“ARARKEN DEĞİL, AYRIŞTIRIRKEN…”
ÇEVRE TUTKUNLARI, MEDENİ TEPKİLER VERDİ. ALTIN KARŞITLARINA,  FAALİYET ALANINDA BİLGİLENDİRME GELDİ.…
580 dekar alanda, ayrıştırılacak 25,6 milyon ton cevher ve 72 Milyon ton toprak alanı üzerinde yapılacak kazılar hakkında bilgilendirmede bulunan maden Şirketinin yetkilileri, Altın ve Gümüş’e ulaşmada, sadece ayrıştırma safhasında kullanılacak siyanür havuzları hakkında bilgi verdi.
Çevre ve Orman Bakanlığı gözetiminde, Maden alanı üzerinde kesimi gerçekleşen ormanlık bölgenin, gelecekte yeniden nasıl ağaçlandırılacağı bilgisi de, Çevre için tepki veren ziyaretçilere aktarıldı.

GEZDİLER, GÖRDÜLER…
Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Organizasyonu ve CHP’ li Çanakkale Belediyesi’nin öncülüğünde, Maden çalışmaları kapsamında, kesilen ormanlık alana tepki göstermek için Ege bölgesi illerinden de katılıp gösterip  şehre gelen 3 otobüs dolusu Çevreci, Çanakkaleli çevreciler ile buluştu.

ÇEVRECİ TEPKİYE YANIT;
“ARAMAYA DEĞİL, AYRIŞTIRMAYA…”

Kirazlı ve Atikhisar barajı havzasını kapsayan alanda, Altın arama çalışmalarına Çevreci tepki, atılan sloganlar ve üzeri yazılı Dövizlerle gösterildi.
 CHP’ li Çanakkale Belediyesi’nin öncülüğünde, Ege ve Marmara Çevre  Belediyeler Birliği Organizasyonu ile Çanakkale’ye davet edilen çevreciler, Maden çalışmaları kapsamında, kesilen ormanlık alana tepki gösterdi.
3 otobüs dolusu konuk Çevreci, Çanakkaleli çevreciler ile buluştu. Doğu Biga Maden Şirketinin faaliyet alanına ziyaret düzenledi.
Çanakkale'nin tek içme ve kullanma suyu kaynağının yer aldığı Kirazlı Atikhisar Havzası'nda yürütülen metalik madencilik faaliyetlerinin bölgede yarattığı büyük zarara karşı tek ses olmak için, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ile Çanakkale Belediyesi ortaklığında gerçekleşecek basın açıklaması öncesinde, Atikhisar Havzası’nda yürütülen faaliyetler, Kirazlı bölgesinde yerinde incelendi.
Maden faaliyet alanına gerçekleşen İncelemeye, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Belediye Başkan Yardımcıları, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcıları Av. Muharrem Erkek,  Orhan Sarıbal ve Gülizar Biçer Karaca, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkan ve Encümen üyeleri yanı sıra, Partili çevre İl, İlçe ve belde Belediye Başkanları gibi, STK ve meslek odaları temsilcilerinden oluşan isimler katıldı.

Maden faaliyet alanında gerçekleşen ağaç kesimlerine ilişkin konuşan CHP’ li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Şuan Balaban Tepesindeyiz, altın cevherinin üstünde duruyoruz.
Bu bölge için ÇED raporunda yaklaşık 45 bin ağaç kesileceği söylenirken, 180-190 bin ağacın kesildiğini görüyoruz. Ve şuan bir hazırlık yapılıyor. Nedir bu hazırlık? Bulunduğumuz tepe yok edilecek. Kazılıp, aşağıda gördüğünüz alana indirilecek. Bunun bir kısmı işe yaramaz olarak alanda muhafaza edilecek, içinde altın olan toprak parçası da alanda depolanacak. Siyanürlenecek, işlenme haline gelecek ve oradan altın elde edilecek. Bu noktada kalan toprak da zehirlenmiş olarak, siyanürlenmiş olarak orada bırakılacak. Söylediklerine göre membranlarla, havuzlarla kontrol altına alınacak dense de, bu noktada bu açık alandaki siyanürlenmiş toprak bizim su kaynaklarımız için risk oluşturacağından biz bu konuda açık ve net bir şekilde buna karşı duruyoruz” ifadelerini kullandı.
CHP’ li Gökhan, “Burada bir Kazdağları ekosistemini görüyorsunuz. Kazdağları sadece bu alan değil, Balıkesir’den tutun Bandırma, Edremit, tüm bu yarımadayı kapsayan bir ekosistem. Tüm bu ekosistemi, birer birer, gıdım gıdım yok etmeye çalışıyorlar. Bu alanda yine ayrıca termik santraller var. Burada altın işleme madeni, tesisi yaratılmaya çalışılıyor. Sularımız ve havamız siyanürle zehirlenmek üzere bu noktada hazırlanıyor. Şimdi tabi bir ekosistem dediğimize göre, burada kesilen her ağacın, her kitlesel ağaç katliamının bu ekosistemin tamamını etkilemesi söz konusu. Çünkü bu milyonlarca yılda oluşmuş bir sistem. Buradan çıkacak olan altının, beyan edilen altının tamamının ise sadece ve sadece yüzde 4’ü Türkiye Cumhuriyeti Devletine kalacak. Bunun da tutarı, -ÇED Raporuna göre konuşuyorum;- 172 milyon TL’dir, Türkiye Cumhuriyeti Devletine kalan. 4 katrilyon TL’den sadece bu kadarı. Bu kadar katliama, bu kadar ağaç katliamına, bu kadar toprak katliamına, bu kadar riske değer mi? Burada sadece ağaçlar katledilmiyor, hayvanlar, bitkiler, flora, fauna, bu alana yani Kazdağlarına özgü ne kadar bitki varsa, bu alanda birer birer yok ediliyor. Yazıktır. Biz de bu noktada mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

ARARKEN DEĞİL, AYRIŞTIRIRKEN SİYANÜR…
Maden faaliyet alanı ve alanda süren çalışmaları,  Doğu Biga maden şirketinin yetkilileri, tepkili  Çevrecilere anlattı.
Doğu Biga Maden Şirketi yetkilileri, Çevreci tepkiye maden alanında süren çalışmalar hakkında bilgi verirken, iddia edildiği gibi değil,  siyanür işleminin cevherin ayrıştırılması safhasında özel korunaklı havuzlarda gerçekleştirileceğini dile getirdiler. 
580 dekar alanda, ayrıştırılacak 25,6 milyon ton cevher ve 72 Milyon ton toprak alanı üzerinde yapılacak kazılar hakkında bilgilendirmede bulunan maden Şirketinin yetkilileri, Altın ve Gümüş’e ulaşmada, sadece ayrıştırma safhasında kullanılacak siyanür havuzlarının kurulacağı bölgeyi de harita üzerinde gösterdi.

Cuma Deren