Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon Başkanlığı tarafından oluşturulan, dünyada Çanakkale Savaşları üzerine yazılan bütün kitapların yer alacağı, Çanakkale Destanını tüm Türkiye’yr olduğu gibi dünyaya da tanıtan Gazeteci, Araştırmacı yazar ve Tarihiçi Mehmet İhsan Gençcan adının veridiği ‘Mehmet İhsan Gençcan Çanakkale Savaşları Kütüphanesi’  düzenlenen törenle açıldı

Çanakkale savaşları üzerine yazdığı kitaplarla, Çanakkale’nin tanıtılmasını büyük katkı sunan Gazeteci, Araştırmacı yazar ve Tarihiçi Mehmet İhsan Gençcan adına, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon Başkanlığı tarafından ‘Mehmet İhsan Gençcan Çanakkale Savaşları Kütüphanesi’ açıldı.  Büyük bir kahramanlıkla yazılan Çanakkale Destanının anlatıldığı 2 binden fazla kitabın yer alacağı kütüphanenin açılışına AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AK Parti İl Başkanı Gültekin Yıldız, Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon Başkanı Bünyamin Nami, Kurum Müdürleri, STK Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Kütüpkane’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren , Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka “Açılışını yapacağımız kütüphanemiz, şu anda Çanakkale’yi 2 milyon kişi ziyaret ediyorsa bunun en az bir milyon kişisini sağlayan Mehmet İhsan Gençcan’dır.  Çanakkale böyle bir değeri Haziran Ayının 13’ünde kaybetmiş oldu. Biz onun için ne yapabiliriz diye düşündük ve Çanakkale ile ilgili  böyle bir kütüphanenin yapılmasını hedefledik. Bu süreçte bize destek olan herkese çok teşekkür ederiz. Çanakkale savaşları ile ilgili 2 bin 200 kitap var . Bunlardan yaklaşık 45o tanesini tedarik ettik.  Bundan sonraki süreçte de Dünyada Çanakkale savaşları ile ilgili çıkarılan tüm kitapları burada okuyucu ile buluşturmak için gayret sarf ediyoruz. Çünkü Yurt dışında bazı arkadaşlarımızla bu temasları sağladık. Zaman içinde bunları getirmiş olacağız.  Kütüphane çok önemli bir şey. İlk defa bir cemiyet, fertler Türkiye’de ilk defa bir alanda kütüphane oluşturuyor. Bizi bu önemli günde yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederim. Biz Çanakkale’nin hadimiyiz. Çanakkale’de güzel şeylerin olması için gönülden istiyoruz” dedi. 

Milletvekili Jülide İskenderoğlu ise yaptığı açıklamasında “Mehmet İhsan Gençcan’ın Çanakkale’ye kazandırdıkları ,Türkiye’ye  Çanakkale’yi  tanıttığını bizler gibi bu memlekete gönülden sevdalı olan herkes biliyor. Ben özellikle Başkanımıza teşekkür ediyorum. Çünkü böyle güzel bir yer ancak Mehmet amcamızın adına yakışırdı” dedi. 

AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ise; "Bugün çok anlamlı bir açılış için bir aradayız.  Öncelikle bugün tarihi bir kıymet olan biliyorsunuz Anafartalar zaferimizin 104. Yıldönümü  Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehirlerimizi, gazilerimizi ve tarihimize kıymet veren tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyoruz.  Böyle bir günde Kütüphanemizin açılışı ekstra kıymetli oldu bizim için. Bugün Mehmet İhsan Gençcan Ağabey’imizin  Çanakkale’mize yaşattığı önemli hatıralardan bir tanesine eşlik etmek için bir aradayız. Bu güzel derneğimiz bir vefa örneği göstererek, bu önemli ismin yaşatılmasına katkı sağlamış oldu. Hepimiz biliyoruz ki kendisinin Çanakkale’mizim şehitleri için tarihi için, gazilerimizin hatıraları için çok büyük emeklerinin olduğu. Gazeteciliği, Şairliği, Hikaye yazarlığı, hepsi ile beraber baktığımızda çok kıymetli bir hatıratı var. Şehrimizin tanıtılmasında bu tarihi hatırlanmasında çok büyük bir kıymet ortaya koydu. Derneğimiz de Çanakkale savaşları başta olmak üzere tarihi kitapların yolcusu olduğu, bu güzel kütüphaneyi açarak, hem Çanakkale’ye olan borcumuzu ödemek için bir adım atmış oldu , hem de kıymetli yazarımızın hatıratının yaşaması için çok kıymetli bir adım atmış oldu. Bilgi ve Teknoloji çağındayız. Her kes kendi evinde telefonunu açtığı zaman tüm bilgilere ulaşma imkanına sahip. Her türlü doğru ya da yanlış bilgiye ulaşma imkanına sahip. Fakat kitap bam başka. Kitabın kokusu olmadan, kitabın sayfasını açıp o hatırayı yaşamadan o bilgiye ulaşmanın da çok kıymeti olmadığını düşünüyorum. Ne kadar bilgisayar, telefon olursa olsun, kütüphane bam başka.  Kaldı ki dünyaya yön veren devletler, kadim medeniyetler hep kütüphaneye, tarihe özel kıymet vermiştir. Müzelere özel kıymet vermişler. O yüzden ben, yapılan bu çalışmayı her hangi bir adım olarak değil, her ne kadar yer olarak  böyle mütevazi bir konumda da olsa da çok kıymetli işler yapacağı kanaatindeyim” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon Başkanlığı tarafından ‘Mehmet İhsan Gençcan Çanakkale Savaşları Kütüphanesi’ kesilen kurdele ile açıldı. Yapılan kurdele kesiminin ardından protokol ve açılışa katılan vatandaşlar kütüphaneyi gezerek tarih hakkında bilgi aldılar.