Okuduğu okulun sokağında, özlemini çektiği Gelibolu’da, yine o kaldırımlarda…
69 yıldır vatan hasreti çeken 85 yaşındaki Raşel Kazes, dünya gözüyle bir kez daha doğduğu toprakları Gelibolu’ yu görebildiğini anlatıp: “Kara kaldırımlarını dahi özlemişim” diyerek, yaşadığı mutluluğu özetledi.
Kökeni, İspanya'dan Osmanlı topraklarına göçen Sefarad Yahudilerine dayanan 85 yaşındaki Kazes, 16 yaşındayken eşiyle Arjantin'e gitmiş, o tarihten buyana da yurda dönememişti.
Doğduğu toprakları, özlemini çektiği Türkiye'yi Ramazan bayramı boyunca doya doya yaşayan 85 yaşındaki Kazeş, yürümeyi özlediği Arnavut kaldırımlarında adım atarken; “Yıllardır bir hayalim de buydu” dedi.
Gelibolu’da okulunun bulunduğu sokağı ziyaret eden Kazes; ”Kendi isteğimle Arjantin kimliği de almamıştım. Yanımdan bir an olsun ayırmadığım, Türkiye Cumhuriyeti Evlilik cüzdanımdı. Türkiye’ me, Türk Pasaportu ile yeniden dönmeyi tanrı bana nasip etti.” diye konuştu.
---------------------------------
69 YIL SONRA YURDA DÖNDÜ.
“KALDIRIMLARINI DAHİ ÖZLEDİM…”
--------------------------------------
69 yıl önce, evlenerek Arjantin'e giden ve imkanları nedeniyle yurda bir kez olsun dönemeyen 85 yaşındaki Raşel Kazes’ in, Memleket hasreti nihayet son buldu.
Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçiliği ve Türk Hava Yolları iş birliğiyle, Türkiye ziyaret programı hazırlanan ve 69 yıllık vatan hasreti sonlandırılan 85 yaşındaki Kazes, doğduğu topraklara Ramazan bayramında ulaştı, ‘Gelibolu’da olmak bana iki kere bayram oldu’ diye konuştu.
Kökeni, İspanya'dan Osmanlı topraklarına göçen Sefarad Yahudilerine dayanan  Kazes, 16 yaşındayken eşiyle Arjantin'e  göç etmişti.
Ailesi ile 5 yaşında yerleştiği, eşi Naftali Kazes ile 16 yaşında evlendiği Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yaşadığı evin sokağını, öğrenim gördüğü okulun şimdiki halini gören 85 yaşındaki Kzes; “69 yıl önce ayak bastığım kara kaldırımda yürümek bana bir kez daha nasip oldu. Daha ne isterim” diye konuştu.
 Ramazan ayının son haftası Gelibolu’ ya gelen ve bayram boyunca ilçede geçmişi yad eden, çocukluk yıllarına dönen Kazes,"Ben çok uzun süre, tam 69 yıl vatan hasreti çektim. Türkiye'yi doğduğum toprakları çok özledim. Aradan geçen bu uzun yılların ardından 5 yaşında geldiğim Gelibolu'ya,  69 yıl aradan sonra kavuştum. Kara kaldırımda yürüyorum. Çok duyguluyum, hissettiklerim tarifsiz, anlatamıyorum" ifadeleri ile, yaşadığı mutluluğu dile getirdi.
Çocukluğunun hatıralarının yeniden gözünde canlandığını anlatan Kazes;"Aynı görüntüler 69 yıl sonra yine gözümde.  Gelibolu çok büyümüş, adeta bir küçük şehir olmuş. Ben küçükken burası köy gibiydi. Çok insan yoktu. Yaşayanlar birbirlerini tanır ve severdi. Çok güzel yıllarım geçti burada. Her anım hafızamda. Yeniden yaşıyor gibiyim. Bugün tek başıma evimizin olduğu sokağa gittim ve buldum. Okuluma gittim. Eskiden iki katlıydı. Yıkılıp, yerine  yenisi yapılmış çok modern olmuş. Herşey çok güzel. Havasını, suyunu çok özlemişim memleketimin” dedi.
Gelibolu iskelesindeki bir restoranda öğle yemeği yiyen, Marmara Denizi'nin Boğzla buluşutğu noktaya dalıp giden Kazes, manzarayı uzun uzun izleyip bu anı cep telefonuyla da kaydetti.
Gelibolu'da oturdukları evin sokaklarında dolaşan Raşel Kazes, ardından kordon boyuna inip "kara kaldırım" olarak anlattığı kaldırıma 69 yıl sonra yeniden basmasının heyecanını yaşadığını anlattı.

Cuma Deren