Ahilik geleneğini yaşatmak ve Ahi Evran-ı Veli'yi anmak amacıyla bu yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 31. Ahilik Haftası kutlamaları belli oldu.  Arapçada Kardeşlik anlamın gelen, Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi. Bu bağlamda yapılacak olan  55. Bayram ve 32. Ahilik Haftası Kutlamaları Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de yapılacak. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği organizasyonunda düzenlenecek olan Ahili Haftası Kutlamaları programı 16-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek.
Yaşanan ekonomik sıkıntılar, yükselen AVM’lerden dolayı bitme durumuna gelen Esnafa destek çıkmak için bu yılın sloganı Yerel Esnafına Sahip Çık’ oldu.   ‘Üzerimde yoksa veririm dediğin’, ‘İyi günde kötü dünde selam verdiğin’, ‘Gördüğünü değil lazım olanı aldığın’  sloganları ile bu yıl kutlanacak olan Ahilik Haftasında ine yerel esnafa dikkat çekilecek.  
Ahilik Haftası Kutlamaları 16 Eylül Pazartesi günü valilik ziyaretiyle başlayacak. Burada ayrıca kısa bir mehteran gösterisi de yapılacak. Esnaf temsilcilerinden oluşan heyet daha sonra da Çanakkale Belediye Bakanlığına konuk olacak. Haftanın açılış töreni de aynı gün saat 14:00’te Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilecek. Atatürk anıtına çelenklerin sunulacağı törende, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı temsilcisi, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi konuşma yapacak. Halk oyunları performansının sergilenmesi ardından bindallı defilesi yapılacak. İlin ahilerinin ödülleri, kalfa ve çırağına ödülleri de yine buradaki programda verilecek. Mehteran gösterisi sonrasından Ahi ikramı ile buradaki program sona erecek. Ahilik Haftası kutlamaları çeşitli etkinliklerle 22 Eylül tarihine dek sürecek.   
 
Şerife Erdem