102 yıl önce 18 farklı milletin göğüs göğüse çarpıştığı, dünyanın en çetin ve kanlı mücadelelerinden birine ev sahipliği yapmış olan Tarihi Gelibolu Yarımadası, bugün bu milletler arasındaki süregelen barış ve dostluğun simgesi olarak adeta bir açık hava müzesi gibi ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu özel coğrafyada tarihin izinde yürürken, son 2 yıldır çok önemli bir spor etkinliği gerçekleştiriliyor. Bu yıl 3. kez gerçekleştirilecek olan Turkcell Gelibolu Maratonu’nun organizasyonunu yürüten GTP Turizm A.Ş. Ortakları Armağan Aydeğer ve Ahmet Çelik ile 3. Turkcell Gelibolu Maratonu’nu  hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
 
Turkcell Gelibolu Maratonu ile ilgili genel bilgi verebilir misiniz?
Armağan Aydeğer: GTP Turizm A.Ş. olarak kuruluş amacımız ve hedefimiz doğduğumuz, doyduğumuz bu kutsal toraklara vefa borcumuzu ödemektir. Bu çerçevede bölgemizde katma değeri yüksek, sürdürülebilir spor etkinlikleri geliştirerek, bölgemizin ve ülkemizin tanıtımına, ekonomisine ve sosyal yaşamına katkı sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya Turizmi etkinliler ile şekilleniyor. Deniz, kum, güneş, tarih, kültür, doğa gibi öğelerin varlığı sizlerin tercih edilir bir destinasyon olması gerekli olabilecek ama tek başına veya tamamı yeterli olmayan faktörler. Günümüzde uluslararası turizm hareketini etkileyen en önemli 2 faktör Güçlü algı yönetimi ve sürdürülebilir etkinliklerdir. Bu yıl Turkcell Gelibolu Maratonu’nun 3.’sünü gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Dünyanın en önemli tematik parkurlarından biri olarak kabul edilen, Türkiye’nin 3. büyük koşusu olan Turkcell Gelibolu Maratonu, Avrupa Atletizm Birliği “European Athletics” tarafından en iyi yol koşusu anlamında 5 yıldız ile derecelendirilmiştir. Son 2 yıl içinde 2 bin 500’den 6 bin 500 kişiye çıkan katılımcı sayısı bu yıl 10 bin kişiyi zorlamaktadır. Yakalamış olduğumuz bu ivme ile Türkiye’nin en büyük 3 koşusu arasında yer almaktayız.
 
Maraton etkinlikleri ne zaman başlayacak?
Ahmet Çelik : Turkcell Gelibolu Maratonu 01 Ekim 2017 gerçekleştiriliyor. Dünyada birçok uluslararası maratonda olduğu gibi maraton gününden önce 3 boyunca dolu dolu bir fuar programı ve akreditasyon süreci yaşayacağız. 28 Eylül, 29 Eylül ve 30 Eylül tarihlerinde, Çanakkale 17 BURDA AVM’de gerçekleştirilecek maraton fuarında destekçi ve sponsor kurumların katkıları ile çok yoğun bir etkinlik programı tüm katılımcıları ve Çanakkale halkını bekliyor. 28 Eylül tarihinde kapılarını açacak fuarın resmi açılışı 29 Eylül saat 17:30 da gerçekleştirilecek. 29 Eylül Cuma saat 19:00’da Özgür Karakaş konseri yer alacak. Maraton fuarı 30 Eylül tarihlerinde saat 20:00 başlayacak Pamela konseri ile son bulacak. Maraton fuarı boyunca çok çeşitli sahne etkinlikleri, canlı performanslar, dj müzik, çocuklara ve sporculara yönelik etkinlikler, IAAF çocuk atletizmi programı gibi çok dolu bir program bizleri bekliyor. Fuar boyunca 10 - 21 ve 42 Km katılımcıları akreditasyonlarını tamamlayarak sporcu kitlerini alabilecekler. Halk koşusuna katılmak isteyenler de katılımcı formalarını doldurarak, Turkcell Gelibolu Maratonunun en keyifli etkinliklerinden biri olan Halk yürüyüşüne katılabileceklerdir Gelibolu Yarımadası’nın tarihi noktalarındaki eşsiz maratonda yer alacak sporseverlerin maraton fuarına gelmeden www.gelibolumaratonu.com sitesi üzerinden online kayıt yapmaları daha hızlı akreditasyon için tavsiye edilmektedir.
 
