Geçtiğimiz yıllarda depreme dayanıklı olmadığı gerekçesi ile yıkılarak yeniden inşa edilen Merkez Ortaokulunun İmam Hatip Okuluna çevrilmesinin yanı sıra kentteki diğer bölgelerde de artan İmam Hatip okullarına çocuklarını kaydetmek istemeyen veliler, evlerinden uzak okullara çocuklarını kaydetmek zorunda kalıyor.  Bu durum kentte faaliyet gösteren İmam Hatip Okullarındaki  öğrenci sayısını düşürürken, diğer okullarda ise öğrenci sayısının artmasına neden oluyor. Velilerin öğrencilerini kaydetmek istemediği İmam Hatip okulları her geçen yıl artarken, diğer okullarda sayı düşüyor. Buna bağlı olarak öğrenciler dersliklerde yer sıkıntısı  yaşıyor.
Kentte yaşanan bu tutarsızlık dolayısı ile İmam Hatiplerdeki öğrenci sayısı düşük olurken, diğer okullarda ise öğrenciler 40-45 kişilik sınıflarda ders yapmak zorunda kalıyor. Bunun son örneğinin yaşandığı Esenler Mahallesinde veliler adeta ayaklandı.  Son olarak hayata geçen Şehit Kıvanç Kaşıkçı İmam Hatip Ortaokulu ile  mahalledeki İmam Hatip Okulu sayısının artmasına tepki gösteren mahalleli okul önünde geçtiğimiz gün yaptıkları basın açıklaması ile tepkilerini dile getirmişlerdi.  Mahalleli bu kez de Okulun İmam Hatip statüsünden çıkarılması için İmza Kampanyası başlattı.
İmza Kampanyasında mahalleli adına bir konuşma yapan Aynur Demirci “Esenler de çocuklarımızın geleceğine yapılan yeni bir saldırı ile karsı karşıyayız bir tarafta gittikçe artan öğrenci sayısına rağmen gereken en temel kaynak olan yer ihtiyacı bile karşılanamayan Cevatpaşa Ortaokulu, hemen yanı başında 13 öğrenciye için bir bina tahsis edilerek dayatılan Şehit KIvanç Kaşıkçı İmam Hatip Ortaokulu Cevatpaşa Ortaokulu’nda geçen yıl 5 sınıfa kayıt yaptıran öğrenci sayısı 280 iken. Bu yıl bu say 363 öğrenciye çıktı. Bu okulda artık 40 kişilik sınıflarda ders yapılırken bir adım ötesinde İmam Hatip dayatması için 13 öğrenciye özel bina tahsis edildi. Merkez Ortaokulu'nun İmam Hatip Ortaokulu'na dönüştürülmesinde olduğu gibi Esenler'de de mahallemizin ihtiyaçları hiçe sayılarak çocuklarımız adaletsiz bir eğitim ortamına mahkum ediliyor.
AKP’nin 17 yıllık iktidarı sırasında en yoğun saldırılarla hedef aldığı ve bir kamu görevi olmaktan Çıkarıp yandaş yetiştirme aracı hailine getirdiği eğitim sistemi, gittikçe hızlanan bir çöküşe girmiştir. Uluslararası ölçmelerde ortalamanın çok altına düşen bu gerici siyasetin kurbanı çocuklarımız,   düzenlenen sınavlarda da en temel eğitimine erişilebilecek seviyelerin çok altında, mutlak cehalet düzeyinde kalabalık bir kesimi barındırıyor.  Bu başarısızlık, çocuklarımızın değil gerici dayatmalarla uğraşmaktan kendi kamusal görevini yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı’nın başarısızlığıdır. İktidar, zaten milli gelire göre düşük olan eğitim bütçesini, gerici siyasetinin güdümünde ve yanlı olarak kullandığı sürece, aldığımız sonucun yıllar geçtikçe daha da geriye gitmesi kaçılmazdır” dedi
 Okulları Kentin İhtiyaçlarına Göre Şekillendirin
Milli Eğitim Müdürüne de seslenen Demirci, “Geçtiğimiz yıllarda değerler eğitimi bahanesiyle sınıflarda imamları derslere sokmaya yeltenen ve oluşan tepkiler sonucu bu uygulamayı devam ettiremeyen Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü açtığı yeni İman Hatip okullarıyla gerici kuşatmayı artırırken boş kalan İmam Hatip okulları bu politikanın tutmadığının en net göstergesi. Biz Çanakkale'nin aydınlanmacı ve ilerici yurttaşları olarak başlattığımız bu imza kampanyasıyla başta İmam Hatipleştirilen eski Merkez Ortaokulu ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin İmam Hatip Ortaokulu'na dönüştürülen binasının kentin ve bölgenin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesini talep ediyoruz ve bu açıkça görülen ve Çanakkale halkı tarafından her türlü başkaya rağmen tercih edilmeyen ihtiyaç fazlası İmam Hatip okulları  kapatılmalı.  çocuklarımız gerici dayatma politikaların  uğruna  40-45 kişilik  sınıflara mahkum edilmemelidir. Bunun için mücadele  edeceğimizi ilan ediyoruz ihtiyaç fazlası olduğu gerici dayatmalara teslim olmayacağız, çocukların laik, bilimsel ve parasız eğitim hakkı için mücadele edeceğiz” dedi.
Merkez Ortaokulunun Yeniden Faaliyete Geçmesini İstiyoruz
Mahalliye destek olmak için Basın açıklamasına katılan Merkez Ortaokulu Gönüllüleri  Derneği Başkanı Ümmehan Erdem ise yaptığı açıklamasında, Merkez Ortaokulunun İmam Hatip Ortaokuluna çevrilmesi sürecine değinerek “Merkez Ortaokulu , depreme dayanıksız diye yıkıldı ve kısa bir süre sonra burası İmam Hatip Ortaokulu diye açıldı. Bunun için yaptığımız başvurularda, geçici bir uygulama olduğu söylendi.  Hatta yetkililer ‘Bir yıl sonra Merkez Ortaokulunun pankartını beraber asacağız’ dediler.  Aradan 5 yıl geçti Merkez Ortaokulu hala açılmadı. Yaptığımız pek çok çalışmalarda, hiç olumlu yanıt alamadık.  Merkez Ortaokulu, Cevatpaşanın en uygar, en çağdaş, en bilimsel ve en layık eğitim veren okuluydu.  Bugün Merkez Ortaokulu öğrencileri taşımalı eğitim sistemi ile Esenlerdeki Cevatpaşa Ortaokuluna gitmektedir.  Bizler Cevatpaşa Mahallesi velileri ve Merkez Ortaokulu  gönüllüleri olarak  Merkez Ortaokulunun yeniden açılmasını, Çağdaş, bilimsel, laik eğitim uygulaması ile eğitim ve öğretimine devam etmesini istiyoruz” dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından, Mahalledeki İmam Hatip Okulu sayısının azaltılması için Mahalleli imza topladı.
 
Şerife Erdem