ONUN GİBİ ANLATACAK, ONUN GİBİ YAZACAK, BELKİ DE KİMSE KALMADI

Her parmağında bir hüner, kalbinde de Çanakkale Sevdası vardı
Spor adamı, Gazeteci-Yazar, Yerel Tarih Araştırmacısı, Futbol hakemi, Atletizm Antrenörü, Gönül dostu Mehmet İhsan Gençcan, son yolculuğuna uğurlandı.
USTA’ YA SON GÖREV….

Çanakkale Ruhunu ve Kültürünü, Araştırmak, Tanıtmak, Yaşatmak Derneği (ÇARUYAD)’ nin kurucu başkanı da olan ve Zatürre rahatsızlığından dolayı 90 yaşında hayata gözlerini kapayan Gençcan için yakınları;
“İki elinin parmaklarından fazla dalda uğraş veren, kalbindeki Çanakkale sevdasını yayımladığı kitaplarıyla Türkiye’ ye yayan bir eşsiz değerdi” ifadelerini kullandı.
---------------------------------    
90’ INDA, DOST EDİNDİRECEK RUHA SAHİPTİ…
---------------------------------
Çanakkale Savaşları'nın, günümüzde tüm çıplaklığıyla öğrenilmesine, Çanakkale Ruhu’ nun hissedilmesine,  yazdığı kitaplarla büyük katkı sağlayan Tarihçi -Yazar Mehmet İhsan Gençcan 90 yaşında hayatını kaybetti. Gençcan’a son görev için  bir araya gelen dostları, Kocatepe camii avlusunda birlikte saf tutup, defin sonrası gerçekleşen duygu yüklü törende ise göz yaşına boğuldu.
Yazdığı kitaplarla, Çanakkale Savaşlarını o günlerdeki gibi hissettiren, Türkiye genelinde  Çanakkale’ yi tanıtan eserler kaleme alan, Gençcan’ın vefatı ardından gelen bir mesaj,  kıskandıracak bir gerçeği de ortaya serdi.
ÇANAKKALE RUHUYLA YÜKLÜ YÜREĞİ,
YENİ DOSTLAR EDİNMESİNİN BAŞLICA NEDENİYDİ…
Tarihçi yazar Gençcan’ ın ölüm haberini alan bir isim, Merhum Mehmet İhsan Gençcan’ ın cep telefonuna bir mesaj atıp, duygularını paylaştı.
Bu mesaj, Gençcan’ ın 90 yaşında olmasına karşın, yeni dostlar edinmesine yetecek Ruha sahip olduğunun adeta açık göstergesi gibiydi.
Başkent Ankara’dan, İç İşleri Bakanlığı’ndan gelen ve Mülkiye Başmüfettişi  Doç. Dr. Özcan Erdoğan imzalı mesajda;
“Yeni tanıdığım büyük insan, yüreği Çanakkale sevgisi ile dopdolu, Türkiye sevdalısı büyük dost, ‘beyaz bir ata binerek ebediyete gittiğini’ büyük bir üzüntü ile öğrendim. Size sevgim ve saygım hep sonsuz olacak. Biliyorum gökyüzündeki yıldızlardan biri olarak hep bu coğrafyayı seyredecek, izleyeceksin. Mekanın cennet olsun Nur içinde uyu büyük insan, büyük dost.” ifadeleri yer buluyordu.
SON GÖREV İÇİN, AVLU YETMEDİ…
Çanakkale’de büyük üzüntü yaratan Gençcan’ ın vefatı ardından, son görev için Kocatepe camisine akın eden sevenlerini, cami avlusu almadı.
VALI TAVLI DA VARDI, VALİ KAMÇI DA…
Çanakkale’nin eski valisi Süleyman Kamçı gibi, cenaze töreninde Çanakkale’nin yeni valisi Orhan Tavlı’ da yer aldı.
Bürokrasiden onlarca ismin de Gençcan’a son görev için saf tuttuğu cenaze namazında, aynı zamanda Spor adamı, Futbol Hakemi ve Atletizm Antrenörü Gençcan’ ın, sporcu öğrencileriyle eski futbolcular gibi, İş ve Siyaset dünyasından da onlarca isim hazır bulundu.
Vali Tavlı ve eski Vali Kamçı Belediye Başkan vekili Umut Karagöz ile birlikte, törene katılan isimler arasında Merhum Gençcan’ ı sadece birkaç yıl önce tanımış olmalarına karşın,  aralarında yakın dostluk bağı oluşmuş isimlerin üzüntüsü yüzlerinden de okundu.
