Başbakanlık açıkladı. "Cerablus ve çevresindeki hedefler tam isabet”
Dün sabah saatlerinde gelen DAEŞ’ e karşı yürütülen sınır ötesi operasyon haberi, gündemde bomba etkisi yarattı.
Suriye’ ye karadan ve havadan  giren TSK unsurlarının,  ilk önce 81 hedefi etkisiz hale getirdiği bilgisi paylaşıldı.
Başbakanlık, Suriye’ de süren operasyona ilişkin;  "Saat 08.16 itibariyle 294 topçu ateşi yapılmış, ayrıca sabah saat 06.08 ile 07.50 arasında Hava Kuvvetlerimize ait F16 uçakları ile Cerablus’ta 12 hedef vurulmuştur" açıklaması yaptı.
Açıklamada ayrıca;  "Bu tür sınır ihlalleri ve halkımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren konularda misliyle mukabelede bulunulacaktır" denildi.
Türkiye dün sabah saatlerinde 07.45’ de ajanslardan gelen son dakika haberine kilitlendi.
 
TSK Unsurlarının Suriye’ de Cerablus’da yürüttüğü sınır ötesi operasyon haberi ardından, Başbakanlıktan yazılı açıklama geldi.
Başbakanlık,, Cerablus ve çevresinde başlatılan harekata ilişkin;
 "Cerablus ve çevresinde ilk önce 81 hedef etkisiz hale getirilmiştir. Saat 08.16 itibariyle 294 topçu ateşi yapılmış, ayrıca sabah saat 06.08 ile 07.50 arasında Hava Kuvvetlerimize ait F16 uçakları ile Cerablus’ta 12 hedef vurulmuştur" bilgisini kamuoyuyla paylaştı.
 Açıklamada, TSK tarafından Cerablus ve çevresinde başlatılan operasyona ilişkin ayrıca şu bilgi de dikkat çekti.
“ 23 Ağustos 2016 tarihinde Gaziantep'in Karkamış ilçesine yapılan roket saldırıları üzerine, halkın can ve mal güvenliğini korumak ve yapılan sınır ihlallerini önlemek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından operasyon başlatıldı”
Açıklamanın devamında ise şu bilgiler yer aldı; "Bu kapsamda düşman unsurlarına cevap ve her türlü terörist grupla mücadele amaçlı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bugün saat 04.00 itibariyle daha önceden belirlenen DAEŞ hedeflerine yönelik topçu atışı başlamıştır. Cerablus ve çevresinde ilk önce 81 hedef etkisiz hale getirilmiştir. Saat 08.16 itibariyle 294 topçu ateşi yapılmış, ayrıca sabah saat 06.08 ile 07.50 arasında Hava Kuvvetlerimize ait F16 uçakları ile Cerablus'ta 12 hedef vurulmuştur. Bu tür sınır ihlalleri ve halkımızın can ve mal güvenliğini ilgilendiren konularda misliyle mukabelede bulunulacaktır"
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri’ nin, Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlattığı haberi, gündeme bomba gibi düştü.
Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’de konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu.
Açıklamada; "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlattı. Bu nedenle, krokide yer alan bölge Gaziantep Valiliğince Özel Güvenlikli Bölge ilan edilmiştir. Bu çerçevede, basın mensuplarının söz konusu bölgeyi ihlal etmemeleri DAEŞ tehdidi nedeniyle ve can güvenlikleri açısından önem arz etmektedir" denildi.
 Operasyonun adı; Fırat kalkanı
Askeri kaynaklar, Suriye'de düzenlenen harekatın adının “Fırat Kalkanı” olduğunu açıkladı.

TANSİYONUN YÜKSELMEMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ…
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Türkiye’nin YPG ve DAEŞ’i bombalamasıyla ilgili soruyu yanıtladı.
Sözcü Toner, tansiyonun yükselmemesi için çalıştıklarını ifade ettiği açıklamasında, Türk yetkililerin yanı sıra Suriye Demokratik Güçleri temsilcileriyle irtibat halinde olduklarını söyledi.
 Toner, "Bu konuda, Türk yetkililerin yanı sıra Suriye Demokratik Güçleri temsilcileriyle irtibat halindeyiz. Tansiyonun yükselmemesini sağlamaya çalıştığımızı söyleyebilirim. Her iki tarafa da hatırlatmak isterim ki ortak düşman DAEŞ’tir ve buna karşı konulmalıdır" ifadelerini kullandı.
ABD Dış işleri sözcüsü  Toner, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi ile ilgili soruları da yanıtladı.
 Sözcü Toner, basın mensuplarının Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesine yönelik herhangi bir gelişmenin olup olmadığına dair sorusuna, bir çalışma grubunun Türkiye’de olduğunu ifade ederek yanıt verdi.
"Türkiye’nin Gülen’in iadesini talep ettiğini teyit edebiliriz" diyen Toner, ancak talebin darbe girişimi ile ilgili olmadığını sözlerine ekledi. Toner, talebe dair detay vermeyeceğini kaydederek, resmi talebin kendilerine ulaştığını hatırlattı.

GÜN BOYU SON DAKİKA HABERLERİ GELDİ
Sınır ötesi operasyona ilişkin haber ajansları gelişmeleri an be an paylaştı.
İşte, dün sabah saatlerinde düşen son dakika haberlerine bir örnek;”
“Askeri kaynaklar, Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine yönelik harekat kapsamında Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedeften 12'sinin de tam isabetle vurulduğunun teyit edildiğini açıkladı.
 Askeri kaynaklar: 63 hedefe 224 atım yapıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldığı kaydedildi.
 Askeri kaynaklar, bu sabah saat 05.45’de Suriye kuzeyinde başlatılan harekatın amacının hudut güvenliğini sağlamak, DEAŞ ile mücadele kapsamında Koalisyon Güçlerine destek vermek, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğunu belirtti.
Bu kapsamda; saat 04.00'da Sınırdan Topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04.05’de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makineleri geçitler açılmaya başlandı. Saat 05.45'te Topçu ve ÇNRA atışları sona erdi. Saat 06.08’de ilk Hava harekatı icra edildi.
Yapılan açıklamada, herhangi bir kara harekatının başlatılmadığı, geçit açma faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi. TOPÇU ve ÇNRA atışları sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldığı belirtildi.
Hava harekatına Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16'lar iştirak etti. Şuan itibarıyla Keklice'de ve Cerablus bölgesinde tespit edilen bölgelere F-16'larla hava taarruzu icra edildiği bildirildi. Türkiye tarafında konuşlu bulunan tankların da Suriye tarafındaki anlık çıkış ve görülür DEAŞ hedeflerini vurduğu kaydedildi”
 


Kaynak: İHA