Yakup Şahin, ''Araba alacaklar biraz rahat edebilir, eşine araba verenler de biraz rahat edebilir bu sayede belki. Çünkü küçücük bir hasar kaydı yaşandığında verilen paraların ne olduğunu biliyorsunuz yapılan maddi kayıp ölçüsünü düşürmek için mükemmel bir yöntem umarım hayata geçer sürücüler biraz rahat eder'' dedi.

Mert Yüksel, ''Peki maddi kayıp ne kadar karşılanabilir. Fevri bir rakam mı veriliyor. Yoksa gerçek bir para ölçütü mü?, Yani araç 10 bin satarken zarar ediyor, bunun hepsini vereceklerse eğer çok güzel olurda ama böyle mi ?olacak yani gerçekten herkes bunun için dava mı? Açacak mesela bu dava masrafları ne olacak yine karşı taraf mı verecek, bunlar hep merak edilen sorular tabii bunlara yanıt aranmalı bir sisteme oturtmalı'' diye konuştu
Maddi hasarlı kazalarda aracın piyasa değeri düşüyor. Alıcı, kazalı diye düşük fiyat teklif ediyor ve mecburen araç düşük fiyata satılıyor. Buna 'araç değer kaybı' deniyor. Bu kayıp tazmin edilebiliyor. Değer kaybı, kazaya karışan diğer araç sahibinin sigortasından talep edilebiliyor. Ancak çoğu kişi hakkını bilmediğinden zararı çekiyor.

SÜREYE DİKKAT
Yasaya göre; araç değer kaybı, karşı tarafın trafik sigortasını yaptırdığı acentadan 2 yıl içinde talep edilebiliyor. Karşı taraf kazaya karışıp kaçmışsa bu durumlarda zaman aşımı bu kişinin tespit edildiği tarihten başlıyor. Örneğin; 6 ay sonra tespit edilirse o tarihten itibaren 2 yıl ekleniyor. Ancak çoğu kişi bu hakkını bilmeden aracını sattı.

2015'TE DEĞİŞMİŞTİ
1 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre; kaza tarihi ile sigortaya ihbar tarihi arasında aracını satmış olan kişiye 'değer kaybı' tazminatı ödenmiyordu. Bir başka ifadeyle aracını zarara satanlar sigortadan tazminat talep edemiyordu.

İKİ YIL İÇİNDE HAKKINI İSTE
Danıştay'ın yeni aldığı bir karar kazaya karışıp araç değeri düşen ancak, aracını elden çıkarmışların imdadına yetişti. Danıştay, 2015'teki düzenlemenin yürütmesini durdurarak, aracını satan kişilerin de değer kaybı tazminatı alabilmelerinin önünü açtı (itiraz no: 2017/176). Avukat Hakan Tokbaş, "Artık aracı satanlar 2 yıl içinde karşı tarafın sigortasından tazminat isteyebilir" dedi.

HABER: İBRAHİM AKIN KAZANCI