Tarih 9 Ağustos 2019… Saat 14:54

Vatan Partisi, Ülke ve Çanakkale gündemini sarsan iddiaya ilişkin belge sundu.
Genel Sekreter Utku Reyhan önce vurguladı, sonra da sordu;
“Çanakkale’de altın madenciliğine karşı faaliyet yürüten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Avrupa Birliği tarafından nasıl fonlanıyor…!”
SORU DA, VURGU DA, ANLATIM DA NET;
“ÇEVRECİ DERNEK  AB TARAFINDAN NASIL FONLANDI…!”
Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, Metalik maden karşıtı söylem, eylemler ile gündeme gelen Balaban’da başlayan eylemlerin ilk haftası hayli okkalı bir iddiayla ses vermişti.
Kazdağları’nda altın madenciliği ve buna karşı çıkan bir örgütün yabancı fonlardan aldığı paralarla ilgili bilgi ve belgeleri Vatan Partisi Kurmayı Reyhan açıklamıştı.
Reyhan; “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, 2016 yılından itibaren AB’nin finansal desteği altında faaliyetlerini yürütmektedir.
Derneğin resmi gelir gider raporlarında, 2015 yılında bulunmayan “Proje hibeleri” kalemi, 2016, 2017 ve 2018 yılında gelir olarak yer almaktadır.” şeklinde çarpıcı bilgiler sunmuş ve eklemişti.
Detaylar Haberin devamında….
---------------------------------
BELGELERLE, ‘FONLANDILAR..’ ÇIKIŞI;
“ÇEVRECİ ÖRGÜTÜN FONU, AB’DEN…”
-------------------------------------
Metalik maden karşıtı söylem, eylem ve gösterilerde adı ön plana çıkan bir STK’ ya, Vatan Partisi Belgelerle, “Fonlandınız. Hem de AB’den” dedi.
Adı, Metalik maden karşıtlarınca  ‘Su ve Vicdan’ nöbeti olarak anılan Balaban’daki eylemlerin başlamasının ardından, Vatan Partisi bir açıklama yapmış, Çevreci bir örgütün AB’ce fonlandığını belgelerle dile getirmişti.
Balaban’da maden karşıtı eylemlere destek veren ve aynı zamanda çalışmalar nedeniyle kesilen ağaçları savunduğu bilinen STK’ ya ilişkin şok iddiayı gündeme taşıyan Vatan Partisi, düzenlenen basın toplantısıyla rakamlar sunmuştu.
Balaban’daki gösterilerin başlangıç tarihinden bir hafta sonra kameralar karısına çıkan Vatan Partisi Genel sekreteri Reyhan, Ülke ve Çanakkale gündemini sarsan sözlerle belgeler sunmuş, Genel Sekreter Utku Reyhan önce vurgulayıp sonra da sormuştu;
“ Çanakkale’de altın madenciliğine karşı faaliyet yürüten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Avrupa Birliği tarafından nasıl fonlanıyor…!”
Geçen 9 Ağustos günü Vatan Partisi Genel sekreteri Utku Reyhan kameralar önünü geçerek, AB’ce fonlanan STK dan söz etmiş, bu açıklamanın saatler sonrası ise, Metalik maden karşıtı gösterilere destek veren bir partinin,  sahip çıktığı terör örgütü PKK’ da yine Çanakkale’de Şehitler coğrafyasında Gelibolu yarımadasında orman yangını  çıkarmıştı.  
Vatan Partisi Kurmayı Reyhan, “Son günlerde gündemin en önemli maddelerinden birisi Çanakkale Kirazlı’da yürütülen altın madeniyle ilgili tartışmalardır. Özellikle Çanakkale Kirazlı diyoruz çünkü çokça iddia edildiği gibi bölge Kazdağları içerisinde yer almamaktadır.” diyerek sözlerine başlamış ardından da şöyle devam etmişti;
‘SÖZDE SAVUNAN ÖRGÜT’  TANIMI YAPTI..
