ÇOMÜ’ de,  Ameliyatsız dönem…
Varis tedavisinde uygulanan, ameliyatsız kapalı Radiofrekans yöntemi sayesinde, Varis dönemine son verildiğini anlatan isim,  Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Dr. Sonay Oğuz oldu.
Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi  Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr.  Sonay Oğuz; ‘’ Venöz yetersizlik ve varis, toplumda oldukça yaygın görülen, belirgin işgücü kaybı başta, psikolojik, kozmetik sorunlara da yol açtığından, hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunu olrak değerlendirilmekte. Toplum genelinde %50’lere varan oranlarda görülüp ilerleyici bir hastalık olabilmekte. Ameliyatsız tedavi yöntemi sayesinde, Vris şikayetleri sonlanacak” diye konuştu.
Toplum içinde varislerin sadece kozmetik bir problem olabileceği düşüncesinin yanlış bir şekilde yer ettiğine dikkat çeken Dr. Oğuz; “Aslında varisler hastalığın ilerlemesi ile birlikte bacaklardaki ağrı, kramp, yanma, yorgunluk  ve şişme ile birlikte kişinin günlük performansını da olumsuz etkileyebilmekte.
Ek olarak  gelişebilecek pıhtı ve iltihap durumlarında iyileşmesi zor yaralar açılması ve ölümcül durumları dahi tetikleyebilmekte.” İfadeleriyle, rahatsızlığın ciddiyetine de vurgu yaptı.
Varislerin şiddeti, tipi ve yerleşim yerine göre farklı tedavi yöntemleri bulunduğunu söyleyen ÇOMÜ’ lü öğretim üyesi Dr. Sonay Oğiz;
“Bunlar ilaç tedavisi , kompresyon yöntemleri (varis çorabı) ile birlikte skleroterapi (köpük , iğne) , transkutan lazer-radiofrekans , cerrahi olarak onarım ve bozuk damarların çıkartılması şeklinde olabilmekte.
Gelişen Tıbbi teknoloji ile son zamanlarda kullanıma giren ve kapalı yöntemler olarak da bilinen lazer, radiofrekans , yapıştırma vb. yöntemler ile ameliyatsız varis müdahaleleri  son derece başarılı şekilde yapılabiliyor. Üniversite Hastanemiz dede bu yöntem tedavi sürecinde uygulanıyor.” dedi.
BIÇAK YOK, DİKİŞ YOK…
Hasta yönünden konforlu, kesi, dikiş, narkoz (anestezi) ihtiyacı olmayan ve aynı gün taburcu olunabilen, sadece bir iğne yardımıyla lokal anestezi altında gerçekleştirilen radiofrekans  yöntemin ÇOMÜ’ de uygulandığına dikkat çeken Dr. Oğuz; 
“ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi  bünyesinde uygulanan bu yöntem, varis ve venöz yetersizlik  durumlarında  tam iyileşmeyi sağlamakta. Ayrıca,  gerekli cerrahi onarımlar, iğne-köpük (skleroterapi) ve kılcal varisler için ciltten uygulanan transkutan lazer tedavileri de hastanemizde uygulanmakta.” bilgisini Çanakkale kamuoyuyla paylaştı.
Gelişen teknolojinin sağlık sektöründeki  yenilikleri  ile birlikte varis ve venöz yetersizlik konusunda son derece başarılı sonuçların, yüksek hasta konforuyla birlikte Çanakkale’de hayata geçtiğini sözlerine ekleyen Dr. Sonay Oğuz;
“Her hastalıkta olduğu gibi varislerde de erken tanı hastalığın seyri ve tedavisi için oldukça önemli. Varis hastalarının erken tanı ve tedavileri için Kalp ve Damar Cerrahi polikliniğimize bekliyoruz” çağrısında bulundu.

Cuma Deren