“ BÜYÜK AYIP…!”
Kahraman Mehmet’ in anısına uzanan eller için genel istek;
“ ELLERİNİZ KIRILSIN…”
Kahramanlıklarla dolu Şanlı tarihten ‘bi’ haber birileri, Şehitler coğrafyasında lanet okutan bir girişimde bulundu.   Biga'da Mehmet Çavuş Müzesi'nde yaşanan hırsızlık girişimine, tepki üzerine tepki geldi.
TÜRK askerine 'MEHMETÇİK' adının kendisinden dolayı verildiği bilinen Çanakkale Gazisi Bigalı Mehmet Çavuş'un adını taşıyan ‘Bigalı Mehmet Çavuş Müzesi'nin kapı ve camlarını kırarak giren kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, alarmın devreye girmesi ile kaçıp, sırra kadem bastı.
Karamanlığı Filmlere konu, Seddülbahir Aslanı, Çanakkale Gazisi Bigalı Mehmet Çavuş'un Biga ilçesine bağlı Bahçeli köyündeki müzesinin kapı ve camları, hafta sonu kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından kırıldı.
Durumdan haberdar olan herkesin istemi bir oldu. Toplu Bedduaya dönüştü; ‘Elleriniz kırılsın…’
 ----------------------------------------
KAHRAMANLIĞI İNCİTEN GİRİŞİME,
TOPLU BEDDUA…!
---------------------------
Kahramanlığı filme konu, Bigalı Mehmet Çavuş’un hatırasına el uzatanlara beddua yağdı. ‘Elleriniz kırılsın…’
Şanlı tarihten ‘bi’ haber birileri, Şehitler coğrafyasında lanet okutan bir girişimde bulundu. 
TÜRK askerine 'MEHMETÇİK' adının kendisinden dolayı verildiği bilinen Çanakkale Gazisi Bigalı Mehmet Çavuş'un adını taşıyan ‘Bigalı Mehmet Çavuş Müzesi'nin kapı ve camlarını kırarak giren kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, alarmın devreye girmesi ile kayıplara karıştı.
İlçede günün konusuna dönüşen, güvenlik güçlerini alarma geçiren olay sonrsı, zanlı ya da zanlıların yakalanması için çalışma başlatıldı.
Seddülbahir Aslanı, Mngasıyla düşmana karşı destan yazan Çanakkale Gazisi Bigalı Mehmet Çavuş'un Biga ilçesine bağlı Bahçeli köyündeki müzesinin kapı ve camlarını kırıp, müzede soygun girişiminde bulunan kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, şimdi her yerde aranıyor.
 
KAHRAMANLIĞI İNCİTEN GİRİŞİME,
TOPLU BEDDUA…!
Müzedeki alarmın devreye girmesi ile, çirkin girişimlerinden vazgeçen zanlı ya da zanlılar, durumdan haberdar olan herkesten aynı bedduayı aldı. ‘Elleriniz kırılsın…’
 Hırsızlık girişimi üzerine jandarma harekete geçti. Olay Yeri İnceleme ekibi, müzede geniş çaplı araştırma yaptı. Elde edilen deliller ışığında, Jandarma zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.
Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer, tarih bilmez, ecdat tanımaz girişime imza atanlar için; "Tarihimize saygısı olmayanlara, ne söylesek az. Bu kendini bilmezlik, tüm kahramanlarımızın anısını incitti. Tarih yazmış, kahramanlık destanları yaşatmış Mehmetçiklerimizin anısını zedeleyen bu girişimi lanetliyoruz.
Jandarma ekiplerimiz hırsızlık girişiminde bulunan bu kişi ya da kişilerin yakalanması için başlattığı çalışmalar devam ediyor. Allahın izniyle yakalanacaklar" şeklinde konuştu.
'MEHMETÇİK' İN İSİM BABASI…
1878 yılında Bulgaristan'ın Filibe Kasabasında dünyaya gelen Mehmet Çavuş'un ailesi, 1877- 1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında Anadolu'ya göç etmişti.
Aile, Biga Bahçeli köyüne yerleşti. Mehmet Çavuş, Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı'nda 16 yıl askerlik yaptı. 
KARAMANLIKLARI SAYMAKLA BİTMEZ…
4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında, bulunduğu siperleri, bir yandan Düşman zırhlılarının bombardımanı,  bir yandan makinalı tüfek atışı, diğer yandan da İngiliz askerlerinin saldırısına maruz kalan Mehmet Çavuş, yaklaşık 20 askeriyle Vatan toparğını korumak için etten duvar örmüştü.
Karşısındaki düşmanın sayıca çokluğunu ve silah olarak üstünlüğünü önemsemeden, kahraman  askerleriyle birlikte yere yatarak, düşmana ateş açan. 3 saat süreyle, dillere destan savunma örneği sergileyip, kahramanlaşan Mehmet Çavuş'un tüfeğinin mekanizması, bu mücadele esnasında işlemez olmuştu..
Tüfeğini yere atarak istihkam küreği ile siperleri savunan, yanındaki askerleri de süngü hücumuna kaldıran Mehmet Çavuş,  İngilizler’i 23 ölü, 25 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri döndürmeyi başarmıştı.
Tarihe geçen bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit verildi, 13 askerde gazi oldu.
Mehmet Çavuş ise başından ve göğsünden yaralandı. Avuçlarının içi de paramparça oldu.
 Tedavisinin ardından Mehmet Çavuş, hava değişimi için köyüne döndü.  Fakat izin süresini tamamlamadan tekrar cepheye, Çankakale aslanlarının yanına döndü.
Çanakkale Savaşı bitince, kendisine teklif edilen maddi yardımları; "Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım" diyerek reddetti.
4 Mart günü Seddülbahir’deki çatışmayı Harapkale’ den izleyen 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, Çanakkale Müstahkem Komutanlığı'na gönderdiği raporunda;
 “Mehmet Çavuş’un madalyayla veya başka biçimde ödüllendirilmesi” istemine yer verdi.
Mehmet Çavuş, Gümüş Harp madalyası ile ödüllendirildi. Kendisine ayrıca Atatürk tarafından köstekli gümüş saat ve gümüş tabaka (tütün koyma yeri ve kahramanlık beratını koymak için ayrı bir bölümü olan) hediye edildi.
Mehmet Çavuş’un kahramanlığı, İstanbul gazetelerinin de ondan bahsetmesini sağladı. Türk askeri, Bigalı Mehmet Çavuş ve kahramanlığından ilhâm, alınarak, o günden sonra Türk Milleti tarafından 'Mehmetçik' diye anılmaya başlandı.
3 Şubat 1964 tarihinde 86 yaşında vefat eden Mehmet Çavuş, köyünün mezarlığına, eşinin yanına defnedildi.

Haber; Adem Y. Bağ Fotoğraflar: DHA