 “Altın madenciliğine ilişkin fikirlerimizi söylemeden önce sözde Kazdağları’nı savunan bir örgütün, dahası eylemlerin en önünde yer alan bir örgütün yabancı güçlerden nasıl fonlandığını sizlerle paylaşacağız.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, 2016 yılından itibaren AB’nin finansal desteği altında faaliyetlerini yürütmektedir. Derneğin resmi gelir gider raporlarında, 2015 yılında bulunmayan “Proje hibeleri” kalemi, 2016, 2017 ve 2018 yılında gelir olarak yer almaktadır.
2016 raporunda 121.358, 83 TL, 2017 raporunda 58.466 TL, 2018 raporunda 22.236, 44 TL “proje hibesi” adı altında derneğe gelir kaydedilmiştir. Yani kendi hazırladığı rapora göre dernek, toplamda 202.061,27 TL hibe almıştır.”
“FİNANSAL DESTEK AB’DEN..”
Vatan partili Reyhan, 3 Ekim 2016 tarihinde uluslararası bir STK olan WWF’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yayınladığı basın bülteninden söz edip, “Bültene göre; WWF, kendi ifadeleriyle “Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle”, 5 ülkede “Çevreye Uyumlu Sosyo-Ekonomik Kalkınma için Sivil Toplum Hareketi” isimli bir proje başlatmıştır. Hangi 5 ülke bunlar? Yine kendi açıklamalarına göre Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye. Yani AB emperyalizminin parçalanması için yıllarca uğraştığı, iç karışıklıklar çıkardığı eski Yugoslavya coğrafyası ve yine yıllardır parçalamak için uğraştığı Türkiye.
AYRINTILI SÖZLERLE O BÜLTENDEN ÖRNEKLEME..
Bültenden örnekle sözlerini südüren Reyhan; “WWF, ilgili basın bülteninde “yapılan başvuruların değerlendirildiği” ve 5 ülkeden toplam 23 STK’nın hibe almaya “hak kazandığı” belirtmektedir. 23 STK’nın 5’i Türkiye’de bulunmaktadır ve bu 5 STK’ya AB’den aktarılacak bütçe yine kendi açıklamalarına göre 252 bin Euro’dur. Yani bugünkü kurla söylersek AB Türkiye’deki çevre örgütlerine 1 milyon 550 bin TL para aktarmıştır. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, işte bu parayı almaya “hak kazanan” Türkiye’deki 5 STK’dan biridir.
 
WWF’nin basın bültenine göre, Avrupa Birliği’nden para almak için başvuru yapılması gerekmektedir. Yani son günlerde yapılan eylemlerde en önde yer alan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, kendisi başvurarak AB’den para talep etmiştir.” Dedi.
Ardından, detaylıca sözlerini açan Reyhan şu ifadeleri kullandı;
“Üstelik ilgili derneğin tüzüğünde böyle bir gelir kalemi belirtilmemiştir. Dernek tüzüğünün 12. Maddesine göre derneğin gelir kaynakları, üyelik ödentisi, gerçek ve tüzel kişilerin ‘kendi isteği ile” yapacağı bağışlar, faaliyet gelirleri, mal varlıklarından elde edilecek gelirler, yardım toplama mevzuatına uygun toplanan bağışlar ve ticari faaliyetler olarak sıralanmıştır. Yani yabancı kuruluşlardan hibe almak ilgili derneğin tüzüğüne de aykırıdır.
Derneğin başkanı, başka uluslararası projeler için sunduğu başvuru dosyalarında da, uluslararası örgütlerin desteğiyle yürüttüğü diğer projelere referans vermektedir. Yani AB’den alınan fon, tek örnek değildir.”
