Zam ve indirim üzerine bir söz edildi. Kıdemli yaşayanlar gerildi.

 
 
Ekim Meclisi’nden çıkan ulaşıma zam haberi bir yanda, “Bırakın zammı indirim bile yaparız” çıkışı öncesinde dile gelen ‘bedavacılar’ ifadesi, tepki dolu yorumlar getirdi.
 
‘ATEŞ’ İN TABİRİ, ‘ATEŞ’ Lİ TARTIŞMANIN FİTİLİNİ ‘ATEŞ’ LEDİ…!
 
Halk Otobüsleri kooperatif başkanı Hasan Ateş’ in toplu taşımaya gelen zamma ilişkin bir değerlendirmesinde kullandığı sözleri, ‘Ateşli bir tartışmanın adeta fitili ateşledi…
 
Çanakkale’de toplu ulaşıma gelen zammı belirleyen Ekim ayı meclisi oldu.
 
Buna göre öğrenci bileti 1.80 liradan, 2.1 liraya…
Normal bilet ücreti ise 2.75’ten 3..25 liraya….
Güzelyalı –Dardanos hattında ise otobüs ücretinin 3.9 liradan, 4.5 liraya çıktığı öğrenildi.
 
TASARRUF İÇİN, MAKAM DEĞİL, TOPLU TAŞIMA…
 
Öte yandan, CHP’ li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ ın tasarruf tedbirleri kapsamında aldığını dile getirdiği kararı, kamuoyunda beğeni topladı
.
Gökhan Başkan’ ın, mesaiye olumsuz hava şartları dışında toplu taşıma araçlarını kullanarak, veyahut yaya şekilde gideceğini duyurduğu öğrenildi.
 
Makam aracını mesai yolunda kullanmayacağını açıklayan Başkan Gökhan’ ı kararı sosyal medyada da paylaşıldı. Paylaşıma ilişkin manidar sözlerle yorumlarda bulunan bazı Çanakkaleliler;
“Sayın Başkan böylelikle toplu taşımadaki sorun ve sıkıntıyı birebir görecek” şeklinde konuştu.
 
EFSANE BAŞKAN, BİSİKLET KULLANIRDI…
Çanakkale’de ‘efsane başkan’ diye anılan Belediye eski Başkanlarından Özay bir dönem tasarruf tedbirleri ve şehir içindeki trafiğe ilişkin farkındalık yaratmak adına, Makam bisikleti aldırmış, şehir içinde mesaisini bisiklet kullanarak sürdürmüştü.
Makam bisikletini akla getirir o yıllar, bir de zihinlerde soru oluşturdu. Birçok Çanakkaleli; ‘Makam bisikleti duruyor mu? Duruyor ise o da kullanılmalı..” şeklindeki ifadelerle, makam aracı değil, toplu taşıma araçlarını kullanacağını dile getiren Başkan Gökhan’a bir diğer ulaşım yolunu tavsiye etti.
 
-------------------------------
 
 
ZAM İÇİN ‘BEDAVACI’ TANIMI,
KIDEMLİ HEMŞEHRİYİ KIZDIRDI…
 -------------------------------------
 
CHP’ li Çanakkale Merkez İlçe Belediyesi’nin Ekim ayı Meclis oturumundan çıkan, topluma taşımaya zam kararı, ateşli bir tartışmanın fitilini ateşledi.
 
Ateşli tartışmaya, zam’a ilişkin ifadeleri bulunan bir ismin yol açtığı gözlendi.
 
ATEŞ, ATEŞLİ TARTIŞMANIN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ…
Şehir içi başta, Güzelyalı-Dardanos güzergahında yeniden belirlenen toplu taşıma ücretlerine ilişkin açıklaması, sosyal medyada geçen Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Hasan Ateş’ in bir tanımı, bir anda başlayan ateşli tartışmanın adeta fitili ateşlemeye yetti.
 
KİM O BEDAVACILAR…?
 
“Bedavacılar olmasa, bırakın zammı İndirim bile yaparız” şeklinde bir anlatımla, Sosyal medyada paylaşılan Kooperatif Başkanı Hasan Ateş’in sözlerine, an itibariyle yorum yağdı.
 
