Valilik makamınca yapılan, Resmi uyarıya, resmi dilde;“İlgimiz yok. Sorumluluk alanımız değil…” yanıtı sunan CHP’ li Çanakkale Merkez İlçe Belediyesi’nin, üzerinde  ‘Resmi Hizmete Mahsustur’ ibaresi bulunan midibüsü, iddiaya göre geçen Pazar günkü Balaban etkinliğine katılımcı taşıdı, manevra sırasında ise trafik kazasına karıştı.
‘Su ve Vicdan’ nöbeti adıyla süren etkinliğin katılımcılarına ait kam alanının, olası bir yangına yol açabileceği vurgulanıp, gereken önlemlerin alınması istenmiş, belediye ise Valilik kanalıyla kendilerine yapılan uyarıya;
“İlgili yazınıza konu Balaban mevkiinde; ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ adıyla bilinen sivil toplum hareketinin ve bu yerde kurulan çadırların Belediyemiz ile ilgisi yoktur.
Bu yer Belediyemizin yetki alanında değildir….!” İfadeleriyle yanıt sunmuştu.
--------------------------------------
Etkinlikte görevli araç kazaya karışınca, soru kendiliğinden geldi;
“Yetki alanı olmayan yerde,
Resmi araç ne arıyordu…?”
----------------------------------------------
Metalik maden karşıtı söylem ve eylemlerin adresinde gerçekleşen Fazıl Say konserine, katılımcı taşıdığı ileri sürülen CHP’ li Belediyeye ait araç kaza yapınca, akıllara soru düştü.
Bir süre önce, konser alanında bulunan kamptaki çadırlarda yaşam süren vatandaşların, ağaçlık ve ormanlık bölgede yangına sebebiyet verme ihtimalleri bulunduğu ve gereken önlemin alınması yönünde CHP’ li Çanakkale Belediyesi, Valilik kanalıyla uyarılmış, durum Resmi yazıyla dile getirilmişti.
CHP’ li belediye’nin ilgili yazıya savunması ise;“İlgimiz yok…” ifademsiyle gelmişti.
MUHTAR SES VERMİŞTİ…
CHP’ li belediye’nin ‘ilgimiz yok…’ savunmasından haberdar olan Kirazlı köyü muhtarı, önceki gün VİTAMİN’ e konuşmuştu.
Maden şirketinin faaliyet alanına en yakın Kirazlı köyünün muhtarı, “Çağrı’da, Taşıma’da, Masraf’ta, Alan’da, Saha’da var… Resmiyet’te yok…!” diye çıkışmıştı.
DEDİĞİMİZİN KANITI; “TAŞIMA SIRASINDA KAZA…”
Kirazlı köyü muhtarı Orhan Can, CHP’ il Çanakkale Belediyesi’ne ait, üzerinde de ‘Resmi Hizmete Mahsustur’ ibaresi yer alan resmi plakalı Ulaşım Hizmetlerine ait midibüsün, Belediye yetkililerinin, “Sorumluluk alanımız değil” vurgusuna karşın,  Balaban’da ne işi olduğunu sorguladı.
Metalik maden karşıtı eylem ve söylemlerin adresine dönüşen Balaban’da düzenlenen konser etkinliğine, katılımcı taşıdığı gözlenen Belediye’ ye ait aracın karıştığı kazada, ‘ölen ya da yaralanan’ olmayışının sevindirici olduğunu sözlerine ekleyen muhtar Can;
 “İlgimiz yok, sorumluluk alanımız değil denilen yerde, Resmi hizmete mahsus araçlarını görevlendiren Çanakkale Belediyesi, ister istemez akıllara soru düşürdü. Sahi, bu araçların orada ne işi var? Konsere katılımcı taşımaya mı kiralandılar? “ ifadesini kullandı.
RESMİ YAZIYLA, VURGUSUNU UNUTMADIK..
Kirazlı köy muhtarı Orhan Can, “Tüm Çanakkale şahit. Belediye araçları günlerdir Balaban’ a taşıma yapıyor. Yani bu bir ilk değil. Konser günü de araçlar görevdeydi.
Belediye’ye resmi yazıyla yapılan, resmi uyarıya verdiği, resmi yanıttaki vurgusu, meydana gelen kaza ile ortaya, çelişki yaratan bir de fotoğraf çıkardı.
Oysa ki, Belediye yetkilileri, kendilerine yapılan uyarıda şöyle demişti;
‘İlgili yazınıza konu Balaban mevkinde; ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ adıyla bilinen sivil toplum hareketinin ve bu yerde kurulan çadırların Belediyemiz ile ilgisi yoktur.
Çanakkale İli, Merkez İlçesi Kirazlı bölgesindeki metalik madencilik faaliyetlerinin yaşam alanları üzerindeki olumsuz etkilerine ve doğa tahribatına dikkat çekmek üzere Sivil Toplum Kuruluşları ve Çevre gönülleri tarafından Balaban mevkiinde sürdürülen ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ ilgili Sivil Toplum kuruluşları tarafından koordine edilmektedir.’” hatırlatması yaptı.
Muhtar Can, sözlerin şöyle noktaladı; “Biz bölgenin yaşayanı olarak gözlemlerimizi dile getirmiştik. Belediye taşımada var diye..! Taşıma sırasında, kazanın fotoğrafı oluştu. Kazaya karışanları da Allah korudu.”
FAZIL SAY BALABAN’DAY DI…
Kirazlı bölgesinde işletme hazırlığı içinde bulunan Altın madeninin, çalışma sahası içinde gerçekleşen ağaç kesimi ve maden şirketinin üretim safhasında kullanacağı siyanür’e karşı bir dizi söylem ve eylemin adresinde, piyano sesi yükseldi.
 Pazar günü düzenlenen Fazıl Say konserinde,  il içi ve dışından binlerce kişi, Balabanda buluştu.
Erdem Sürek