Maden arama sahası ve bölgesi ile Ezine peynirinin alakası olmadığını sözlerine ekleyen Sezgin;
“Yanlış bilgilendirme yapılıyor. Ezine nerede, balaban nerede?” diye sordu.  
“EZİNE PEYNİRİNİ, TARTIŞMAYA ALET ETMEYİN…”
Ezine peyniri’ nin bile, altın madeni karşıtı söylemlere alet edildiğine vurgu yapan Sezgin,  bölgenin Ezine’ye çok uzak olduğunun altını çizdi.
 Balaban’ da süren tepkinin ve amacının ağaç kesilmesi olayı olmadığını belirten Sezgin’ in doikkat çeken örneklemi şöyle geldi;
 “Ezine’de 5 maden işletmesi var. Bu alanlarda kesilen ağaç miktarının da, Kirazlı’ da kesilenden daha az olduğunu düşünmüyorum.
Alan içerisinde aktif çalışma devam ediyor. Biz buralarda hiç eylem görmedik.
Ezine’nin sırtına geldiğinde her şeyi görüyorsunuz.”
------------------------------------------
SUÇ DUYURUSU KIVAMINDA SÖZLER;
“5 MADEN ALANINDA KESİM SÜRÜYOR…”
----------------------------------------
İl Genel Meclisi’nin toplantısında tartışma çıkaran maden karşıtı söylemler, suç duyurusunu aratmaz çıkış getirdi.
Ezine’nin AK Partili İl Genel meclis üyesi Yahya Sezgin, ilçe sırtlarına bakıldığında kelleşmenin fark edileceğini belirtip;
 “Bu güne kadar bu konuda, herhangi bir çevreci hassasiyet olmadı. Şimdilerde gösterilen tepki ve eleştirilen durumun ağaç kesimi olduğunu açıkçası düşünmüyorum.” şeklindeki ifadelerle, çarpıcı bir değerlendirmeye imza attı.
AK Partili Meclis üyesi Sezgin; “Konu ağaç olsaydı, Kalkım’ dan Ezine’ye kadar birçok noktada orman arazilerinde çok ciddi ağaç kesimi mevcut. Bu da bizi rahatsız ediyor.
Kazdağları konusunu sürekli gündeme gelmesi bizi rahatsız ediyor.
Saha bizim dışımızda Ezine Peyniri üretim sahasının dışındadır.
Balaban köyünden bize süt gelmiyor. Ezine ovalarında yetişen bitkilerle beslenen koyunlardan elde ediliyor. Tescil işi için çok uğraştık. Bunun gündeme gelmesi yerel markamızı zedeleyeceğini düşünüyorum.” diyerek,  gündemdeki tartışma konusuna bir başka bakış açısı kazandırdı.
Çanakkale İl  Genel Meclisi’nin Ağustos ayı toplantısı önceki gün yapıldı. Toplantının ana maddelerinin dışında, Türkiye ve Çanakkale gündemini meşgul eden altın madeni işletmesi üzerine konuşmalar geldi.
CHP Merkez İlçe Genel Meclis Üyesi Av. Güneş Pehlivan, gündem dışı konuşmasında;
“26 Temmuz günü su ve vicdan nöbeti kaz dağlarında balaban mevkisin de başladı. Nöbet hala devam ediyor ve yörede hala altın madenciliği faaliyetleri ile bağlantılı olarak, ağaç kesimlerine orada ki nöbet alanlarında ki kamp yerinden gözle görülür şekilde ki devam ediyor. Bu konuda aslında çok şey var. Bu nöbet aslında 26 Temmuzda değil, 2009’da başladı. 2009’da madencilik ile ilgili faaliyetler Çanakkale Kaz dağlarına o tarihten itibaren hem Çanakkale Barosu hem de Türk Tabipler Birliği, STK ve bir kısım yerel yöneticiler altın madenciliğinin ve madencilikte siyanür kullanılmasının özellikle Çanakkale’nin tek su havzasını besleyen bir il olarak, Kaz Dağları silsile dağları bu tür faaliyetlerin düzenlenmesine ilişkin hem sivil mücadeleyi hem de hukuksal mücadeleyi sürdürmeye başladık. 