Lüks, konfor, boş zamanı değerlendirme ve kültür gibi zorunlu olmayan ihtiyaçların karşılandığı turizm sektörünü bu kez kriz bastırdı. Yüksek enflasyon ve ekonomik krizin etkisiyle iç turizmde otellerin yerini çadır ve karavan turizmi almaya başladı. Geçen yıllara oranla doluluk ve acentalara olan talep git gide azaldı.

Tüm yurt genelinde olduğu gibi Çanakkale’de turizmin gördüğü düşüş, acenta şirketlerinin satışlarında durgunluğa sebep oldu.8 yıldır acenta satış sorumlusu olarak çalışan İbrahim Akdağ, talep olmadığını belirterek, “Yaz dönemlerinde önceki yıllara göre çok ciddi bir düşüş var. Ne kadar yok denilse de ciddi anlamda bir ekonomik kriz var. Turizm, gezi keyfi bir ihtiyaç. Temel bir ihtiyaç olmadığı için insanlar haklı olarak tercih etmiyor. Her şeye zam geldiği gibi buradaki tur fiyatları da haliyle benzin, araç fiyatları olsun bunlardan dolayı doğal olarak tur paket fiyatları da zamlandı. Talep olmadığı için satış da haliyle etkileniyor. Düşüş sebebi zaten ondan kaynaklı. Sattığımız dönemlerde en çok kıyı Ege, Marmara Bölgesi, İstanbul kültür turları rağbet görüyor. “

“Gökçeada’ya rağbet”
Bu dönemde Gökçeada turizminde ciddi bir artış olduğunu dile getiren Akdağ şu sözlerle devam etti: “Gökçeada’nın tanıtımının bu yıl biraz daha artmış olduğunu söyleyebiliriz. Ulaşımın zor olmasına rağmen şu an daha iyi durumda Gökçeada turizmi. Genelde tur paketleri Çanakkale’de her şey dahil olarak satılmıyor. Çünkü her şey dahil olduğu zaman direk fiyat artışı daha da fazla oluyor. Örnek olarak Gökçeada’nın tur fiyatı şu an 100 TL. Ulaşım, rehberlik ve feribot ücretleri dahil günübirlik şekilde. En pahalı tur Karadeniz ve GAP turları. Onlar biraz daha pahalı çünkü uzun tur programlar. Fiyatları 1500-1600 TL civarı, yarım pansiyon şeklinde. Zaten Çanakkale’de pazar payı daha az ve burada nüfusa göre acenta sayısı fazla. Bu durum bölge turizminde insanlara kolaylık oluyor.” ifadelerini kullandı.  
 
Şerife Erdem