Çanakkale Savaşları'nın öğrenilmesine yazdığı kitaplarla büyük katkı sağlayan Tarihçi -Yazar Mehmet İhsan Gençcan 90 yaşında hayatını kaybetti.

Yazdığı kitaplarla Çanakkale’ye değer katan ve kent için gerçekten büyük bir değer olan Gençcan’ın vefatı kentte büyük üzüntü yarattı. Gençcan’ın cenazesinin yarın kent merkezinde toprağa verileceğiz öğrenildi.

Mehmet İhsan Gençcan, 1929 Şubat’ında Çanakkale’de doğdu. İlk ve orta öğretimini Çanakkale’de tamamladı. Edebiyata olan düşkünlüğü çocuk yaşlarda başladı ve gazeteciliğe merak sardı. Mahalli ve ulusal basında röportaj, haber, hikâye türü yazıları ve şiirleri dergi ve gazete sayfalarında yer alıyordu. Kalemiyle hayatını kazanırken orduya girdi ve Tank Astsubayı oldu. Fakat geçirdiği bir kaza sonucu ordudan malulen ayrıldı. Daha sonraki yıllarda spor teşkilatına geçti. Çanakkale Savaşları sırasında, alay imamı olarak görev yapan Hocası Mehmet Emin Efendi’yle Eyüp Camiinde tanıştı. Ona tükenmez bir enerji kaynağı verdi. Zaman oldu şehitlerle koyun koyuna yattı. Manevi bir işaretle ‘Savaşın Manevi Cephesini’ tatlı, akıcı bir üslupla kaleme alıp eserler yazdı. Kitapları okuyucusunun büyük ilgisini çekti. Bir kitabı da; 1990’da Kültür Bakanlığı tarafından basıldı. Günümüze dek, yayınladığı kitapların baskı sayısı milyona yaklaştı. Zeytin Burnu Belediyesinin talebi üzerine, 25 Bin adet ‘Kan Çiçekleri’ kitabını ücretsiz verdi.   İzmir’deki NATO Komutanlığı Karargâhında; çeşitli İllerin Üniversite ve okullarında ‘Çanakkale Konulu’ söyleşilerde bulundu. Uzun yıllar savaş alanlarında tek başına mihmandarlık yaptı.