2019 yılında bu mücadele hale sürerken, bakanlıktan açıklanan bilgiye göre 13 bin 400 ağacın ama TEMA’nın açıkladığı bilgiye göre 195 bin ağacın kesilerek faaliyetin hala devam ettiği noktadayız. ÇED raporuna aykırılıklar söz konusuysa bununla ilgili tespit çalışmaları da sürüyor. Bunun suç vasfının olması gereğiyle bu mücadele yeniden devam edecek. Anayasanın 56’ncı maddesi herkesin sağlıklı ve temiz çevrede yaşamasını garanti altına alır. Yapılan bu madencilik faaliyetleri özellikleri göz önüne alındığında doğrudan yaşam hakkı ihlali niteliğindedir. Bütün yasal düzenlemelerin daha üstünde bir ilke vardır ki bu ilke kamu yararıdır. Ülkede yapılan her türlü faaliyetin önce kamu yararı olup olmadığı denetlenmelidir. Alamos Gold, Kirazlı Balaban bölgesinde faaliyetlerine devam ederken, başka ruhsat aşamasında faaliyete geçmiş madenlerde vardır. Ama bu sadece görünen yüzüdür. ÇED raporunun üzerinde bir ağaç kesimi gündeme geldiği için tartışılıyor. Gerçekten yüreğim kanayarak söylüyorum. Kanada meşeli bir şirket Türkiye’de altın madenciliğini sürdürürken, Kanada topraklarında bakıyorsunuz toprağın olduğu her yerde altın madenciliği faaliyetleri mümkündür. En son 1994 ve 1997 tarihleri arasında on madencilik faaliyeti yapılmıştır. Kanada böcek ilaçları arıları öldürdüğü ve ekosistemi etkilediği gerekçesiyle kendi ülkesinde yasaklamışken, bizim Atik Hisar havamıza, su kaynaklarımızı taşıyan kaz dağlarımıza ciddi anlamda yaşam hakkı engelinde bulunmaktadır” dedi.
BARAJDAN 15 Kilometre UZAKTA
Çevreye duyarlı olduklarını ama ekonomiye de altınların kazandırılması gerektiğini ifade eden AK Parti Ayvacık İl Genel Meclis Üyesi Turan Tumay ise maden arama bölgesinin hem Atıkhisar Barajı havzası dışında olduğunu belirtti.
Bölgenin barajdan 15 kilometre uzakta olduğunu hatırlatan Tumay, kesilen ağaç miktarının da eylemciler tarafından yanlış verildiğine dikkat çekti.
 Tumay iddialara karşı şu açıklamalarda bulundu;“Bosna Hersek’in Srebrenitsa şehrin de Sırp birlikleri tarafından katliam gerçekleştirildi.  Bu katliamda hayatını kaybeden din kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. En sonda günümüzün konusu Kaz dağları ile alakalı bizde bir iki söz etmek istiyoruz. Bu konular teknik konular, sonuçta bir maden mühendisi değiliz. Tabi ki araştırma yapıyoruz. Sonuçta çevreye duyarlı olmamız lazımdır. Ama sonuçta yer altı kaynaklarımızın da ekonomiye katılması lazımdır. Bununla alakalı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da madencilik ile ilgili yer aktı kaynaklarımızın bulunup, çıkarılması ve ekonomiye katkı sağlaması ile ilgili sözü ve 1932 yılında çıkarılan maden kanunu. Tabi ki çevreye duyarlı olacağız. Sonuçta çeşitli kurumlardan görüşler alınmış. ÇED raporları alınmış.
Çanakkale’de adı geçen Atik hisar barajına biraz araştırma yaptık. Şuna mevcut altın çıkarılacak sahanın, yaklaşık uzaklığı 14 kilometredir.
