Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20.yıldönümü ve Avrupa’da Kültür Mirası Yılı ilan edilmesi nedeniyle 2018, ‘Troya Yılı’ ilan edildi. 2018 Troya Yılı boyunca Çanakkale, uluslararası işbirlikleri ve kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile dünyanın buluştuğu bir merkez haline gelmişti. Troya yılı kapsamında henüz tamamlanmayan Troya müzesinin ne zaman tamamlayacağı ise merak konusu olmuştu ve nihayet 2018 Troya Yılı’nın başladığı günden beri merakla beklenen Troya Müzesi 70 milyon TL’lik harcamayla 10 Ekim 2018’de kapılarını ziyaretçilere açmıştı.
Ören yerindeki teşhir ve tanzim uygulamasının bitmesiyle kazılarda ortaya çıkarılan 2 bin eser müzede sergilendi. Projeyle yurt dışında bulunan Troya hazinelerinin bir bölümü de ait olduğu topraklara getirildi. Halen yurt dışındaki 7 müzede sergilenen Troya eserlerinin de Türkiye’ye getirilmesi için umut olan müze, ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.  Bu kapsamda gerçekleştirilen turların yanı sıra Troya’yı merak eden vatandaşların da ziyareti ile ziyaretçi sayısı her geçen gün arttı.
Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan Gerçekleştirdi
Troya Antik Kenti’nin girişinde 90 bin metrekarelik alan üzerinde yapımına 2013 yılında başlanan 12 bin 750 metrekare kapalı alana sahip müze 10 Ekim 2018 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açmıştı.   18 Mart 2019 tarihinde  Çanakkale Deniz Zaferinin 104. yıldönümü törenlerine katılmak üzere Çanakkale’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sabah 18 Mart Stadyumunda düzenlenen törenin ardından Troya Antik girişinde yapımı tamamlanan Troya Müzesi’nin resmi açılışını gerçekleştirdi.  Troya Müzesi’ni gezen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada şunları söylemişti “Troya Müzesi bizim Çanakkale’yi tarihi ile yeniden buluşturma, bu kadim şehri ülkemiz milletimiz ve tüm insanlık için tekrar bir çekim yeri haline getirime merkezi projemizin son halkasıdır. Toplam 64 milyon 444 milyon TL’lik yatırımla gerçekleştirilen Troya Müzesi’nde toplam bin 764 eser sergileniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Troya Müzesi’ni daha da zenginleştireceğine inanıyorum” demişti.
Troya Müzesi 1 Yaşında
Tarihi eserler, heykeller, takı ve süs eşyaları  ile 5 bin yıllık Troya’yı günümüze taşıyan Troya müzesi, ziyaretçilerini 5 bin yıl öncesine götürüyor. Her geçem gün ziyaretçisayısını arttıran Troya Müzesi dün 1. Yaşını doldurdu. Konu ile ilgili Troay Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, sosyal medya üzerinden bir mesaj yayınlayarak kutladı. Gölcük “Çok heyecanlıyız! Yıllar öncesinden başlamış bir hayal geçen yıl vücut bulmuş ve 10 Ekim günü insanlarla kucaklaşmıştı. Ve işte göz açıp kapayıncaya kadar üzerinden 1 yıl geçti ve kıymetlimiz, Troya Müzemiz bugün 1 yaşına girdi. Hektor’un, Priamos’un, Hekabe’nin, Anadolu’nun, Çanakkale’nin, Tevfikiye Köyü’nün “sesi”; Aşık Veysel’in, Homeros’un gözü, canımız bugün 1 yaşında. Bu ses gücünü İlyada’dan alıyor, bu ses gücünü Anadolu mirasının üzerine bir anne gibi titreyenlerden alıyor, bu ses gücünü doğduğu topraklardan alıyor. Efsane devam ediyor. Çok yaşa Troya Müzesi, çok yaşa!” dedi.
 
Adem Y. Bağ