İkinci Osmanlı Hükümdarı Orhan beyin oğlu Gazi Süleyman Paşa’nın, Rumeli fethi için askerlerini Anadolu’dan Çardak’tan, Rumeli’de Gelibolu’ ya sallarla geçirdiği rotanın başlangıcında sesini yükselten, Boğazda deniz ulaşımını sağlayan özel sektör oldu.
 “Son dönemde birçok sektör için olumsuz etki yapan maliyetlerdeki artış, doğal olarak artan satış fiyatları, denizcilik sektöründe de sorunun ana nedeni.” diyerek,  yakıt fiyatlarındaki artışın olumsuz etkisine dikkat çekti.
Gelibolu-Çardak hattında deniz ulaşımını sağlayan, araç ve yolcu taşımacılığı hizmeti veren Gelçar Denizcilik Genel Müdürü Suat Berinbe;
 “Maliyetleri ciddi bir şekilde düşürmek mümkün olmadığı gibi, dönemsel olarak maliyetler artmakta; bunun yönetilebilmesi için tek çare olarak da geçiş ücretlerine artış yapılması görülmekte." İfadelerini kullanıp, hizmetin sürekliliği için atmak zorunda kaldıkları adımdan söz etti. ‘Deniz Ulaşımına Zorunlu Zam Yolda’ sinyali verdi.
---------------------------------------------
MALİYET ARTTI  ZORUNLU ZAM YOLDA..
------------------------------------
Türklerin, Rumeli’ yi fetih için harekete geçtiği rotanın başlangıç noktasından, son dönemlerin sorunu haline dönüşen maliyet artışına yönelik dikkat çeken sözler geldi.
Osmanlıların Rumeli’nin Fethi için 665. Yıl önce, Gazi Süleyman Paşa komutasındaki askerlerle harekete geçip, sallarla geçtikleri boğazın fetih rotası üzerinde,  günümüzde yolcu ve araç taşımacılığı yapıp, deniz ulaşımına katkı sunan özel sektör, Yakıt fiyatlarındaki artışa dikkat çekip, yaşanılan olumsuzluğa ilişkin ses verdi..
TARİHTE ÇARDAK VE ÖNEMİ…
Rumeli Fatihi olarak adı Türk tarihine altın harflerle yazılan, İstanbul’ un fethinin de önünü açan başarısıyla bilinen Gazi Süleyman Paşa, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde, Çardak’tan sallarla Gelibolu’ya geçerek önce Çimpe kalesine fethetmişti. Ardından bütün bölgenin Osmanlı topraklarına katılmasını sağlamıştı.
İstanbul dışında Trakya’nın Osmanlı toprağı olması böylece, İstanbul’un fethinden yaklaşık yüz yıl önce gerçekleştirilmişti.  Çardak’tan hareketle Rumeli fethi, aynı zamanda İstanbul’un fethini de zorunlu hale getirmişti.
FETİHİN ROTASINDA, DENİZ ULAŞIMININ OLMAZSA OLMASI, ZAMLANAN YAKIT İSYANI…
Birçok sektörü etkileyen maliyetlerdeki artış, buna bağlı da artan satış fiyatlarından olumsuz etkilenen denizcilik sektörünün yaşadığı zor günleri, Çardak-Gelibolu hattında, deniz ulaşımını sağlayan özel sektör dile getirdi.
 Çardak-Gelibolu  hattında araç ve yolcu taşımacılığı hizmeti veren Gelçar Denizcilik Genel Müdürü Suat Berinbe, “Maliyetleri ciddi bir şekilde düşürmek mümkün olmadığı gibi, dönemsel olarak maliyetler artmakta; bunun yönetilebilmesi için tek çare olarak da geçiş ücretlerine artış yapılması görülmekte.” diyerek, deniz ulaşımının sürekliliği için, zorunlu zam kapıda sinyali verdi.
Denizcilik sektörü için geçerli,  en büyük maliyet kalemi içinde yer tutan, yakıt giderleri,  operasyonel giderler (Gemi iskele bakım / tutum / yedek parça, sigorta vs) olarak ön plana çıktığını dile getiren Genel Müdür Berinbe, dikkat çeken sözler etti.
ÖTV'SİZ AKARYAKITTA,  %130 ARTIŞ…
Özellikle son iki yıllık döneme ilişkin gelişmelerden söz eden Berinbe, “Bahsettiğim bu dönem, ÖTV’ siz yakıtın %130 artışa uğradığı en sorunlu dönem oldu.
Bu döneme bakıldığında ÖTV'siz akaryakıt fiyatının, dolar kurundaki yükselişe endeksli olarak %130 artış göstermesi,, denizcilik sektörünü etkileyen en önemli parametreye dönüştü.
 ÖTV'siz akaryakıt fiyatında son 1 yıldaki artış %48 olurken sadece Mayıs ayının başından bu yana 8 günde ÖTV'siz akaryakıttaki fiyat artışı ise %5 civarına ulaştı. Gemi yedek parça, bakım/tutum, tersane masrafları gibi önemli maliyet kalemlerinin de dolar bazında fiyatlandırıldığını hesaba katarsak ortaya çıkan tabloyu çok net görebilmekteyiz.” diye konuştu.
