“Ekonomik Kriz Ortamında Festival Yapılmaz”

Ziyarette basın mensuplarının Güneşhan’a  Ekonomik sorunlar nedeni ile iptal edilen Troya Festivalinin sorulması üzerine 15 Temmuz’da da festivalin yapılmadığını hatırlatan İsmet Güneşhan “Türkiye çok ciddi büyük bir ekonomik krizden geçiyor. Bugün Türkiye maalesef ekonomik olarak iflas etmiş durumda. İşsizlik çok hat safhaya çıkmış durumda, 8 milyonun üzerinde işsiz yurttaşımız var. İnsanlar iş bulamadıkları için intihar ediyorlar, kendilerini yakıyorlar. Atanamayan binlerce öğretmen adaylarımız var. Kamu görevlisi olarak atanmayı bekleyen insanlarımız var. Bu ortamda yapmaktansa, yapmamak en doğrusu” dedi.
 
 
 “Göstermelik yapmaktansa, Türkiye’nin yaşadığı içinde ki gerçeği daha gündeme oturtturabilmek için yapmamak daha doğru olacaktır. Yani yapılabilirdi. 3 tane panelist getirilirdi. Panelistlerle söyleşi yapılabilirdi. Küçük bir konser verilebilirdi. Ama Çanakkale’nin tarihine, Çanakkale’nin o geçmişine çok uygun olmazdı. Bence dediğim gibi Türkiye hangi noktaya geldi bunun bir değerlendirilmesini yapmak lazım” dedi.
 
23 Haziran’da İstanbul’da aday göstermeyerek CHP ve Millet İttifakı Adayı Ekrem İmamoğlu’na destek veren Saadet Partisine desteklerinden dolayı Çanakkale CHP il Başkanı İsmet Güneşhan ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri Saadet Partisine teşekkür ziyaretinde bulundular. Ziyarette gündemdeki konulara dair soruları cevaplayan iki İl Başkanı önemli açıklamalar yaptılar.
Çanakkale CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve Yönetim kurulu üyeleri, 23 Haziranda adayları Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen siyasi partilere gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında  Saadet Partisi Çanakkale İl Başkanlığını ziyaret ettiler. Saadet Partisi il yönetimi ile bir araya gelen CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, ziyaret ile ilgili yaptığı açıklamasında  “Türkiye’de demokrasinin gelişmesi,  yerleşmesi ve tekrar Parlamenter Sisteme dönülmesi ile ilgili çalışmalarda bulunan bizler gibi düşünen siyasi partileri ziyaretlerimize devam ediyoruz. Daha önce bildiğiniz gibi İyi Parti ve HDP’yi(Halkların Demokratik Partisi) ziyaret ettik. Bu günde Saadet Partisini ziyaret ediyoruz. Saadet Partisi bildiğiniz gibi 31 Mart seçimlerinden sonra özellikle İstanbul’daki  seçim sonuçlarında son derece yasal olduğu , hiç bir şekilde sıkıntı olmadığı konusunda bizler gibi düşünen halkın iradesine saygı  gösterilmesini düşünen , isteyen bir siyasi partimizdi. 23 Haziranda yapılan seçimlerde de yine aynı anlayışla seçimlere girdiler. Kendi adaylarıyla birlikte son derece demokratik bir yarış süreci yaşadı. Hepimizin ortak bir hedefi vardı. Oda şuydu; 31 Mart seçimlerinde gasp edilen halkın iradesinin tekrar sandıkta en iyi şekilde yansıması yönünde çalışmalar yapmaktaydı. Bu noktada ben Sayın Genel Başkanları Temel Karamollaoğlu olmak üzere tüm üst düzey yöneticilerine, il başkanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Gerçekten biliyorsunuz bu 23 Haziran seçimleri sadece İstanbul seçimlerinin ötesinde bir Türkiye seçimleri gibi oldu. Bir demokrasi mücadelesi şeklinde oldu. Burada da halkımız, 16 milyon İstanbullu kendilerine yapılan haksızlıklara en güzel cevabı sandıkta vererek açık ara tekrar 31 Martta seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu’nu Belediye Başkanı olarak seçmişti. Ben bu demokrasi mücadelesinde sunmuş oldukları katkılarından dolayı ben Saadet Partisine İl Başkanları nezihinde tüm Saadet Partili arkadaşlarımıza, seçmenlerimize, yöneticilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizleri de bugün misafir ettikleri için yine kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Saadet Partisi İl Başkanı Süleyman Saçıkara ise yaptığı açıklamasında  “ Sayın İl Başkanımızın bizi ziyaretinden dolayı biz çok memnun olduk. Çanakkale’miz de ve Türkiye genelinde biz her zaman haklının yanındayız. Kim haklıysa onun yanındayız. Benim babam da oğlumda haksızsa biz onunda karşısındayız. Biz her zaman haksızlığın karşısındayız. Bu demokrasi savaşında da diyelim bu bir savaştı ki öyle görünüyor. Onun için biz her zaman haklının yanında olduğumuzu burada da gösterdik. Göstermeye de devam edeceğiz. İnşallah bu ülkeyi beraber kurtaracağız. Bu demokrasi handikapından hep beraber kurtaracağız. Onun için bugün ki ziyareti ben çok önemsiyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum. İl başkanımıza ve Genel Başkanlarımıza da bu konu da izin verdikleri için çok teşekkür ediyorum. Biz her zaman kendileriyle görüşüyoruz. Her zaman iyi çalışıyoruz. Ama bu demokrasiyi sizlerin de desteğiyle aşacağız. Şimdiye kadar da aşmışızdır. Müslüman alemi hiç bir zaman için çökmeden kalkmayı öğrenmemiştir. Biz şimdi şuanda çöküyoruz ve çöktükten sonrada sıçramaya geçeceğiz İnşallah. Biz buna inanıyoruz ve iman ediyoruz” dedi.
“Festivalin İptaline Neden Olan Konular Araştırılmalı”
Son günlerde Çanakkale’nin gündemini oluşturan Troya Festivalinin iptal kararı ile ilgili de sorulan soruya yanıt veren Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı İsmet Güneşhan, Türkiye’nin ekonomik kriz nedeni ile iflas  edilmiş bir duruma geldiğini hatırlatarak, kriz ortamında festivalin yapılmasının doğru olmadığını söyledi. Güneşhan sözlerinin devamında “   Troya Festivali Türkiye’de ki en eski festivallerden bir tanesi. Biliyorsunuz, yine 15 Temmuz darbe girişiminde de yapılmamıştı. Bu senede yapılamıyor.  O dönemde Türkiye ciddi bir krizden geçmişti. Şimdide çok ciddi büyük bir ekonomik krizden geçiyor. Bugün Türkiye maalesef ekonomik olarak iflas etmiş durumda, işsizlik çok hat safhaya çıkmış durumda, 8 milyonun üzerinde işsiz yurttaşımız var. İnsanlar iş bulamadıkları için intihar ediyorlar, kendilerini yakıyorlar. Atanamayan binlerce öğretmen adaylarımız var. Kamu görevlisi olarak atanmayı bekleyen insanlarımız var. Çanakkale de bu ekonomik krizden en yüksek düzeyde payını alan kentlerden bir tanesi.  Çanakkale Belediyesi Troya Festivalini yaptığı zaman, en iyi şekilde yapıyor. Ama inşaat sektöründe ki ekonomik kriz, Çanakkale’yi de çok etkiledi. Belediyeyi de çok etkiledi. Belediyenin gelirlerinde çok ciddi düşüşler oldu. Şuanda çok acil yapılması gereken işleri yapabiliyorlar. Dolayısıyla Çanakkale Belediyesi de bu sene, yani geçmiş dönemde olduğu gibi festivale ara vermeyi uygun gördü. Bu mecliste de konuşuldu. Biz kendi içimizde de konuştuk. Esas sorgulanması gereken ertelenmesine Türkiye bu yıl ekonomik kriz yaşıyor. Bugün dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz. Çok bereketli topraklarımız var ama maalesef her şeyi dışarıdan ithal eder duruma geldik. Bunların sorgulanması lazım. Festivalin iptaline neden olan konuların irdelenmesi değerlendirilmesi lazım diye düşünüyorum” dedi.

