Bilindiği üzere Sultan II. Abdülhamid tarafından 1892'de Çanakkale Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için yaptırılan Anadolu Hamidiye Tabyası, 10 tescilli bonet (cephanelik) bulunuyor. Proje kapsamında, denize paralel bölümdeki 10 bonet butik müze haline getirildi. Çanakkale Savaşları'nın burada ziyaretçilere farklı bir konseptle anlatılması için yeniden tasarlandı. 100 dönümü kapsayan tabyanın boş alanlarına da ziyaretçiler için yaya ve bisiklet yolları yapıldı. Çocuk oyun parkları kurulmuştu. Mescit, tuvalet, seyir terası, amfi tiyatro, tören alanı ve kafeterya yapıldı.
Yapımı tamamlanarak turizme kazandırılan Tabyalar, geçtiğimiz kasım ayında hizmete açıldı. Bir çok etkinliğe de ev sahipliği yapan Tabyalarda Kafeterya  için geçtiğimiz ay kafeterya İhale ilanı gerçekleştirilmişti.  Sonuçlanmayan ihale süreci devam ediyor.
“İhale sürecinde”


2018 yılı Kasım ayında ziyarete açılan Anadolu Hamidiye Tabyası; ziyaretçilerin dinlenmesi, vakit geçirmesi için yapılmış olan kafeterya ve işletmeler hala ziyaretçilere sunulmadı. Yapımı tamamlanmış fakat ziyaretçilere bir türlü sunulamayan kafeterya ve işletmelerin hala ihale sürecinde olduğu bilgisine ulaşıldı. Fakat hala ihale sürecinde olan kafeteryanın hizmete ne zaman sunulacağının net bilgisi yok.
 
Cuma Deren