ÇOCUKLARIN DİLİNDEN…!
Sözlerini büyüklerin yazdığı şarkıyı minikler okudu.
Bu anlara tanık olan yetişkin yöre halkının yorumu dikkat çekti;
“EYLEMCİ RUH AŞISI, GELECEK NESLE…!”
“Biz bir ağacız, birlikte varız” ifadeleriyle özetlenen etkinliğe katılan minikler, metalik maden karşıtı gösterilerin adresinde, çalışmalar kapsamında ağaç kesimi yapılan bazı bölgelere fidan dikti.
Miniklerin katıldığı etkinliği özetler sözlerde; “Ağaçlar olmazsa salıncak kuramayız, kitabımızı alıp ağacın gövdesine yaslanıp okuyamayız” ifadeleri geçti.
-----------------------------
“YETİŞKİNLER TAMAM,
ÇOCUKLARLA DEVAM… “
---------------------------------
“Metalik maden karşıtlığında, şimdi de çocuklar sahada.” dedirten etkinlik, geçtiğimiz 19 Eylül’de gerçekleşti.
Balaban mevkiinde oluşturulan ve adı; “Balaban’da ki çocukluk bizde kalsın” konulan fidanlığa yeni fideler diken çocuklar, yöre halkının da ilgisin çekti.
“Yetişkinler tamam, şimdi çocuklarla devam” diyerek gözlemledikleri etkinlikten söz eden Balaban ve civarındaki yerleşim alanlarının yaşayanları; “Miniklere eylemci ruh aşılarcasına, büyüklerin çocukların yanlarında konuştukları, hafızaları kayıt halindeki miniklerin zihnine kazınıyor” ifadeleriyle, metalik maden karşıtı gösterilerin adresine dönüşen bölgeye çocukların getirilmesini eleştirdi.
ÇOCUKLAR KULLANILMASIN…
Kamuoyu oluşturmak adına, bir süredir devam eden söylem ve eylemlerin adresine dönüşen alana çocukların getirilmesine tepki gösteren bir isim de, Kirazlı köy muhtarı Orhan Can oldu.
Muhtar Can, geleceğin güvencesi çocukların zihnini yanlış bilgilerle doldurulduğunu ileri sürdü,
Kirazlı Muhtarı Orhan Can;  “Türkiye Cumhuriyeti Yasaları gereği tüm sorumluluklarını yerine getiren bir şirket, bozuk orman alanında kesimini gerçekleştirdiği ağaçlarla, Orman katliamı yapmış gibi gösteriliyor. Yetişkinler, tüm çalışmalar kanunlara uygun olduğu halde muhalefet yaptı. Şimdi de adeta çocuklarla kamuoyu oluşturma çabası gözleniyor.” şeklinde konuştu.
SÖZLERİ YETİŞKİNLERDEN ŞARKI, MİNİKLERİN DİLİNDEN..
Balaban’da, miniklerin hep birlikte söylediği bir şarkıdan da söz eden Muhtar can; “Sözleri büyüklerden şarkılarla, miniklerin dilinden mesaj verilmesi,  ‘Çocuklarımızı eylem alanına indirdiler’ yorumuna yetti.
Maden karşıtlığı, miniklerin önünde poz verdiği; “Ormanlar Madencilerin değil, Sincaplarındır” yazılı pankartla, çocuklar kullanılarak boy gösterdi” şeklinde konuştu.
 “ÇOCUKLUK BİZDE KALSIN”, BALABAN’DA…
 Kısa adı ÇBK olan, Çanakkale’de kurulu STK, ‘Çocukluk Bizde Kalsın Derneği’, geçtiğimiz 19 Eylül ‘de, Metalik maden karşıtı söylem, gösteri ve konserlerin adresine dönüşen Balaban’daydı.
Dernek; “Biz bir AĞACIZ. BİRLİKTE VARIZ...” başlığı ile, etkinlikten söz etti. Derneğin sosyal medya hesabında yer bulan, etkinliği anlatır paylaşımda, görseller eşliğinde şu ifadeler geçti;
“Birlik ve beraberlik düşüncesi ile küreklerimizi aldık omzumuza, koyulduk yollara... Ağaç olmasa bu güzel dünya eksik olur. Ağaçlar olmazsa salıncak kuramayız, kitabımızı alıp ağacın gövdesine yaslanıp okuyamayız...
Ağaçlar olmasa nefes alamayız. Balaban’da ki Çocukluk Bizde Kalsın Fidanlığı'na yeni fidanları kavuşturduk.  Fidanların ismini koyduk.  Birlik fidanı vardı. Birlik ve beraberliği temsil eden.
Çocukluk Bizde Kalsın  Fidanı vardı. Bizi temsil eden. Birde Eller fidanı, Minik ellerle toprak döküp, can suyu verdikten sonra hep bizi hatırlasın diye. Fidanları diktik
Karnımız acıktı, bize yakında ki bir köyden yeryüzü soframıza  Pişi, bal, peynir geldi... Yeryüzü soframız hem neşelendi hem lezzetlendi.
Ağaçların altın da mini anfi tiyatroda,  bir masal, ağaçların nasıl kesildiği. Ormanda ki ağaçların neler hissettiği. Ve sonunda ne olduğu... Olmamalıydı ne olursa olsun olmamalıydı...
Salıncak kuruldu bir çam ağacına, sallanıldı yeşilliklerin arasına, bizde dedik ki yeşilmişik...
Yapraklar uçuştu, dallardan oyuncaklar yapıldı. Maalesef gitme vakti yaklaşmıştı. Veda edelim bu güzel ormana bir de kocaman teşekkür.”

Erdem Sürek