Modern Toplumların en büyük sağlık sorunlarına yol açan hareketsizlik, yalnızca yetişkinler için değil, çocuk ve gençler için de ciddi bir sağlık riski oluşturuyor. Her geçen gün daha da büyüyen soruna farkındalık yaratmak, gençlere ve çocuklara yürüyüş aktivite bilincini aşılamak amacı ile Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ‘Hareketli Yaşıyorum Sağlığımı Koruyorum’ sloganı ile bir yürüyüş gerçekleştirildi.

 Hareketsiz yaşam, modern toplumlar için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel aktivite   dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında obezite’nin de önünde dördüncü sırada yer almaktadır. Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski taşımaktadır. Çanakkale’de bu riskleri azaltmak ve farkındalığı arttırmak amacı ile Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü  bir yürüyüş etkinliği düzenledi. ‘‘Hareketli Yaşıyorum Sağlığımı Koruyorum’ sloganı ile gerçekleştirilen Yürüyüşe vatandaşlar ve öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.

Hareketsizlik Hastalıklara Neden Oluyor
Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 ön sonuçlarına göre; Dünya Sağlık Örgütü’nün, sağlık için fiziksel aktivite önerilerini karşılamayanların sıklığı 19 yaş ve üzeri bireylerde %37,6’dır. Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı (ilkokul 2. Sınıf öğrencileri) Şişmanlık Araştırması COSI-TUR 2016 sonuçlarına bakıldığında ise ailelerin ifadelerine göre çocukların %9,5’i hafta içi hiç oyun oynamamakta, %19,9’u günde bir saatten az ve %29,7’si günden bir saat oyun oynuyor. Çocukların %42,5’i günde bir saat, %23,5’i 2 saat ve %12,7’si 3 saat ve üzerinde televizyon seyretmekte/bilgisayarda zaman geçiriyor.

Sağlıklı Yaşamın İlk Adımı Aktif Olmak
Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterli. 1-4 yaş arası çocuklar, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapmalı. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli fiziksel aktivite yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmesi için Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından her yıl gerçekleştirilen Dünya  Yürüyüş Günü Etkinliği Gerçekleştirildi.
İl Sağlık Müdürlüğü Yürüyüş Gerçekleştirdi

10 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için ‘Sağlık için Hareket Et Günü’ olarak belirlendi. Bu kapsamda Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında  bir farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi.   Valilik önünden başlatılıp Golf Çay Bahçesi önünde son bulan yürüyüş etkinliğine İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimi Ufuk Tali, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Farkındalık Yürüyüşü Golf Çay bahçesi önünde son buldu.
 
Cuma Deren