Asar-ı Tevfik savaş gemisinden sökülen seri atışlı üç top ve Muın-i Zafer savaş gemisinden sökülerek alınan iki adet toplamda 5 top 19 Ağustos 1914 yılında bataryaya yerleştirildi. Batarya’nın asıl görevi boğazdaki mayın hatlarını korumak.  Çanakkale savaşında batarya büyük bir kahramanlık göstermişti. 18 mart günü boğaz sırtlarına atılan mermilerin yarısını üzerine çeken bataryanın çevresine 4 biner yakın mermi isabet etti.
O atışlar sırasında bataryada şehit olan askerler için oluşturulan Dardanos Hasan Mevsuf Bataryası ve Şehitliğinde  geçtiğimiz aylarda restorasyon ve çevre düzenlenmesi gerçekleştirilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci 100 günlük eylem planında öne çıkan projeler kapsamına Çanakkale Hasan Mevsuf Şehitliği, tabya ve bataryaları çevre düzenleme ve ziyaretçi merkezindeki çalışmalarını da alarak, restorasyon ve çevre düzenlemesinin tamamlanacağı müjdesini vermişti. Çevre düzenlenmesi çalışmaları hızlanan Bataryayı ziyaret eden Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz çalışmaları inceledi.
Tabya ve Batarya Restorasyonu Teşhir ve Tanzimi ve Çevre Düzenleme işi çalışmalarını yerinde inceleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz’a Müdür Yardımcısı Cemil AGAS eşlik etti. Hasan Mevsuf Şehitliği’ndeki incelemelerinin ardından bölgede ağaçlandırma çalışmalarına da destek olan Dokuz, toprakla buluşturduğu fidanlara can suyu verdi.
 
Şerife Erdem