Truva festivalinin, 10 Ağustos Anafartalar Zaferi’nin 104. Yılında (Bugün 10 Ağustos Cumartesi) geçmişte olduğu gibi başlayacağını söyleyen Çanakkale Doğa ve Çevre Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka;
“10 Ağustos Anafartalar Zaferi’nin yıl dönümünde, Çanakkale Savaşları üzerine kaleme alınmış yüzlerce kitabın yer bulduğu, ‘Mehmet İhsan Gençcan Çanakkale Savaşları Kütüphanesi'ni açarak, Festivalimizin startını vereceğiz.” dedi.
---------------------------
İPTAL KARARLI FESTİVAL,
“BİZ YAPIYORUZ”  AFİŞİYLE GELDİ…  
---------------------------------
Yetersiz bütçe nedeniyle iptal kararı çıkan Festival, “Biz yapıyoruz” çıkışıyla hayat buldu. 
Festival müjdesini veren afişler, dün Çanakkale sokaklarını süsledi.
“56. Yılında Truva Festivali” duyurusu; “Festivali Biz yayıyoruz!” vurgusuyla geldi.
Anafartalar Zaferi’nin yıl dönümünde,  geçmişte olduğu gibi bu gün 10 Ağustos Zaferi’nin 104. Yılında, başlayacak festivalin, saat 15.00’ de, “Mehmet İhsan Gençcan Çanakkale Savaşları Kütüphanesi” açılışıyla start alacağı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Festivalin startını verecek açılışı Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın geçekleştireceği, Davetiyelerin Çanakkale protokoluna da dağıtıldığı öğrenildi. Açılış törenine, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan ile AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’nun katılacağı ulaşan bilgelerden.
 Kütüphane ile birlikte, aynı azmanda Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisi açılacak, ayrıca  1. Anafartalar Zaferi’nin 104. Yıl dönümünde,  “10 Ağustos Zaferi” konulu etkinlik düzenlenecek ve konuşmacı  Bünyamin Nami Tonka olacak.
Festival Bayram sonrasında, 17 Ağustos 2019’ da, Açık hava Marmara Taekwondo Şampiyonası ile sürecek. Kordon boyunda, Çağlar Kaynak Basketbol sahasında 17-24 satleri arasında yapılacak şampiyona yanı sıra, 17 ve 18 Ağustos tarihleri arsında, 18 Mart spor salonunda, Truva Briç Festivali düzenlenecek.19-25 Ağustos tarihleri arasında ise, Anafartalar Spor salonunda, Truva Uluslar arası Açık Satranç Turnuvası yapılacak.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu’ nun “Festivali Biz Yapıyoruz” duyurusuyla müjdelenen,  56. Yılında Truva Festivali için dikkat çeken sözlere imza atan isim, Federasyon başkanı Bünyamin Nami Tonka oldu.
  
 Boğaz Medya Grubuna bağlı ve Çanakkale’nin en eski Yerel Gazetesi olan ‘Burası Çanakkale’nin de yazarı olan Tonka; “Biz yaptık oldu…” dedi.
“Biz kim?” sorusuna ise;  “ ‘Çanakkaleli, Çanakkalem…’ olarak kendini tanımlayan herkes “BİZ”  dir. Biz Çanakkale’ yiz. Festivalimizi yapıyoruz.
Truva festivali, 10 Ağustos Anafartalar Zaferi’nin yıl dönümlerinde başlar ve devam ederdi. Yine öyle olacak. Bugün 104 yılını kutlayacağımız Anafartalar Zaferi’nde, Çanakkale Festivaline kavuşacak.”  İfadeleriyle yanıt verdi.

Erdem Sürek