Ülkemizde görülen en sık hastalıklardan bir olan hipertansiyona bağlı olarak böbrek yetmezliği de artıyor. Bayramiç’te yaşayan 48 yaşındaki Habibe Kaya’da bu hastalıkla mücadele eden vatandaşlardan biri. 10 yıl önce Hipertansiyon teşhisi koyulan Habibe Kaya 6 ay öncesine kadar ilaç tedavisini sürdürdü. Fakat tedavi yetmeyince de Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi’ne başvurdu. Böbrek yetmezliği teşhisi konulan Habibe Kaya’nın en büyük korkusu ise diyaliz makinasına bağlanmak oldu. Kaya, tam Diyaliz makinasına bağlanacakken uygun dönür bulundu ve 15 gün önce Böbrek nakli gerçekleştirildi. Ameliyat sonrasında tedavisi devam eden Habibe Kaya, gerçekleştirilen nakille korktuğu diyaliz makinasına bağlanmadan yaşamını sürdürebilecek.
 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, yaşanan bu süreç ve hastanın sağlık durumu ile ilgili  bilgi vererek “Hastamız Habibe Kaya 48 yaşında Bayramiç’te yaşıyor. Habibe hanımın böbrekleri, Hipertansiyon nedeni ile hasar görmeye başladı. Habibe Hanım, 10 yıl önce doktora gidiyor. Doktor da ilaç tedavisi ile Habibe Hanıma yardımcı oluyor. Ama böbrekler artık tedaviyi taşıyamayınca bir ay önce diyalize bağlanmaya karar veriliyor. Habibe Hanımın bize aktardığına göre en büyük korkusu makineye bağlı hayatını idame ettirebilmekti. Fakat Makinaya bağlanmaya fırsat olmadan buraya geldiği ertesi gününde böbrek nakli gerçekleştirildi.  Habibe hanım ameliyattan çıkarıldı ve genel durumu iyi, bir problem yaşamadı. Hipertansiyon günümüz şartlarda Türkiye’deki böbreklere hasar veren en büyük hastalıklardan bir tanesi.  Buna vatandaşların dikkat etmesi lazım.  Sağlık Bakanlığının de ciddi çalışmaları var çünkü böbrek hastalıklarının en büyük faktörlerinden biridir.  En azında yılda bir kere herkesin dahiliye uzmanına gidip tansiyonunu ölçesi ve böbreklerini kontrol etmesi, ilerde problem yaşamaya karşılık önem arz etmektedir” dedi.
Doç. Dr. Cabir Alan “Habibe hanım merkezimize 6 ay önce başvurdu. Çok da kısa bir zaman dilimi içerisinde kendisine böbrek çıktı. Normalde  diğer merkezlerde bu süre 2-3 yıla kadar uzayabilmektedir.  Merkezdeki hasta sayımızın az olması belki de  Güney Marmara Bölgesinde organ bağışının yüksek olmasından dolayı  bölgemizde böbrek bekleme süresi 6 ay ile bir yıl arasında değişmektedir” dedi. 
 
Böbrek nakli ile sağlığına kavuşan Habibe kaya, bu kadar kısa sürede uygun böbrek bulunarak sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.
 
Cuma Deren