“ Göstermeliktense Yapmamak Daha Doğru”

 Güneşhan konuşmasının devamında, halkın düşük bütçe ile yapılması teklifine de değinerek  “Göstermelik yapmaktansa, Türkiye’nin yaşadığı içinde ki gerçeği daha gündeme oturtturabilmek için yapmamak daha doğru olacaktır. Yani yapılabilirdi. 3 tane panelist getirilirdi. Panelistlerle söyleşi yapılabilirdi. Küçük bir konser verilebilirdi. Ama Çanakkale’nin tarihine, Çanakkale’nin o geçmişine çok uygun olmazdı. Bence dediğim gibi Türkiye hangi noktaya geldi bunun bir değerlendirilmesini yapmak lazım. Ve ben şunu da söyleyeyim daha da kötüye gidiyoruz. Ve bu iktidarında bu ekonomik sorunların üstesinden gelebileceğine ben kesinlikle inanmıyorum. Kimse de inanmıyor. Bunun da en somut örneğini 23 Haziran da İstanbul seçimleri ortaya koydu. Sadece ekonomiyi kötü yönetmiyorlar. Hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükle, sağlıktır, eğitimdir gibi birçok alanlarda Türkiye şuanda iflas etme noktasına bitme noktasına gelmiştir. Dediğim gibi yoksa yapılır. Yapılmaz diye bir şey yok. Yine Çanakkale Belediyesinin sosyal, kültürel programları devam ediyor. Biliyorsunuz şuan da korolar festivali devam ediyor. İşte aylık yapılması gereken etkinlikler yapılıyor ama sadece festivalle ilgili durum bu” dedi.

