“İçme suyu kaynağına zarar verecek faaliyet yürütülmesi söz konusu değildir”
Çevreci tepkilere neden Metalik Madenciliğe ilişkin konuşan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı;
“2013 yılında ÇED olumlu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmiştir.
Kirazlı altın-gümüş  madeni  kapasite  artışı  ve  zenginleştirme  tesisi  projesinin  ÇED  olumlu raporunun iptali istemiyle açılan  dava,  Danıştay ilgili Dairesi tarafından oybirliğiyle reddedilerek ÇED raporunun hukuka uygun olduğu belgelenmiştir.” İfadelerini kullandı. 
Vali Tavlı, “Çanakkaleli vatandaşlarımızın ve Valiliğimizin Kazdağları ve çevre konusundaki hassasiyeti en üst noktadadır
-Doğu Biga Madencilik tarafından yasal mevzuat çerçevesinde yapılan madencilik faaliyetiyle  ilgili olarak, maalesef birtakım yanlış bilgilerle vatandaşlarımızın çevreye olan duyarlılığını ve  hassasiyetini yönlendirmeye çalışan grupların olduğu gözlenmiştir.” dedi.
Sürecin 2000 yılında başladığını, yapılan çalışmaların ÇED Raporlarına uygun gerçekleştiğini,  iddia edildiği rakamda değil, Maden sahasında 13 bin 400 ağacın kesildiğini, ayrıca Maden sahasının bulunduğu alanın Kazdağlarından kuş uçuşu  40 km uzaklıkta olduğunu sözlerine ekleyen Vali Tavlı;
“Çan Kumarlar Köyü sınırlarında Doğu Biga Madencilik tarafından inşası devam eden Altınzeybek Göletinden maden işletme tesisinin su ihtiyacı karşılanacaktır. 
Doğu Biga Madencilik Maden Zenginleştirme Tesisi Atikhisar barajı yağış havzasının kesinlikle dışındadır. 
Çanakkale’nin içme suyu kaynağı olan Atikhisar barajına zarar verecek herhangi bir faaliyet yürütülmesi söz konusu değildir” diye konuştu.
---------------------------------
ÇEVRECİ TEPKİYE NEDEN İDDİALARA, NET YANIT;,
“ÇED RAPORU, HUKUKA UYGUN… “
-----------------------------
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Kirazlı-Balaban mevkiinde yürütülen altın ve gümüş madeni arama çalışmalarına ilişkin net sözlerle konuştu.
Konu ile ilgili yaptığı açıklamada sürecin 2000 yılında başladığını, yapılan çalışmaların ÇED Raporlarına uygun gerçekleştiğini,  iddia edildiği rakamda değil, 13 bin 400 ağacın kesildiğini, ayrıca Maden sahasının bulunduğu alanın Kazdağlarından kuş uçuşu  40 kilometreuzaklıkta olduğunu dile getiren Vali Tavlı;
“Yanlış bilgilerle vatandaşlarımızın çevreye olan duyarlılığını ve hassasiyetini yönlendirmeye çalışan gruplar var” diyerek, dikkat çeken bir çıkışa imza attı..
 
Vali Tavlı açıklamasında şöyle dedi;“Çanakkale İli merkez Kirazlı Köyü  –  Balaban Tepe (Taşlı Tepe Mevkii) sınırlarında Doğu Biga Madencilik tarafından yasal mevzuat çerçevesinde yapılan madencilik faaliyetiyle  ilgili olarak, maalesef birtakım yanlış bilgilerle vatandaşlarımızın çevreye olan duyarlılığını ve  hassasiyetini yönlendirmeye çalışan grupların olduğu gözlenmiştir. “
Çanakkale Valiliği olarak konu ile ilgili açıklama yapılması zarureti doğduğuna vurgu yapan Vali Tavlı;
“Çanakkaleli  vatandaşlarımızın  ve Valiliğimizin Kazdağları ve çevre  konusundaki  hassasiyeti en üst noktadadır.
 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanımız, Şehitliklerimiz,  Çanakkale Boğazımız, Kazdağı Ayazma Pınarı Tabiat Parkımız, Troya Tarihi Milli Parkımız, Assos  gibi  birçok  tarihi,  turistik,  kültürel  ve  doğa  harikası  değerlerimize  hep  birlikte  sahip Çıkarak, gözümüz gibi korumaya çalışıyoruz. Konu  ile  ilgili  geçmişten  günümüze  kadar  devam  eden  süreçle  ilgili  kısa  bir  bilgi verecek olursak;  Bahse konu bölge ile ilgili doğal sit alanının tescilinin kaldırılması,  izin, ruhsat gibi çalışmaların ilgili Bakanlıklar ve kurumlar tarafından 2000 yılı ve 2001 yılında başlatıldığı anlaşılmıştır.” İfadelerini kullandı.
 Sözlerini, sürecin başladığı tarihten bahisle sürdüren Vali Tavlı;
“Bu yıllarda başlatılan işlemlerle Doğu Biga Madencilik tarafından maden arama ruhsatı,  maden işletme ruhsatı  Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünden alınmıştır.” dedi.
