Ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden 40 sanatçının katıldığı festivalde Çanakkale’yi 700 yıllık geçmişi ile Tahta Baskı ve Yazmacılık sanatıyla Kültür Bakanlığı Sanatçısı Handan Cengiz Türk Temsil etti. Kalıp Oyma teknikleri ve karakalem basmaları ile festivalin en çok ilgi çeken mesleklerden biri oldu.
Kartepe Belediyesi 5’nci Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivali Kartepe Maşukiye Park Alanı’nda, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile gerçekleştirildi. Çeşitli etkinlikler ve konserlerin düzenlendiği Festivalde Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerini icra eden 40 sanatçı da festivalde yerini aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı  UNESCO Dünya Miras Listesi’nde 17 olmak üzere 4160 sanatçıyı bünyesinde barındırıyor. 6 Tane UNESCO Dünya Miras Listesine giren meslekleri icra eden sanatçının da yer aldığı toplam 40 sanatçı yer aldı.
17’si UNESCO Olmak Üzere 4160 Sanatçı Kaybolan Meslekleri İcra Ediyor
4 gün süren Festivalin açılış törenine AK Parti Milletvekilleri Emine Zeybek, Sami Çakır, Kartepe Kaymakamı Altuğ Çağlar, Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman,   Kartepeliler katıldı.     Festival Kartepe Çocuk Mehteran Takımının gösterisi ile başlarken Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Serkan Emir Erkmen bir açıklama yapan Kültür Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren sanatçıların icra ettiği meslekler hakkında bilgiler verdi. Erkmen “Kartepe Belediyesi başta olmak üzere festivalde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültürel miraslarımızın yaşatılması, hem de geleceğimize ışık tutması gayesiyle çok önem verilmektedir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde 17 kültürel mirasımız bulunmaktadır. Burada 6 tanesini görebileceksiniz. Bakanlık bünyesinde 4160 sanatçı vardır. Buraya 40 sanatçımız geldi. Bu tür etkinlikler kültürel mirasımızın korunmasında büyük destek verecektir” dedi. 
Festivallerimiz Devam Edecek
Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman ise yaptığı açıklamada festivallerin bununla sınırlı kalmayacağı devam edeceğini söyledi. Kocaman “Bizler köklü bir devletin mirasçıları olarak, ecdadımızın geçmişini unutmayacağız. Geçmişimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Burada beş gün boyunca kültürel mirasımızın yaşatılmasını ve tanıtılmasını sağlayacağız. Kartepe bir başka güzeldir. Doğasıyla Kartepe’nin güzelliklerini hep birlikte yaşıyoruz. Önümüzde ki günlerde hızımızı arttırarak festivallerimize devam edeceğiz. Elma, Ayva, Kiraz Festivallerimizi düzenleyeceğiz. Siz var olduğunuz sürece Kartepe Belediyesi yerinde saymayacaktır. Sizlerle birlikte koşacağız” açıklamasında bulundu.   Festivalin İlerleyen Günlerinde AK Parti İstanbul Milletvekili geçmiş dönem Genel Başkan Yardımcılarından Erol Kaya ve Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı’da ziyaret etti.
 700 Yıllık Sanatı İle Çanakkale’yi Temsil Etti
Tokat’ta 4 yıl eğitimini aldığı Kalıp Oyma, yazmacılık ve Cam Altı sanatı ile Selçuklulardan Osmanlıya Miras olarak geçen ve günümüzde Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş mesleklerinden bir olan Yazmacılık sanatını Çanakkale’de olduğu gibi hem ulusal hem de uluslararası festivallere katılarak yaşatan ve ilgi arttırmasını sağlayan Kültür Bakanlığı Sanatçısı Handan Cengiz Türk’ün Kartepe Belediyesi 5’nci Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivalindeki standı yine en çok ilgi gören stantlardan biri oldu. Kültür Bakanlığına bağlı 40 sanatçılarının yer aldığı Festivalde 700 yıllık sanatı ile  vatandaşların ilgi odağı olan Handan Cengiz Türk “Yazmacılık sanatı atalarımızdan bize miras kaldı. Biz de gittiğimiz her ulusal veya uluslararası platformlarda,  atalarımızdan bize miras kalan sanatımızı tanıtmaya çalışıyoruz. Bu yıl da Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen   5’nci Uluslararası Unutulmuş Değerler Festivalindeyiz. Festival çok renkli geçiyor. Kartepelilerin de sanata ilgisi çok büyük oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
 
Cuma Deren