Saadet Partisi İl Başkanı Süleyman Saçıkara ise festivalin iptali ile ilgili şunları söyledi “Şimdi arkadaşlar bu Troya Festivali ile ilgili biz dört sene önce bir açıklama yapmıştık. Ve ilerde yarın bir gün ekmek alacak paramız olmayacak diye bir basında konuşmuştuk. Niye böyle söyledik Çanakkale’miz de son 17 senede 12 tane fabrika satıldı ve kapatıldı. Şimdi kim bize krizde yardımcı olacak. Fabrikalar en azından ufak tefek tıkırdayacaktı ki biz krizden çıkıp Troya Festivalini yapacaktık. Niye şimdi gittik oraya alışveriş merkezi yaptık. Alışveriş merkezlerinden ne kadar para geliyor bize sünger gibi sömürüyorlar. Paralarımız yurt dışına kaçıyor. Bizim elimizde para kalmıyor. Bu ekonomik sorunu bunlar çözemezler. Niye biliyor musunuz? Ekmek var, un var, su var ama maya yok maya yani bir şeyi yapmak için maya olması lazım. Burada fabrikalarımız çalışıyor olsaydı en azından bu krizi çok çabuk atlatırdık. Troya Festivalini de istediğimiz gibi yapardık ama şuanda bu krizin derinleşerek gittiğini görüyoruz. Ve ileride çok büyük facialar geleceğini de görüyoruz ama inşallah biz yanılırız. İnşallah Troya Festivalinin bir sonraki sene yapılmasını temenni ediyoruz ama birkaç sene daha yapılamayacağını görüyoruz biz çünkü ekonomik kriz gittikçe derinleşiyor. Bu nedir modern köle, insanlar modern köleleştiriliyor. Asgari ücretle insanları mahkum ediyorlar.”
 
Saçıkara, geçtiğimiz gün kendi sosyal medya hesabı üzerinden hükümeti eleştirerek  Muhtarlar, Zabıtalar, İmamlar, Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı danışmanlarının boşuna maaş aldıklarını paylaşmıştı. Basın mensuplarının bu paylaşımı hatırlatmaları üzerine Saçıkara, yaptığı açıklamada “Bu saymış olduğumuz ilkelerde çalışan arkadaşların hiçbir hükmü yok. Bir kişi ne derse o. O kişi kim senin benim gibi bir insan. Çok fazla üstün vasfı olmayan bir insan. Bu yüzden onlar fazladan maaş alıyorlar. 600 tane milletvekili şimdi ne yapıyor? Muhtarlar ne yapıyor? Saraya gidiyorlar, saray ne yapıyor?  Bazılarının emirlerini yapıyorlar. Danışmanlar mesela bu kadar danışman var ama ekonomi, milli eğitim, iç ve dış politika, tarım politikası kötüye gidiyor. Biz şu günde harman zamanı, ekinlerin biçilme zamanı hala dışarıdan bir şeyler ithal etmenin yolundayız.  O zaman danışmanlara para vermenin ne anlamı var. Ne yapıyorlar? Danışman ne demek? Başkanın önünü açan demek, muhtarlar da öyle. Ama şuan aciz bir kula bu kadar kulluk etmenin bir mantığı var mı bilmiyorum” dedi.
 
Aynı soruya yeni sistem üzerinden cevap veren CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ise “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi maalesef artık Türkiye’de artık muhtarları işlevsiz hala getirdi. Parlamento tamamen işlevsiz hale getirildi. Tüm yetkiler bir kişi de toplandı. O bir kişi ne karar alıyorsa o karar uygulanıyor. Onun sonucunda zaten Türkiye bu hale geldi. Onlarda bunun yanlış olduğunun farkına vardılar. Bizim temennimiz sağduyu sahibi olan herkes ile birlikte bu ülkeye tekrar Parlamenter Demokratik Sisteme bir an önce dönülmesi,  geçmiş dönemlerde olduğu gibi tüm yetkinin parlamento da toplanması. Hükümetin de bakanların da parlamentodan çıkması ve parlamentonun halkın iradesinin temsil edildiği, parlamentoya karşı hesap verildiği tüm arzumuz . Tabi ki demokrasilerin olmazsa olmazı kuvvetler ayrılığı ilkesinin de yürütmenin de, yasamanın da, yargının da tamamen birbirinden ayrı bağımsız bir şekil de ama yeni ilkeler çerçevesinde birbirlerini kontrol edebilen, birbirlerini denetleyebilen bir sisteme kavuşması. Kavuştuğu zamanda muhtarlarda daha etkin olacaktır. Diğer birimlerde daha etkin olacaktır. O zaman hepimizin arzuladığı yöntem, sistem, yönetim şekli ortaya çıkmış olacaktır. Ki dünyada gelişmiş ülkelere bakalım hepsinde parlamenter sistem vardır. Ancak birkaç tanesinde başkanlık sistemi vardır. O başkanlık sisteminde örneğin Amerika’da olsun,  Fransa’da yarı başkanlık sistemi olsun baktığımızda bir kere demokrasi çok güçlü, yargı çok güçlü kuvvetler ayrılığı ilkesi hassas bir şekilde korunuyor ve en üst düzeyde” dedi.


 
Şerife Erdem