Cenaze namazında Gençcan’a son görev için saf tutan Milli Eğitim Müdürü Ferhat Ylımaz,  Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,  AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, Çevre ve Şehircilik il Müdürü Ömer Bolat, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, Basın İlan Kurumu Müdürü Hasan Hüseyin Kemal,  İl Halk Kütüphanesi Müdürü Osman Zeki Coşar,  Şehir kabristanlığına dek,  cenaze töreninde yer aldı.
KABRİSTANLIKTA ÇAĞRI;
“Onun Yaptıklarının Arkasında Duralım”
Defin işlemlerinin ardından bir konuşma yapan Mehmet İhsan Gençcan’ın arkadaşı ve yakın dostlarından olduğunu belirten Bilal Başar, Mehmet İhsan Gençcan’ın Çanakkale savaşları ve Çanakkale’nin tanıtımı için yaptığı çalışmalara değinerek “Mehmet İhsan Gençnan’ın arkadaşıyım. Sadece Türkiye’de değil Dünyadan da tanınıyor.  Milli şuur yoksa, her şey unutulup gidiyor.  Ama Mehmet Amca’nın yazdığı hikayeler ve onun toplayarak yaptığı şeyler. Türkiye’ye yep yeni bir ruh vermiştir.  Sadece buranın değil Avusturalya’nın ABC Televizyonu zorla evine de gelerek ‘Sen bu kitapları neden yazıyorsun, bunları sana yazdıran mı var. Sen bunlarla neyi kast ediyorsun?’ diyerek bize istedikleri gibi şekil vermek istiyorlar. Ama  bunlar ihlasla yapılmış şeylerdir, bunları kimse bozamaz.  Mehmet Amca aramızdan ayrıldı ama onun ruhu ve mirası devam ediyor. Bunu unutmayalım ki burada yatan şehitler hepimizin atasıdır. Düşüncemiz rengimiz ne olursa olsun önemli değil.  Değerlerimize dört elle sarılalım çünkü yine gelecekler gibi gözüküyor.  Onun için safları sık tutalım onun yazdığı kitapların arkasında duralım  ve onun mirasına sahip çıkalım” dedi. 
ÇANAKKALE RUHU’NU YAYAN, ÇANAKAKLE’Yİ ANLATAN DI…
“O Yazmasaydı Kimse Çanakkale’yi Bilmezdi”
Başar, konuşmasının devamında Mehmet İhsan Gençcan’ın yazdığı kitaplara da değinerek “Eğer Mehmet Amca bu kitapları yazmasaydı Çanakkale’den kimsenin haberi olmazdı. Çünkü Çanakkale’ye ne asker ne de siviller geliyordu. Talebeler hiç gelmiyordu. Bu ateşi yakan ilk Mehmet Amcadır. Onun için Allah ona rahmet eylesin.  Ve mirasından bütün Türkiye’nin nasip almasını diliyorum” dedi.
GENÇCAN KİMDİR…?
 Mehmet İhsan Gençcan, 1929 Şubat’ında Çanakkale’de doğdu. İlk ve orta öğretimini Çanakkale’de tamamladı.
Edebiyata olan düşkünlüğü çocuk yaşlarda başladı ve gazeteciliğe merak sardı. Mahalli ve ulusal basında röportaj, haber, hikâye türü yazıları ve şiirleri dergi ve gazete sayfalarında yer alıyordu. Kalemiyle hayatını kazanırken orduya girdi ve Tank Astsubayı oldu. Fakat geçirdiği bir kaza sonucu ordudan malulen ayrıldı. Daha sonraki yıllarda spor teşkilatına geçti. Çanakkale Savaşları sırasında, alay imamı olarak görev yapan Hocası Mehmet Emin Efendi’yle Eyüp Camiinde tanıştı. Ona tükenmez bir enerji kaynağı verdi. Zaman oldu şehitlerle koyun koyuna yattı. Manevi bir işaretle ‘Savaşın Manevi Cephesini’ tatlı, akıcı bir üslupla kaleme alıp eserler yazdı. Kitapları okuyucusunun büyük ilgisini çekti. Bir kitabı da; 1990’da Kültür Bakanlığı tarafından basıldı. Günümüze dek, yayınladığı kitapların baskı sayısı milyona yaklaştı. Zeytin Burnu Belediyesinin talebi üzerine, 25 Bin adet ‘Kan Çiçekleri’ kitabını ücretsiz verdi.   İzmir’deki NATO Komutanlığı Karargâhında; çeşitli İllerin Üniversite ve okullarında ‘Çanakkale Konulu’ söyleşilerde bulundu. Uzun yıllar savaş alanlarında tek başına mihmandarlık yaptı. 

Cuma Deren – Şerife Erdem