Resmi uyarıya, resmi dilde, ”Ben yokum…!” diyen CHP‘ li Belediye’ ye ait internet sitesinin ana sayfasını dolduran Çevreci tepki ve tepkiye destek çağrısı dikkat çekiyor.…
“RESMİ DİLDE YOK,RESMİ SİTEDE VAR…!”
Valilik kanlıyla, geçtiğimiz günlerde muhatap görülüp uyarıda bulunulan CHP’ li Belediye; “sorumluluk alanım” değil vurgusuyla yanıt sunmuştu.
Belediye’ye ait resmi internet sitesinin ana sayfasında yer bulan slogan ve endişeye neden söylemler için konuşan Çanakkaleliler şöyle dedi;
“OKUYANA ADI YETTİ, AİLE BÜYÜKLERİMİZİ KORKU SARDI…!”
Çanakkaleliler, Belediye hizmetleri, duyurular ve benzeri bilgileri edinmek üzere tıkladıkları sanal adreste, tanık oldukları birbirine benzer çağrılar üzerine yaşandığı gözlenen endişeyi dile getirdi;
“Nereye baksak aynı çağrı.   Çeşme suyunu kullanmaktan korkar olduk…”
“KIYAMET TELLALLIĞI GİBİ…!”
Bir dönem, ‘Atikhisar’a siyanür akacak…’ çıkışına tanık olunduğunu anımsatan birçok Çanakkaleli ise;
“Dilden düşmez denilenler,  bir algıya yol açtı. Resmi internet sitesinde göze çarpan sözleri aile büyüklerimize izah etmekte zorlanıyoruz. “ diyerek, ev ahalisinin siyanür korkusu içinde yaşamaya başladığına dikkat çekti.
-------------------------------------
ORTA YAŞ ÜSTÜNÜ KORKU SARDI,
TORUNLARA NASİHAT BAŞLADI;
“ÇEŞMELERDEN SU İÇİP KULLANMA…”
--------------------------------------------   
Valilik kanalıyla yapılan bir resmi uyarıya, resmi dilde, ”Ben yokum…!” diyen CHP‘ li Belediye’ ye ait internet sitesinin ana sayfasında yer bulan, çevreci tepki ve tepkiye destek çağrısı, sokağın diline de dolandı.
Ardı sıra çağrılar, çevreci söylem ve sloganlarla dile gelen siyanür vurgusunun, Çanakkale’de; dede ve ninelerden, torunlara adeta nasihat dönemi başlattığı gözlendi.
Yaşanılanları özetleyen Çanakkaleliler,  “Nasihatta geçen ilk ifade; ‘Aman çocuğum çeşmeleri kullanma…’ diye geliyor” dedi.
Kirazlı Balaban yakınlarındaki metalik maden faaliyet alanında kesimi gerçekleşen ağaçlara ilişkin verilen çevreci tepkiye, siyanür vurgusuyla Atikhisar Barajını tehdit ettiği söylemi de eklenince, komşu gezmeleri, kahvehane buluşmalarında dillenenlerin, endişe verici boyuta dönüştüğü gözleniyor.
İddiaya göre, komşu gezmesi ve komşu ziyaretlerinde, günün sohbeti Balaban bölgesindeki metalik maden faaliyeti ve gösterilen çevreci tepkiler üzerine dillenenler oluyor.
Son günlerin slogan ve söylemlerinin, bir dönem de, ‘Atikisar’ a siyanür akacak’   iddialarıyla bağdaştırılıp, yanıtı imkansız sorular eşliğinde, dedikodu kazanını kaynatmaya başladığından söz eden birçok Çanakkaleli, yaşanılanı ise şu sözlerle özetledi.
“Anne babalarımız, her gün torunlarına ve bizlere nasihate başladı. ‘Aman çocuğum, çeşmeleri kullanmayın, suları zehir sarmış’ şeklinde ifadeleri her gün işitir olduk”
Anneanne ve baba anneler gibi, kahvehane ve camii avlularında işittikleri, çevreci söylemler ve buna bağlı dillenen iddiaların, dedelerin de dilinden düşmediğini sözlerine ekleyen Çanakkaleliler,
“Kesilen ağaçlar için dile gelenler, dağları saran korkuyu başlattı. Abartılı sözler yüklü dedikodular, büyüklerimizde bariz bir endişeye yol açtı. Denilenler için ‘yok da diyemiyoruz, var da..’
Belediye’nin İnternet sitesi örneğini sunup, büyüklerimiz kapıldıkları endişeden söz ediyor. Cevap veremiyoruz.” diye konuştu.
Bir dönem, ‘Atikhisar’a siyanür akacak…’ çıkışına tanık olunduğunu anımsatan birçok Çanakkaleli;
“Dilden düşmez denilenler,  bir algıya yol açtı. Resmi internet sitesinde göze çarpan sözleri aile büyüklerimize izah etmekte zorlanıyoruz. Ev ahalisini siyanür korkusu sardı” ifadelerini kullandı.
Erdem Sürek