Dikkat çeken onlarca yorumda, ‘bedavacı’ ifadesine adeta öfke dolu sözlerle yanıt sunan Çanakkale yaşayanları;
“Yaşlı ve engellilere bedavacı demek, halka hizmet verdiğini iddia eden bir kurum başındaki insana hiç yakışmamış.
Kendisini istifaya davet ediyorum. O zaman kapatsınlar dükkanı, belediye otobüs alsın ve taşısın herkesi.
Bu nasıl bir zihniyettir. Çok ayıp! Zam istemişsiniz almışsınız. Kampüs içinde bile öğrenciden para alıyorsunuz. Hala bedavacı vs diyorsunuz.” diye yazdı.
 
Yorumlara imza atan bazı Çanakkaleliler ise; “Kardeşim Çanakkale Belediyesi ismi altında otobüs çalıştırıyorsunuz müşteri hazır arabalar hep dolu az kazandığınızı şikayet ediyorsunuz. O zaman gidin Çanakkale Lapseki  arası  veya Ezine Çanakkale, veya  diğer ilçeler, beldeler köylere çalışan. Devlet hak tanıdığı para alınmayan yaşlılara yapılan çirkin muameleleri o yaşlıları çok üzmektedir. Şikayet eden otobüsçüler lütfen başka yerde çalışsın.” İfadeleriyle ses verdiler.
 
Dikkat çeken yorumlardan biri de; “Yaşlılar ile uğraşacağına, zenginlerin yatlarına nasıl ucuza mazot veriyorlarsa, toplu taşıma yapan araçlar ile köylünün kullandığı traktörler ïçin ucuz mazot versinler. 65 liler ile uğraşmak kolay. Aklınıza gelmez böyle bir teklif, öyle değil mi başkan?” şeklinde oldu.
 
65 yaş üstü  yaşlılardan gelen bazı yorumlar ise şu iadelerle kaleme alındı; “Zaten korka korka biniyorum otobüse. Şoförlerin  bakışında  yaşlı gördüler mi yüzleri  dönüyor. 65 yaş üstü ücretsizlik yasalarda bile var.”
BAŞKAN GÖKHAN’ IN KARARI BEĞENİ TOPLADI…
Tasarruf tedbirleri kapsamında, makam aracını değil, mesai yolunda toplu taşımayı kullanacağı kararını alan CHP’ li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ ın tavrı, Çanakkalelilerden beğeni topladı.
Bazı Çanakkaleliler ise, Gökhan’ ın sosyal medyada paylaşılan bu kararına manidar ifadelerle yorum getirdi.
Başkan Gökhan’ ın toplu taşıma araçlarını kullanmasıyla,  ulaşımda yaşanan sorun ve sıkıntıları yakından görebileceğini savundu.
EFSANE BAŞKAN, BİSİKLET KULLANIRDI…
Çanakkale’de ‘efsane başkan’ diye anılan Belediye eski Başkanlarından İsmail Özay bir dönem tasarruf tedbirleri ve şehir içindeki trafiğe ilişkin farkındalık yaratmak adına, Makam bisikleti aldırmış, şehir içinde mesaisini bisiklet kullanarak sürdürmüştü.
Cadde ve sokaklarda, mahalle aralarında süren alt yapı ve benzeri çalışmaları denetlemeye ve incelemeye bisikleti ile giden dönemin Belediye Başkanı Özay, bisiklet kullanımı ile hem trafiğin rahatlaması, hem sağlıklı yaşam hem de hava kirliliğinin önüne geçilmesine ilişkin bir adım atmıştı.
Makam bisikletini akla getirir o yıllar, bir de zihinlerde soru oluşturdu. Birçok Çanakkaleli; ‘Makam bisikleti duruyor mu? Duruyor ise o da kullanılmalı..” şeklindeki ifadelerle, makam aracı değil, toplu taşıma araçlarını kullanacağını dile getiren Başkan Gökhan’a bir diğer ulaşım yolunu tavsiye etti.
 
Erdem Sürek