Çıkarılan altının işleneceği bölge de 15 kilometredir. Atik hisar barajının işgali tam ters istikamettedir. Artı ağaçların katliamından bahsediliyor. 200 bin ağaç katledildi dendi. Resmi açıklamalar da yapıldı. Zanneder daha çok çok düşük rakamlar resmi kurumlardan açıklama yapıldı. Biz de çevreye duyarlıyız ama ekonomiye de altınlarımızın kazandırılması gerekiyor. Bu konu ülke gündemine taşındı ama biz altını dünyaya ithal eden ilk beş ülkeyiz. Altına hayır diyoruz ama kolumuz da altın var. Altını seven bir milletiz

KİRAZLI – BALABAN, KAZDAĞLARI MEVKİİ DEĞİL
Ağaç kesimin yüzde 90’ı bitmiş olduğunu hatırlatan AK Parti İl Genel Meclisi Şener Akçay ise geçen süre içinde neden tepki olmadığı ve herşey bittikten sonra eylemcilerin ortaya çıktığını sorguladı. Kamuoyuna birçok yanlış bilgilendirme de yapıldığını aktaran Akçay, bölgenin Kazdağları’nda olmadığını hatırlattı. Akçay, “Biz madenci değiliz. Konu Çanakkale ise burada ne oluyor. Ne bitiyor bakmamız lazım. Sadece maden bugün başlamadı. Kesim bir, bir buçuk yıl oldu.  Biz neden bir buçuk yıldır bunun peşinde olmadık. Başka bir maden yeri var. Bunlara neden biz ses çıkarmıyoruz. Buraya Kaz dağları deniliyor. Gittim baktım Kirazlı Balaban Kaz dağları mevkii değil. Orada yaşayan köylülerle görüştüm. Köylüler ne bir taraf oluyorlar ne de konuşuyorlar. Kesimin yüzde 90’ı bitmiş. Kesilecek olan alan kesilmiş. Bu zamana kadar hiçbir eylem girişiminde kimse bulunmamış. Madene destek olan derneklerin bir ya da iki kişinin ses çıkardığını görüyorum. Çanakkale yer altı zenginlikleri hepimizindir. Bu yer altı zenginliklerinin bu ağaçlarımızın buraya gelinceye kadar bu sesin bu yüzdelik alanın bunlara gerek duymuyoruz. Bu alanlarda ruhsatları da dahil her şeyi almışlar. Biz bundan sonra burada kamp kurarak beklemektense birlik beraberlik içinde yüzde 3 diyorlar, yüzde 5 diyorlar bunun açıklamasını yüzde 97’i altın firması alıp gidecek. Yüzde 3’ü Türkiye’de kalıyor dediler. Dün sahaya girdim. Araştırmak istiyorum. Yavaş yavaş bütün bakanlıkları gezeceğim” dedi.
AMAÇ AĞAÇ OLSAYDI, EZİNE’ DEKİ MADENLERE DE TEPKİ GELİRDİ…
 
AK Parti Ezine Meclis Üyesi Yahya Sezgin, gülerdir sürenin yanlış algı operasyonu olduğunu ileri sürerek tepkisini gösterdi.
Ezine peynirinin dahi, maden karşıtı söylemlere alet edildiğini belirten Sezgin, maden arama bölgesinin Ezine’ye çok uzak olduğunu ve Ezine peyniri ile bağlantı kurulmasının doğru bulmadığını söyledi.
 Ezine’nin birçok bölgesinde maden arama işleminin sürdüğünü ve bununla beraber ağaçların kesildiğine dikkat çeken Sezgin şöyle dedi;
“İlçemiz sırları içinde faaliyet gösteren 5 maden var. Çalışmalar kapsamında kesilen ağaç miktarının da, Kirazlı bölgesindeki çalışmalarda kesilenden daha az olduğunu düşünmüyorum.
Alan içinde aktif çalışmalar devam ediyor. Biz buralarda hiç eylem görmedik. Ezine’nin sırtına geldiğinde her şeyi görüyorsunuz. Bu güne kadar bu konuda herhangi bir hassasiyet olmadı. Konun ağaç olduğunu açıkçası düşünmüyorum. Konu ağaç olsaydı Kalkım’dan Ezine’ye kadar birçok noktada orman arazilerinde çok ciddi ağaç kesildiğini mevcut. Bu da bizi rahatsız ediyor. Kazdağlarını konusunu sürekli gündeme gelmesi bizi rahatsız ediyor.
Saha bizim dışımızda Ezine Peyniri üretim sahasının dışındadır. Balaban köyünden bize süt gelmiyor. Ezine ovalarında yetişen bitkilerle beslenen koyunlardan elde ediliyor. Tescil işi için çok uğraştık. Bunun gündeme gelmesi yerel markamızı zedeleyeceğini düşünüyorum. Bayramiç beyazı içinde aynı şeyi düşünüyorum. Bu markalar tescil edilirken, gerçekten çok mücadele ettik. Bu söylemler insanların satın almasında ciddi tereddütler yaşayacaklarını noktasına getiriyor. Bu konuda hassas olmamız gerektiğini düşünüyorum. Altın noktasında da dünyanın en çok altın ithal eden ülke biziz. Buradan çıkan altın miktarı ne olursa olsun devletimize kalacak miktar ne olacaksa olsun bizim cari açığımız kapatma noktasında etkili olacağını düşünüyorum. Bu konuda devletimize güvenmeliyiz” dedi.
Cuma Deren – Adem Y. Bağ