“HOCA NASRETTİN FIKRASI GİBİ; PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR”
Vatan partisi Kurmayı Reyhan’ ın; “Bizler çevre mücadelesi yapanlara düşman değiliz. Türkiye’nin doğal varlıklarının korunması hepimizin görevidir.” Vurgusu ardından ettiği sözleri şöyle oldu;
“ Ancak bunu AB fonu ile yaparsanız, halk tabiriyle “parayı veren düdüğü çalar”. Avrupa Birliği parası, boş yere verilmemiştir. WWF basın bülteninde AB’nin parayı bu kuruluşlara neyin karşılığında verdiğini de söylemektedir. Bunların arasında “seçilecek üç ÇED raporuna karşı kampanya yürütülmesi” ve “iki yerde ÇED olumlu kararı ya da ÇED gerekli değildir kararının iptali için dava açılması” gibi şartlar bulunmaktadır! Yani parayı veren AB diyor ki, “parayı biz verelim, siz Türkiye’nin madenciliğini, enerji arayışlarını durdurun”. Bunun başka bir adı yoktur.”
REYHAN’DAN DİKKAT ÇEKEN İFDE; AB’NİN ANSIZIN TÜRKİYE “AŞKI”
Açıklamasında, dikkat çeken sorularla sözlerini sürdüren Vatan partisi Kurmayı Reyhan; “Peki Türkiye’nin dağını, bayırını, çiçeğini, ağacını, deresini, denizini çok mu önemsemektedir AB?
Elbette hayır. Nedir AB’nin Türkiye siyaseti? Avrupa Parlamentosu’nun 2016 Türkiye raporu bile gerçeği anlamaya yeterlidir.” diyerek, konuyu şu ifadelerle özetledi:
“ Özetle, diyorlar ki; ‘PKK ve FETÖ ile mücadeleyi bırakın, içerdekileri çıkartın. Biz size yeni ‘demokratik’ bir anayasa yapalım. PKK ile ‘müzakere’ başlatın, TSK silah bıraksın. Biz FETÖ’den iltica edenleri kabul etmeye devam edeceğiz. Terörle Mücadele Kanununu değiştirin. Gümrük Birliği bizim çıkarımıza olduğu için üye olmasanız da devam. AB fonlarını artık hükümete değil STK’lara vereceğiz. Kıbrıs’tan Türk askeri çekilsin, GKRY’nin haklarına saygı duyun. Türkiye sınır ötesi harekât yapmasın. Suriyeli sığınmacıları tutmaya devam edin. Dış Politikanızı AB yörüngesinde oluşturun.’
İşte Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye bakışı budur. Avrupa Birliği işte bu başlıkların hayta geçmesi için Türkiye’deki kimi STK’lara para aktarmaktadır. Üstelik bu fonlama yalnızca çevre konularıyla sınırlı değildir. Etnik ve mezhepsel çalışmalar, misyonerlik, eşcinsellik vb. çok sayıda konu da AB’nin ilgi alanları içerisindedir. Şu anda bilinen 300’ün üzerinde dernek, vakıf, sendika vb. kuruluşlar AB tarafından fonlanmaktadır. ABD’nin NEP, NDI gibi kuruluşları aracılığıyla fonladıkları, Soros’un Açık Toplum Enstitüsü tarafından fonlananlar da cabasıdır. Muğla’nın güzelim ormanlarını yakan PKK’nın, AB tarafından korunup kollanması bile AB’nin Türkiye’deki sözde çevre aşkını anlamak için yeterlidir.”

İSTİFAYI VERDİK ÇIKTIK… PARTİLİLERİMİZ FONCU DERNEKTEN İSTİFA ETTİ..
Balıkesir/Edremit merkezli Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ne üye olan 7 Vatan Partili’ nin, AB’den para alındığını öğrenmeleri üzerine kendi inisiyatifleri ile birkaç ay önce dernekten iklerini anımsatan Reyhan; “ Genel Merkez olarak arkadaşlarımızı bu örnek tavırlarından dolayı tebrik ediyoruz. Hiçbir Vatan Partili, AB tarafından fonlanan, dahası fonlanmaya hevesli kuruluşların içinde yer alamaz.” dedi.

Erdem Sürek