“2013 Yılında Olumlu ÇED Raporu Alınmış”
Vali Orhan Tavlı ÇED Raporu sürecine de değindiği konuşmasında “Bahse konu maden sahası ile ilgili ÇED Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ na sunulan ÇED  raporunun, incelenmesi  ve  değerlendirilmesi  sonucunda;  altın  – gümüş  madeni  ve  zenginleştirme  tesisi  için  2013  yılında  ÇED  olumlu  kararı  Çevre  Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmiştir. Kirazlı  altın-gümüş  madeni  kapasite  artışı  ve  zenginleştirme  tesisi  projesinin  ÇED  olumlu raporunun iptali istemiyle açılan  dava,  Danıştay ilgili Dairesi tarafından oybirliğiyle reddedilerek ÇED raporunun hukuka uygun olduğu belgelenmiştir.  Orman  ve  Su  İşleri  Bakanlığının  2016  tarihli  olurları  ile  verilen  izin  kapsamında  Çanakkale  Orman Bölge Müdürlüğünce,  2017 yılında  kesimine başlanan ve maden sahasında  kesimi  yapılan  toplam  13.400  adet  ağacın  olduğu  alan,  madencilik  faaliyeti  sonlandığında, Doğu  Biga  Madencilik şirketi  tarafından Rehabilitasyon çalışmaları  yapılarak  Orman Bölge  Müdürlüğümüze  teslim  edilecek  ve  bu  alanın  tamamı  ağaçlandırılarak  eskisine  oranla  daha  yeşil bir alana dönüştürülecektir. Çanakkale  Orman  Bölge  Müdürlüğümüzce  daha  yeşil  bir  çevre  için  önceki  yıllarda  yapılan ağaçlandırma çalışmaları hakkında bilgi verecek olursak; İl  genelinde,  2003-2018  yılları arasında ağaçlandırma çalışmalarında 27  milyon  adet  fidan dikilmiştir.  2018 yılında yaklaşık 3 milyon fidan dikilmiştir. Yılda ortalama 3.5 milyon fidan üretimi gerçekleştirilmektedir. İlimizde Ormana yapılan bakım ve gençleştirme çalışmaları ile orman servetimizin son  12 yılda yaklaşık 12 milyon metreküp artmasına da katkı sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
“Madenin Kazdağları İle Alakası Yoktur”
Vali Orhan Tavlı “Doğu Biga Madencilik tarafından Çanakkale İl  Özel İdaresine işyeri açma ve çalışma  ruhsatı  başvurusu  yapılması  üzerine,  Hukuki  süreçler  de  sonuçlandığından  meri  mevzuat  çerçevesinde;  Çanakkale  İl  Özel  İdaresince  1.  sınıf  işyeri  açma  ve  çalışma  ruhsatı  düzenlenmiştir. Çanakkale’de  yaşayan  vatandaşlarımızın  ve  konunun  uzmanlarının  da  bildiği  üzere, maden faaliyeti yapılan Merkez Kirazlı Köyü –  Balaban Tepe (Taşlı Tepe Mevkii) sahasının Endemik bitkilerin yaşam alanı bulduğu Kazdağları diye bilinen yöre ve Kazdağları Milli Parkı ile hiçbir ilgisi yoktur. Maden sahası Kazdağlarına kuş uçumu 40 km uzaklıktadır” dedi.
 “Atikhisar Barajına Herhangi Bir Zarar Verilmeyecek”
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, içme suyu kaynagının zarar göreceği şeklindeki ididalara da adeta yanıt sundu.
Açıklamasında bu konuya değinen Vali Tavlı;  ‘Atikhisar etkileniyor’ söylemlerine de adeta net yanıt verdi.
“DSİ tarafından yapılarak, Çanakkale Merkez  İlçe içme  ve  kullanma  suyu  ihtiyacını  karşılayan  Atikhisar  İçme  Suyu  Barajından  Doğu  Biga  Madencilik  maden  işletme  tesisine Devlet Su  İşleri tarafından hiçbir şekilde su verilmeyecektir.
 Çan Kumarlar Köyü sınırlarında  Doğu Biga Madencilik tarafından inşası devam eden Altınzeybek Göletinden maden işletme  tesisinin su ihtiyacı karşılanacaktır.  Doğu Biga Madencilik Maden Zenginleştirme Tesisi Atikhisar barajı yağış havzasının kesinlikle  dışındadır.  Çanakkale’nin içme suyu kaynağı olan Atikhisar barajına zarar verecek  herhangi bir faaliyet  yürütülmesi  söz konusu değildir” dedi.  
“ÇED Raporunun Mevzuatı Dışında Aykırı Hiçbir Şeye Müsaade Etmeyiz”
Vali Orhan Tavlı’ ın en kessin cümlesi ise; ““ÇED Raporunun Mevzuatı Dışında Aykırı Hiçbir Şeye Müsaade Etmeyiz” oldu.  
Açıklamasında; “Bahse konu firmanın tüm faaliyetlerini  ÇED  raporuna  uygun  bir  şekilde  yürütmesi  ilgili  kurumlar  ve  Valiliğimizce  bizzat  takip  edilecek ve ÇED raporuna aykırı herhangi bir işleme asla müsaade edilmeyecektir.” İfadesini kullanan Valı Tavlı, şöyle devam etti;
 “Konuyla ilgili devlet kurumlarından ve Valiliğimizden bilgi alınmadan vatandaşlarımızı yanıltıcı  yorumlar  yapıldığını  üzülerek  müşahede  ediyoruz.  Çanakkaleli  bütün vatandaşlarımızın  çevre  konusundaki  hassasiyetini  yakından  biliyoruz  ve  hep  birlikte; devletimizin bütün imkanlarını da seferber ederek, destanlar şehri Çanakkale’mizin çevresini ve çehresini  en  iyi  şekilde  koruyarak,  geliştirerek  ülkemizin  en  yaşanabilir,  en  ulaşılabilir  İli olması için bugüne kadar en üst seviyede gayret gösterdik ve göstermeye de devam edeceğiz”

Cuma Deren