Başkan Ünal Özcan; “Festival Hepimizi Etkiler, Ortak Karar Alınmalıydı” çıkışı ardından söyle dedi;
Günlerdir Çanakkale’nin gündeminde olan Troya Festivalinin iptali ile ilgili bir açıklama da, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan’dan geldi.

“ÖZE DÖNELİM…”
Özcan, Ekonomik sıkıntılar neden gösterilerek,  iptal kakarı çıkan festivalin daha düşük bütçeler ile de yapılabileceğine dikkat çeken isimlerden oldu.
Geçmişteki Festivalleri anımsatan Özcan; “Özümüze dönelim. Yerel kaynaklarımızı kullanalım. İnsanımız da, esnamız da o günlerde mutluydu. Köyden ilçeden, insanlarımız Halk Bahçesinde gerçekleşen Festivale akın ederdi” dedi.

“ÇANAKKALELİYE SORULMADAN, İPTAL Mİ OLUR…?” şeklindeki çarpıcı sorusunu tekrarlayan Özcan, Festivalin Çanakkale ile bütünleştiğine vurgu yaptı.
Özcan; “Çanakkale’de yaşayanlar ile ortak alınacak kararla iptal edilmesi doğru olurdu. Çanakkaleliye sormadan, iptal kararı mı olur? Abartılı etkinlikler yerine, yerel kaynaklarla hareket edilip,  geçmişte olduğu gibi özüne dönen bir anlayış ile Troya Festivali pek ala gerçekleştirilebilir.
Belediyenin ekonomik anlamda bir sıkıntısı olabilir, doğrudur.  Birçok kamu kuruluşun yanı sıra Esnaf bile sıkıntılı. Ama, bu şehri bu kadar ilgilendiren, Troya Yılının ilan edildiği bir dönemde, genel yönetim Sayın Vali ile Sayın Belediye Başkanı kurumlarla istişare yaparak, Festivalin yapılıp yapılmamasına ortak karar alınabilirdi” diye konuştu.  

İLLA DA TARKAN DEĞİL,
YEREL GRUPLARIMIZ VAR…
Mütevazi harcamalarla, Troya festivalinin beğeni toplayacak etkinliklere sahip olabileceğini savunan Özcan: “İlla da Tarkan’a gerek yok, yerel kaynaklarımız, yerel gruplarımız bize yeter” dedi.

YEREL GRUPLARIMIZLA DA FESTİVAL OLUR”
İLLA TARKAN’A GEREK YOK…”
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, ekonomik nedenlerle iptal kararı çıkan Troya Festivali için, dikkat çeken bir çıkışa imza attı. “Kime sordular?” diyerek,  Festivalin Çanakkale ile bütünleştiğine vurgu yaptı.
Geçmişte olduğu gibi, öze dönülerek, yerel kaynaklar ile Troya Festivalinin gerçekleştirilmesinin halen mümkün olduğunu sözlerine ekleyen Özcan; “Festivalin Halk bahçesinde kurulduğu günleri hatırlayayım.
Köyden, ilçeden insanlarımız Çanakkale’ ye akın ederdi. Mutluyduk. Esna da mutluydu, şehrin yaşayanı da. O günleri hatırlayalım.” çağrısı yaptı.
Başkan Özcan, Festivalin iptal kararına ilişkin eleştiri getirirken;  “Çanakkale’de yaşayanlar ile ortak alınacak bir kararla iptal edilmesi doğru olurdu. Çanakkaleliye sormadan, iptal kararı mı olur? diye ekledi.
Troya Festivalinin ekonomik boyutunun yeniden değerlendirerek, daha düşük bütçeler ile yapılabileceğini savunan Ünal Özcan;
 “Belediyenin ekonomik anlamda bir sıkıntısı olabilir, doğrudur.  Birçok kamu kuruluşun yanı sıra Esnaf bile sıkıntılı. Ama, bu şehri bu kadar ilgilendiren, Troya Yılının ilan edildiği bir dönemde, genel yönetim Sayın Vali ile Sayın Belediye Başkanı kurumlarla istişare yaparak, yapılıp yapılmamasına ortak karar alınmalıydı. 
Bu konu şehrin gündeminde olan bir konu. Belki hep birlikte oturup, belki birazcık farklı, ekonomik anlamda biraz daha uygun ama şehrin bu değerini yok sayarak değil, tanıtım anlamında ne yapabiliriz, esnafa, tüccara katkısı ne olabilir, halka ne katkısı olabilir, hangi birimler bu konuda elini taşın altına koyabilir  diye bir çalışma yapılmalıydı. 
Biz bu işin maddi boyutlarının tekrar hesaplanarak, belli bir şeylerden vazgeçerek yapılması taraftarıyız teşkilat olarak” dedi.
“İlla Eğlendireceksek, Yerel Gruplar da Eğlendirir”
Mütevazi harcamalarla, Troya festivalinin beğeni toplayacak etkinliklere sahip olabileceğini savunan Özcan: “İlla da Tarkan’a gerek yok, yerel kaynaklarımız, yerel gruplarımız bize yeter” dedi.
Festivalin bilim boyutuna dikkat çeken Ünal Özcan, bir bilim kültür konferansı teklifini dile getirdi.
Özcan; “İlla insanlarımızı eğlendirmek isteniyor sa,Yerel Gruplarımız var. Onlar bunu başarır. Burada mesele, bir sanatçı getirip  yüksek paralar vermektense, Türkiye dahil diğer ülkelerden de gelen bilim adamlarının katkısı ile Troya’yı anlatan bir kültür konferansı yapamaz mıyız? 
Biz yine de eğlenmek istiyorsak, bizim yerel sanatçılarımız var. Yerel gruplarla yine insanlarımızı eğlendirebiliriz.  Örneğin, festival deyince İlla Tarkan’ı 3 milyona Çanakkale’ye getirmek değil ki festival”  diye konuştu.
Cuma Deren