Kentteki ulaşımı rahatlatmak, vatandaşları bisiklet sürmeye teşvik etmek ve sağlıklı yaşama katkı sunmak amacı ile yolacıkan Çanakkale belediyesi birkaç yıl önce başlattığı ÇABİS projesi genişlemeye devam ediyor. 11 İstasyon, 72 Bisiklet ve 84 park alanı ile her geçen gün genişleyen ÇABİS için  merkez dışındaki ilk istasyon Kepez Beldesinde açıldı.  Dardanos ve Güzelyalıya kadar hattın gitmesi planlanan ÇABİS’in  şehir merkezi dışındaki ilk istasyonu Kepez Beldesinde yapıldı. Açılışa Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepaz Belediye Başkanı Birol Arslan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından gerçekleştirilen açılış konuşmasını yapan   Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, “Açılışını yapacağımız ÇABİS Kepez istasyonları ile ÇABİS abonelerini Çanakkale ile Kepez’in her yerine kesintisiz ulaştırma sağlayacağız. Çanakkale ve Kepez artık et ve tırnak gibi oldu. Kepez’den Çanakkale’ye giden öğrenci kardeşlerimiz var. Kepez’den Çanakkale’ye işine giden vatandaşlarımız var. Yine aynı şekilde Çanakkale’den Kepez’e iş yerlerine, hastaneler bölgesine, SGK’ya, diş hastanesine gelen hemşerilerimiz var. Hayatın her alanında esasında beraberiz. İmzalayacağımız ÇABİS protokolü ile sadece akıllı bisikletleri Kepez’de kullanmak için hazırlanmış bir protokolü imzalamayacağız. Bundan sonra da Çanakkale Belediyesi ile Kepez Belediyesi birlikte atacağı ortak adımların ve iki belediyenin birlikte yapacağı sinerji ile atacağımız imza protokolü ile bundan sonraki çalışmalarımızın da adımını atacağız. Birbirlerinin içine geçmiş iki kentin belediyeleri bundan sonra da halklarının mutluluğu paydasında birlikte hareket edeceklerdir. 31 Mart öncesinde şöyle demiştim; ‘Hiçbir kurum ile kavga etmeyeceğiz.’ Ayrıca şöyle demiştim; ‘Çanakkale Belediyesi’nin etinden, sütünden, her şeyinden faydalanacağız.’ 31 Mart seçimlerinden sonra Çanakkale Belediye Başkanımızın talimatıyla Çanakkale Belediyesi’nin bilgilerinden, tecrübelerinden, teknik destek başta olmak üzere eksik olduğumuz tüm konularda Çanakkale Belediyesi’nin desteğini almaktayız. Bu bağlamda Çanakkale Belediye Başkanımız, öğretmenim Ülgür Gökhan başta olmak üzere, belediye başkan yardımcılarımıza, bürokratlarımıza ve Kepez Belediyesi’nin tüm belediye meclis üyelerine buradan ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Bir elin nesi var, iki elin sesi var. Birlikten kuvvet doğar. Bu atasözlerinin hani durumlar sonucunda, ne zaman söylendiği bilinmese de ortak mesajı takım olmaktır. Artık iki ekip üyeleri bir araya gelmiş ve daha büyük bir bütünü oluşturmuştur. Bu ekip üyeleri birbirilerini tamamlıyor, tıpkı Esenler’de ÇABİS’e binen bir hemşerimiz Kepez plajında bisiklet istasyonunda bisikletini bırakarak denize gireceği gibi. Bu mutlulukları çoğaltacağız. Çok güzel işlere imza atıyoruz. İstanbul’da olduğu gibi, Çanakkale’de, Kepez’de her şey çok güzel oluyor” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
“Daha Geniş İşbirlikleri Yapacağız”
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise kürsüye gelerek konuşma yaptı. Gökhan, “Bugün burada Kepez Belediye’mizde, kardeş belediyemizde yine ulaşım alanında işbirliği protokolü imza töreninde beraberiz.  Kepez Belediyesi ile genel ulaşımda da beraberiz, birlikte hareket ediyoruz. İnşallah bundan sonra ulaşım alanında da daha geniş işbirlikleri yapacağız. Nüfusumuz artıyor, güzergâhlar veya bu güzergâhlardaki ortak sorunları da birlikte ilgili bürokratlarımız işbirliği içerisinde çözme noktasında çaba gösteriyorlar. Bizim 2016 yılından beri Çanakkale’de uyguladığımız ÇABİS yani Akıllı Bisiklet Sistemi’ni Kepez’e de uygulamak için buradayız. Sayın Başkan ile bu konuda mutabakata varıldı. Biz Güzelyalı Dardanos’a bunu planlıyor idik. Ama zaten buradan geçiliyor. Neden Kepez olamasın? Kepez zaten başlı başına bir akıllı bisiklet uygulaması yapabilecek büyüklükte artık. Bir de Çanakkale ile Kepez’in birlikte olmasını engelleyecek hiçbir şey yok. Aksine Çanakkale’de çalışıp Kepez’de oturan, Kepez’de çalışıp Çanakkale’de oturan binlerce insanımız var. Öğrencilerimiz var, üniversitemiz var. Çünkü sınırımız belli değil.  Her türlü yeniliği Kepez’le de bundan böyle çalışacağız” dedi.
 
 
Başkan Gökhan konuşmasının devamında “Geçen hafta bir Avrupa projesi gereği ‘akıllı kentler’ üzerinde bir çalışmamız gereği İspanya’ya gittik. Oradaki akıllı uygulamaları görmek için. Akıllı kentler platformunun üyesi olma yolunda gidiyoruz” diyen Gökhan, “Biz Barcelona’dan bile ilerdeyiz. Biz 2016’dan beri bunu takip ediyoruz. Şuanda istasyon sayısı 21’e çıkmış durumda. Bunların 3 tanesi al-bırak. Ayrıca, bisiklete bindiniz, kaç kilometre yol yaptınız, kaç kalori harcadınız, hepsini bu sistem içerisinde görebileceksiniz. Teknolojiyi artık kentlerimize olabildiğince yerleştirmeye çalışıyoruz. Otobüslerimizde kredi kartı okutmak, akıllı telefon okutmak suretiyle binebiliyorsunuz. Kentlerimizi geliştirmek durumundayız. Sahillerimizi iyi hale getirmek zorundayız. Çanakkale’de, Güzelyalı’da, Dardanos’ta plajlar yapıyoruz. Çanakkale Belediyesi’nin bilgi imkanlarını, eleman imkanlarını, diğer alanlardaki imkanları elbette ki kullanacağız. Bir avantajımız var. Birol Başkan ile uzun seneler çalıştık. Dolayısıyla birbirimizi yakinen tanıyoruz. Bu bağlamda Kepez’i şanslı görüyorum. Öncelikle Kepezlilere hayırlı olmasını diliyorum”  diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan ÇABİS Kepez İstasyonları için protokolü imzaladı. Ardından ÇABİS istasyonu’nda temsili kurdele kesimi gerçekleşti.  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan ÇABİS’den aldıkları bisikletleri alarak kısa bir sürüş yapmaları ise renkli görüntülere sahne oldu.
 
 
Adem Y. Bağ