15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen   “Milli İradeye Vurulan Darbe: Türkiye’de Askeri Müdahaleler ve 15 Temmuz Direnişi” konulu konferans gerçekleştirildi.  Konferansta direniş gecesi yaşananlar ve etkileri konuşuldu.
Şehit Cemal Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Genel Sekreter Sami Yılmaz, İl Müftü Yardımcısı Mehmet Ali Bal, KADEM İl Başkanı Aynur Tuna Yavaş ile akademisyenler katıldılar.  Konferansta konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aşkın Koyuncu “Türkiye’de artık askeri darbe olmaz denilen bir süreçte, ordu içerisinde çöreklenmiş bir terör örgütü, siyasal iktidarı şiddet uygulayarak devirip ülke yönetimine el koymak istedi. Tabi bu sadece bir darbe girişimi olmamakla beraber ülkenin işgaline yol açabilecek, bağımsızlığını ortadan kaldırabilecek ve bekasına son verebilecek bir ihanet çemberidir. Bu hain darbe girişimi karşısında Türk Milleti, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği, kararlı duruşu ve dirayeti sayesinde meydanlara çıkarak bağımsızlığına ve geleceğine sahip çıkmıştır. Alçak darbe girişimi esnasında hayatını kaybeden 251 şehidimizi rahmetle anıyoruz” dedi.
Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki askeri ve siyasi darbeleri masaya yatıran Doç. Dr. Aşkın Koyuncu, Cumhuriyetin kazanımlarının, insan haklarının ve demokrasi mücadelesinin ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.  Program, hediye takdimiyle sona erdi.
 
Adem Y. Bağ