“İYİ Kİ VARDIN, İYİ Kİ TEKRARLANDIN…!”
Çanakkale Ruhunu kılavuz eden kahramanlar, ‘O’ ruhun doğduğu topraklarda anıldı.
“ASRIN KAHRAMANLARININ HUZURUNDA,
KAHRAMANLARA YAKIŞIR ANMA…”
Türk’ ün gördüğü en büyük hainliğin 3. yılında, hainliğe ‘Dur’ diyenlerin taşıdığı Çanakkale Ruhu yad edildi.
Çanakkale Şehitlerinin taşıdığı Kutsal Ruh’u, 2016’ nın 15Temmuz’ unda tekrarlayan Kahramanlar, en kutsal alanda anıldı.
Sembolik Çanakkale Şehitliğinde, Şehitler anısına dikilen Abide önünde, ‘Demokrasi kahramanları’ için dualar edildi, Çanakkale Aslanlarının mezarlarına karanfiller bırakıldı. 
 ‘VUR’ EMRİYLE, HAİN GİRİŞİMİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ…
Çanakkale’deki anma törelerinin anlamı bir başka büyüktü. FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı işgale gelen darbeci general Semih Terzi'yi alnından vuran Şehit Astsubay Ömer Halisdemir' e, 'vur' emrini veren Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Demokrasi kahramanları için, Çanakkale Şehitlerinin huzurundaydı. 
--------------------------------
CUMHURİYETİN ÖN SÖZÜ’NÜ YAZANLARIN HUZURUNDA,
ÖLESİYE ‘MİLLİ İRADE’ ANDI…
-----------------------------
 2016 yılının 15 Temmuz gecesinde,  Türk Silahlı Kuvvetlerinin içine yuvalanmış hainler tarafından gerçekleştirilmek istenen darbe girişimine,  vatandaşlar göğsünü siper ederek dur demişti.
250 şehidin verildiği o gecede, darbecilere karşı gerçekleştirilen direniş sonrasında milli birlik kazanarak demokrasi yeniden sağlanmıştı.
FETÖ hainlerine karşı verilen bu mücadelenin 3. Yıldönümü yurdun dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de,  15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri ile anıldı.
Bu etkinlikler kapsamında Şehitler Abidesi'nde, Demokrasi şehitlerini anmak için bir tören düzenlendi.
Çanakkale Valiliği himayelerinde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ev sahipliğinde Şehitler Abidesi'nde düzenlenen programa, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı işgale gelen darbeci general Semih Terzi'yi vuran Astsubay Ömer Halisdemir'e 'vur' emrini veren Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, askeri erkan, siyasi parti başkanları, daire müdürleri, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Çanakkale Valisi Orhan Tavlı tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Program, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nda görevli İdari Uzman Serap Yakut tarafından, 15 Temmuz'a ilişkin günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmasıyla devam etti.
Şehitliklere Karanfil Bırakıldı
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ve protokol üyeleri tarafından sembolik şehitliklere karanfil bırakıldı. Şehitler Abidesi camiinde Kuran-ı Kerim tilaveti ve mevlidi şerif okunmasının ardından dua edildi. Program, katılımcılara pilav ikramıyla sona erdi.
‘Vur’ Emrini Veren Zekai Aksakallı da Törenlere Katıldı
 Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde 2'nci Kolordu Komutanı olarak görev yapan Korgeneral Zekai Aksakallı'yı Türkiye, önce darbe girişimi sırasında, kahraman Astsubay Ömer Halisdemir'e, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı işgale gelen darbeci general Semih Terzi'yi vurması emrini vermesi, ardından komuta ettiği DEAŞ, PYD/PKK'lı teröristlere büyük darbe verdirten Suriyenin kuzeyinde sürdürülen Fırat Kalkanı Harekatı'ndaki başarısı ile tanıdı. 2013-2017 döneminde Özel Kuvvetler Komutanı olarak görev yaptı. Aksakallı, Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişimi sırasında Tümgeneral rütbesiyle Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı olarak kahramanlığı ile darbenin seyrini değiştiren kişilerden biri oldu. Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda darbeci askerler tarafından şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir'e, cuntacı General Semih Terzi'yi 'Vur' emrini vererek darbecilere direnen Aksakallı, bir televizyon kanalında da "Eşkıyalar başarılı olamayacaklar" diyerek tepki göstermişti. Aksakallı bu tavrıyla Türk insanının gönlünde bir kahraman olarak yer edindi. Aksakallı,  dün de  15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü sebebiyle Çanakkale’de Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirilen törene katıldı. Aksallı, tören girişinde kendisine ilgi gösteren vatandaşları da selamlayarak şehitliklere karanfil bıraktı.
 
Lapseki’de de Tören Düzenlendi
 Lapseki ilçesinde "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla merkez ve Çardak beldesi şehitliği ziyaret edildi.  Ziyarette Lapseki Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı makamları adına çelenk sunumu sonrası bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Şehitlik ziyaretinde ayrıca Kur'an-ı Kerim tilavet edildi. Lapseki Müftüsü İbrahim Sezgin tarafından şehit ve gaziler adına yapılan duaların akabinde şehitlik anıtına çiçek sunumu yapıldı. Törene Kaymakam Tahir Şahin, belediye başkanları, idarî ve mülkî amirler ile siyasîler katıldı.

Cuma Deren