BERİNBE: EN ZOR İHTİMAL, MALİYETLERİ AZALTMAK…
Gelçar Gelibolu Çardak Denizcilik Genel Müdürü Berinbe, en çarpıcı sözlerini, maliyetlerin düşürülmesine ilişkin düşüncesini dile getirirken etti.
Berinbe; "Maliyetler, işletmelerin faaliyet alanına, büyüklüğüne ve hizmet verdikleri lokasyona göre değişkenlik göstermekle birlikte, her daim başlıca sorunların da başlangıç noktası.
Per işletmede olduğu gibi, Karlılığı artırmak için ilk yöntem maliyetleri azaltmak, ikinci yöntem ise gelir kalemlerini artırmak; yani daha net bir ifadeyle geçiş ücretlerinde artışa gitmektir. Bulunduğumuz lokasyona göre özellikle dönemsel olarak maksimum sayıda hizmet vermekten başka alternatifi olmayan bir şirket olarak, bizler sefer sayılarımızı düşürmek ya da gemi sayısını azaltmak gibi maliyet azaltabilecek yöntemlere başvuramamaktayız. Çanakkale Boğazı'nda özellikle yaz ve tatil dönemlerinde gemi geçişleri maksimum düzeyde olmak zorunda. Böyle bir yüksek talebin olduğu lokasyonda maliyetleri ciddi bir şekilde düşürmek mümkün olmadığı gibi, dönemsel olarak maliyetler artmakta; bunun yönetilebilmesi için tek çare olarak da geçiş ücretlerine artış yapılması görülmektedir" dişerek, zorunlu zammın yolda olduğunun işaretini verdi.
BERİNBE: ‘BEKLENTİMİZ,  FİYAT ARTIŞI İÇİN KOLAYLIK’
Gelçar Denizcilik Genel Müdürü, "Gestaş Deniz Ulaşım da Lapseki-Gelibolu hattında bizlerle aynı faaliyeti gerçekleştirmekte. Benzer fiyat politikalarımız mevcut. Ücret tarife değişikliğinde, fiyat politikası belirlemede iki firma orantılı hareket etmek zorundayız. Denizcilik sektöründe, dolar kuruna endeksli olarak yakıt maliyetlerinin ve operasyonel  giderlerin artması, hizmeti neredeyse durma noktasına getirdi. Gelinen bu noktada, ücretlerde artış yapılması kaçınılmaz. Aynı fiyatlarla devam edilmesi, hizmetin gerçekleşemeyeceği anlamına gelmekte. Yetkililerden, mülki amirlerden bu konuda bir kolaylık ve destek beklemekteyiz" dedi.
Denizcilik sektöründe, artan maliyetlerle ilgili özel sektör temsilcileri ve yöneticilerinin değerlendirmesi neredeyse bir ağızdan oldu.
Gelçar Genel Müdürü'nün açıklamalarına benzer ifadelerle, Çanakkale Boğazında araç ve yolcu taşımacılığı yapan denizcilik şirketlerinin, dönemsel yoğunluk nedeniyle operasyonel maliyetlerini azaltmalarının mümkün görünmediğini savunan etkili isimleri,
“Kaliteli hizmet anlayışı da  bir maliyet unsuru.  Özellikle araç ve yolcu taşımacılığı faaliyetlerinin hizmet kalitesi düşmeden gerçekleşmesi elbette ki olmazsa olmaz gereken.  Kaliteli hizmetin devamı için, zorunlu ücret artışı kaçınılmaz.” İfadelerini kullandı.
İDO ÖRNEĞİ İLE, ÇANAKKALE VURGUSU;”
İKİ AY İÇİNNDE  İDO %37 ZAM YAPTI. ESKİHİSAR-TOPÇULAR 75, GELİBOLU-ÇARDAK 49 TL”
Eskihisar-Topçular hattı, uzunluk, taşınan yolcu ve araç profili gibi bilgilerle, Çanakkale örneği veren Deniz taşımacılığı yapan şirketler; “Gelibolu-Çardak hattıyla benzer özelliklerdeki İstanbul ‘da rakamlar ortada.
 İDO, 2019 yılı başında iki ay içerisinde yaptığı üst üste zamlarla otomobiller için 55 TL olan tek yön geçiş ücretini önce 65 TL'ye, ardından da 75 TL'ye çıkardı. Eskihisar-Topçular hattında gidiş dönüş otomobil ücreti ise 120 TL. İDO, 2019 yılı ilk aylarında tüm tarifelerinde %37'lik bir zam artışı gerçekleştirdi. Gelibolu-Çardak hattındaki otomobil fiyatı ise 49 TL.
İDO'nun haftanın her günü gerçekleştirilen, İstanbul'a önemli bir ulaşım noktası olan Bandırma-İstanbul hattı, ekonomik nedenlerden dolayı önce 5 güne ardından da sadece iki güne düşürüldü; iki kıyıdan araçlı geçişler bir gidiş bir dönüş olarak yapılmaya başlandı.
Yaklaşan yaz döneminde talebin daha da artacağı, maksimum düzeyde seferle hizmet verileceği, dönemsel olarak ek gemiye ihtiyaç duyulacağı bir sürece girilirken maliyetlerin daha da artması; bunun sonucunda da ücret artışına başvurulması ihtiyacı kaçınılmaz görünüyor.” görüşünü savundu.