Tarih, Kültür ve Doğa Şehrinde bir ilke imza atıldı. Aynı gün peş peşe kurulan Çevre Dernekleri, Konfederasyon yolunda…

ÇANAKKALE İÇİN ÇEVRE HAREKATI “SÖZ DE DEĞİL, ‘ÖZ’ DE, ÇAKMA DEĞİL, GERÇEK….!”
Gönlünü Şehitler coğrafyasına kaptırdığı bilinen Çevre tutkunu isimler, gelecek nesillere talan edilmemiş topraklar bırakmak adına Çevreyi Koruma Savaşı başlattıklarını duyurdu.

Emekli Öğretim görevlisi, Tarih Araştırmacısı, Gazeteci-Yazar, Bünyamin Nami Tonka öncülüğünde start alan Çevreci Hareket sloganlarını Vitamin’e açıkladı:

“GELECEK İÇİN ÇEVRE SAVAŞI…” 
Derneklerin kurulup, Konfederasyon yoluna çıkıldığının duyurulması ardından, Sosyal medyadan da ses veren Tonka;
“Çakma Çevrecilere...” vurgusu ardından şöyle dedi;
“Çanakkale morfolojisini bozan tüm yapılara karşı birlikte olmak,  gerek...
Sadece birisini hedef alıp diğerlerini görmezden gelmek, bilimsel bakış açısı yönünden yanlış...
Lapseki' de halen faal olan şirkete de bir sözümüz var mı? Oraya gidelim ve protesto edelim, demiştim. Kimse gelmedi...”
--------------------------------------
PEŞ PEŞE KURULAN ÇEVRECİ DERNEKLER SES VERDİ;
“TARIM ARAZİLERİNİ RANTA AÇANLARIN DA KARŞISINDAYIZ,
ÇEVREYİ TALAN EDENERİN DE…”
------------------------------------
Çanakkale’ de, “Söz de değil, ‘Öz’ de” vurgusu yaparak bir gün içinde peş peşe kuruluşu tamamlanan Dernekler, “Milyonlarca yılda oluşan Tarım arazilerini ranta açan kim varsa,karşısında olacağız” vurgusu yaptı.
Emekli Öğretim görevlisi, Spor adamı, Tarih araxştırmacısı, Gazeteci-Yazar Bünyamin Nami Tonka öncülüğünde kurulan ve Konfedeasyon yolunda ilerleyeceklerinin altını çizen Derneklerin hedefinin, gelecek nesillere talan edilmemiş topraklar bırakmak olduğu ifade edildi.
Çanakkale için, Çanakkale’nin gelecek nesli için Çevreyi Koruma Savaşı başlattıklarını duyuran Tonka; “Gelecek için, Çevre Savaşı” dedi.
Dünyanın en kanlı muharebelerinin geçtiği, şehitler coğrafyası Çanakkale’de, her santimetre karesi Şehit kanı ile sulanmış kutsal toprakların talan edilmemesi için ant içtiklerine dikkat çeken Tonka, geçtiğimiz Cuma günü resmen kurulan Derneklerin, Konfederasyon yoluna çıktığını dile getirmesi ardından, Sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.
Sosyal medyadan ses veren Tonka; “Çakma Çevrecilere...” vurgusu ardından şu ifadeleri kullandı;
“Çanakkale morfolojisini bozan tüm yapılara karşı birlikte olmak,  gerek... Sadece birisini hedef alıp diğerlerini görmezden gelmek, bilimsel bakış açısı yönünden yanlış...
Lapseki' de halen faal olan şirkete de bir sözümüz var mı? Oraya gidelim ve protesto edelim, demiştim. Kimse gelmedi...
Milyonlarca yılda oluşan Tarım arazilerini ranta açan Çanakkale Belediyesi'ni de protesto edelim, dedim. Seslerini duyamadık...
Bu arkadaşlar, Geçen sene, üç ay lağım akan Kepez Çayı için de kılını kıpırdatmadı... Sesimizin daha dik olması için gerçek çevreci olmak, gerek...”

VİTAMİN’E ÖZEL KONUŞTU…
Gönlünü Çanakkale’ ye kaptırmış, sevdası sadece Çanakkale olan bir gurup gerçek Çevreci ile yola çıktıklarını vurgulayıp, ‘Vitamin’e özel konuşan Bünyamin Nami Tonka;
“Sosyal medya paylaşımımda dikkat çektiğim gibi, Bizler Milyonlarca yılda oluşan tarım arazilerinin ranta peşkeş çekilmesi, ayrıca üç ay Kepez’in kanalizasyonun boğaza akıtılması gibi çevre facialarına, Çanakkale’deki çevrecilerin sadece bir kısmının sahip çıkmasına seyirci kalamazdık. 
Çanakkale’nin doğa, çevre ve sualtı kaynakları başta, tüm doğal değerlerine, son derece hassas çevreci bir grup olarak, çevre dernekleri kurup yola çıktık.
Çanakkale’de gerçek çevreciliği oluşturmak amacı ile yeni bir çevre platformu oluşturduk.
Eğer Atikhisar Barajı kirleniyorsa,  şu anda faal olan madenin hiçbir korkusunun olmaması, sahte çevrecilerin bir özelliğidir.  Çevreye kim zarar veriyorsa, herkesle mücadele edeceğiz.  Siyasi ya da dünyaya bakış tarzları bizi ilgilendirmiyor. Çevreye kim zarar veriyorsa bunların karşısında olacağız, Bunlarla mücadele edeceğiz.
Çanakkale’nin doğa ile ilgili, çevre ile ilgili mevcut potansiyeli tespit edip bunların gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız.
 Florasında yapılan çalışmaları toparlayarak, halka bununla ilgili bilgiler sunucağız. Toplamda 5 dernek kurduk.  Bu dernekler, Çanakkale Çevre ve Doğa Platformu, Federasyon çalışması halinde varlıklarını sürdürecekler.
Bundan sonra tarım arazilerini ranta açan Belediye’ye, Çanakkale Boğazını lağımla kirleten belediyelere karşı da gerekli mücadeleler sürdürülecektir.
Duyarlı 100 kadar çevreci de, Atikhisar Yürüyüş Grubunu oluşturdu. Sit alanları ile ilgili de mücadelemiz olacak. Kurulan derneklerden biri de bu amaçla kuruldu.
Kısacası, Sit alanları, sulak alanlar, yürüyüş alanları, doğa ve çevre ile ilgili Çanakkale üzerinde yapılması gerekenler üzerinde çalışmalar sürdürülecek.
Sit alanları için de ayrı bir paragraf açmak gerek. Mesela;  Çanakkale Dardanos Sit alanı üzerine gemi sinyalizasyon sisteminin kurulması yanlışlığına sonv ermek için uğraş vereceğiz.
 Çanakkaleli çevrecilerin arasında olumsuz bir bakış tarzıdır. Anayasanın bir kere delinmesi ile bir şey olmaz diyenlere de bu bir cevaptır. Biz bunlara karşı dik duracağız ve her şeyi doğru yapacağız.”

Erdem Sürek