Metalik maden karşıtı gösteri-eylem ve söylemlere,  bir de ‘yol kesme’ eklendi…!

Çevreci gençler, CHP’ li Belediye ve bazı STK’ larca başlatılan, adı da; ‘Su ve Vicdan Nöbeti' konulan etkinlik, önceki gün Şantiye yolunu kapatmaya dönüştü.
İki saat süreyle kapanan şantiye yolu, dikkatlerin bir anda bölgeye yönelmesine yol açtı.
HDP, TİP VE HDK’DAN, NÖBETE DESTEK…
Metalik maden karşıtı Çevre tutkunlarının, Kirazlı Balaban’da sürdürdükleri nöbetin geçtiğimiz günlerdeki ziyaretçileri, HDP, TİP, HDK, Patika Ekoloji Kolektifi ve Kadıköy Demokrasi Meclisi olmuştu.
Bölgede gece konaklamayıp, nöbeti gündüze dönüştürdüğü öğrenilen katılımcıların, Maden işletmesine ait şantiye sahasına girip, iş makinelerine engel olması, Çanakkale’de adeta günün konusuna dönüştü.
İŞÇİ VE EYLEMCİ, KISA SÜRELİ GERİLDİ…
Hukuksal ve Bürokratik açıdan, yasal faaliyet sürdüren Maden işletmesine yönelik gerçekleşen son eylem şeklinin, Maden sahasında görevli işçiler ile çevreci göstericiler arasında kısa süreli gerginliğe de yol açtığı alınan bilgilerden.
İŞÇİ YAKINLARI TEDİRGİN…!
Kirazlı ile bölgesinde yaşam süren ve yakınları Maden işletmesinde çalışan bazı köylüler, son şanılan üzerine endişelerini dile getirdi:
 “Söylemi eyleme çevirenler, huzurumuzu kaçırıyorlar. Ekmek parası için çalışan eşimiz, çocuğumuzun can güvenliğinden endişeliyiz”
 
----------------------------
NÖBETE ARA VERİLDİ,,
ŞANTİYE YOLU KESİLDİ…!

---------------------------
Çevre tutkunlarının, Metalik maden karşıtı eylem, gösteri ve söylemlerine, son olarak ‘yol kesme’ eklendi. Bölge yaşayanları, maden işletmesinin işçileri ile yol kesen gurup arasında yaşanan kısa süreli gerginlik ardından; “Yasal işletmeye, iki saat zorunlu mola verdirmek kanuni mi?” şeklinde dikkat çeken bir soruyla yaşanılanlara tepki verdi.
Kirazlı ve Balaban bölgesinde, çevreci gösterilere bağlı gözlenen gerginliklerin, bölge yaşayanları kendilerinde huzur bırakmadığını öne süren köylüler; “Her kafadan ses çıkıyor. Bugün iş makinelerinin yolunu kesen, yarın ekmeğinin peşindeki işçi servislerinin de önünü keser ve gerginlik daha da artar ise ne olacak?” diye de sordu.
Kirazlı ile civarındaki bölgede yaşam süren,  yakınları ise Maden işletmesinde çalışan bazı köylüler endişelerini çarpıcı şu sözleriyle dile getirdi;
 “Söylemi eyleme çevirenler, huzurumuzu kaçırıyorlar. Ekmek parası için çalışan eşimiz, çocuğumuzun can güvenliğinden endişeliyiz”
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kanunlarına uygun şekilde, yaşam alanlarına yakın bölgede faaliyet sürdüren Maden işletmesinin, şantiye yolu üzerinde yaşanılanlara adeta ateş püsküren köylüler;
KOHTEYNIRLARI TEKMELEYENLER, İÇİ SERVİSLERİNE  SALDIRIR İSE…?
“İşçi servislerini hedef alacak şekilde, taşlı sopalı saldırı planlandığı söylentisi kulaktan kulağa yayılıyor. Yaşanılan tedirginlik hat safhada.  Günler önceki şürüylüş sırasında, şantiyedeki konteynırları tekmeleyip zarar vermeye çalışanlar, ya işçi servislerine saldırır ise ne olacak?
Kesilen şantiye yolu, endişelerimizi daha da arttırdı” diyerek tepki verdiler.
NÖBET TUTAN ÇEVRECİLER İÇİN;
‘DİRENİŞÇİ’ BENZETMESİ…
ŞANTİYE YOLU KESİLDİ,  ÇALIŞMALAR İKİ SAATLİĞİNE DURDURULDU…
 Su ve Vicdan Nöbeti’ nin katılımcılarınca, Şantiye yolunun kesilip, iş makinelerinin engellendiği şeklindeki haberler, ‘sendikaorg.com’ isimli haber sitesinde yer aldı.
Su ve Vicdan Nöbeti tutan katılımcılar için ‘direnişçi’ ifadesi kullanılarak anlatımda bulunulan haberde, yaşanılan şu iadelerle kaleme alındı;
“Su ve Vicdan nöbetçileri bugün (19 Ağustos) sabah saatlerinde altın madeni şantiyesinin önüne nöbet alanından yaptıkları yürüyüşte iki saatliğine şantiyeyi durdurdu.
Yürüyüşleri sırasında gelen iş makinelerini sahaya sokmayan direnişçiler, kamyonların içeri girmesini engelledi. Yapılan açıklamanın ve orada bulunanların yazdığı “Kaz Dağlar’ı andı”nın okunmasının ardından şantiye kapısı önünde şarkılar söyleyip dans eden direnişçiler, nöbet alanına döndükleri sırada tekrar bir iş makinesi ile karşılaştı.
İş makinesinin önünde pankart açarak duran direnişçiler bu sefer de horona durdu. Yaklaşık yarım saat de burada şantiyeyi engelledikten sonra nöbet alanına geri dönüldü.”
Aynı sitede, ‘Mezopotamya Ajansı’ nın kaynak gösterildiği, bölgeye ilişkin gelişmeleri anlatır bazı haberler ise, metalik maden karşıtı eylem ve söylemlere, HDP, TİP, HDK gibi siyasi partilerden gelen desteği anlattı.
KHK ile kapatılan DİCLE haber ajansının eski çalışanlarının görev aldığı bilinen Mezopotamya Ajansı’nın haberinde, ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ ne gerçekleşen  bir ziyaretten  söz edilirken çarpıcı şu ifadeler kullanıldı;
“Su ve Vicdan Nöbeti’ne kitlesel ziyaret: “Beraber ‘dur’ dersek başarırız”
HDP, TİP, HDK, Patika Ekoloji Kolektifi ve Kadıköy Demokrasi Meclisi Kaz Dağları’nda 18 gündür süren Su ve Vicdan Nöbeti’ni ziyaret ederek, birlikte mücadele mesajı verdi.
HDP Marmara Bölgesi üyeleri, HDK, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Kadıköy Demokrasi Meclisi ve Patika Ekoloji Kolektifi aktivistlerinin katılımıyla kitlesel bir şekilde nöbet yeri ziyaret edildi.”

Erdem Sürek