Cevat Çapan ve arkeolog Manfred Osman Korfrmann tarafından da başlatılan ve 2001 yılından bu yana Haluk Şahin’in kişisel girişimleri sonrasında gelenekselleşen etkinlik bu yıl da devam edecek. Etkinlik büyük ilgi çekmesine karşın  hem Bozcaada Belediyesi hem de Bozcaada halkı  destekliyor. Her yıl farklı bir ozanın davet edildiği etkinlik, yine 2 gün sürecek. İki bölümden oluşan etkinliğin ilk bölümünde Homeros ve Troya’nın kültürel boyutları üzerine tartışılacak ve ağırlık “Homeros’un kadınları’ konusunda olacak. İkinci bölümde ise yılın ozanı şiirlerini okuyacak. Etkinliğin her üç düzenleyicisi de geçtiğimiz yıllarda Homeros Ödülü’ne de layık görüldüler.

Haluk Şahin’in 18 yıl önce başlattığı etkinliğin bu yılki ozanı şair-çevirmen Gökçenur Ç. olacak. Etkinliği düzenleyicilerinden olan şair Cevat Çapan tarafından tanıtılacak. Etkinliğin düzenleyicilerinden Haluk Şahin’in açılış konuşmasından sonra Elizabet Kovi ile Pembe Akgün İlyada ve Odysseia destanlarından Eski Yunanca ve Türkçe bölümler okuyacaklar. Etkinlik düzenleyicisi Troya Kazı Heyeti Başkanı arkeolog Rüstem Aslan da Homeros’un kadınlarından Helena üzerine bir sunum yapacak. Cevat Çapan Troya’nın çağdaş Türk şiirindeki yansımalarından örnekler verecek.

Bozcaada’da her yıl düzenlenen ve gelenek haline gelen Ozanın Günü ve Homeros Okumaları etkinliği için yine birçok ünlü şair, yazar ve sanatçı bir araya gelecek. Bu yıl 18.kez düzenlenecek olan etkinlik 3 Ağustos Cumartesi günü Bozcaada’nın Arka Deniz mevkiindeki Salhane’de hayat bulacak.
 
Şerife Erdem