Maraton güzergahları nasıl olacak?
Armağan Aydeğer: Turkcell Gelibolu Maratonu’nda profesyonel atletlerin katılacağı 42 kilometrelik parkur, Morto Koyu’ndaki start noktasından başlayacak. Saat 09:30’da başlayacak yarışta katılımcılar Alçıtepe Köyü’nden geri dönerek parkurda iki tur atacak ve yine Morto Koyu’ndaki finiş noktasına gelecek. Yarı maraton ise saat 09.45’de yine Morto Koyu’nda başlayacak. Maratondaki parkuru geçecek olan sporcular, bir tur atarak Morto Koyu’ndaki finişe gelecek. 10 kilometrelik koşu ise saat 10:30'da yine Morto Koyu’ndan başlayacak. Fransız Anıtı ve Redoubt İngiliz Mezarlığı’ndan geçecek katılımcılar, Morto Koyu’nda yarışı noktalayacak. Büyük katılımın beklendiği halk koşusu ise saat 10.45’te Morto Koyu’ndan başlayacak ve 5 kilometre uzunluğunda olacak. Tüm yarışmacıların ve halkın katılımı ile saat 14.00’te de Morto Koyu’nda ödül töreni gerçekleştirilecek.
 
Bu yılki katılım sayısının kaç kişi olması bekleniyor?
Armağan Aydeğer: Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek organizasyonun ikinci yılında tüm kategorilerde toplam 6 bin 500 koşucu katılmıştı. Bu yıl bu rakamın 10 bine ulaşması bekleniyor. Benzerleri ile karşılaştırıldığında hem ilk yılındaki katılımcı sayısı, hem de beklenen artış ile Turkcell Gelibolu Maratonu çok kısa zamanda Türkiye’nin en önemli spor organizasyonlarından birisi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu yıl Turkcell Gelibolu Maratonu birçok ünlü ziyaretçiyi de ağırlayacak. Bu kişiler arasında geçtiğimiz yıldan da hatırlayacağımız Burcu Esmersoy, Kadir Çöpdemir, Pascal Nouma var. Aynı zamanda 100 mt Dünya Şampiyonu Atletimiz Mizgin Ay’da bizlerle olacak ve 1 Ekim Pazar günü birlikte ısınma hareketleri yapacak. Eskimeyen değerlerimizden Nejdet Ayaz, İsmail Akçay, Mehmet Tümkan, Mehmet Ay, Turgut Çamer’de katılımcılarımız ile birlikte olacak.
Ünlü elçilerimiz hem maraton öncesinde tanıtıma destek olacak, hem de maraton günü Halk Koşusuna katılacak.
 
Maraton etkinlikleri kapsamında gerçekleştireceğiniz sosyal projeler hakkında da bilgi verir misiniz?
Ahmet Çelik : Turkcell Gelibolu Maratonu etkinlikleri kapsamında ilkokul ve ortaokul öğrencilerine atletizmi tanıtmak ve sevdirmek amacıyla “Barış İçin Koşuyorum” konulu resim yarışması düzenlendi. Çanakkale ili genelinde resmi / özel ilk ve orta dereceli tüm okullardan katılım sağlayacak. Yarışma kapsamında kazanan öğrencilerimize ödülleri sponsorlarımızca 29 Eylül Cuma günü saat 17:30’da Çanakkale 17 Burda AVM’de düzenlenecek özel bir törenle ödülleri takdim edilecek. Ayrıca yarışmaya katılmış olan tüm çalışmalar 28 Eylül-30 Eylül tarihleri arasında, maraton fuarı ve maraton etkinlikleri süresince Çanakkale 17 Burda AVM’de sergilenecek. Maraton fuarı boyunca  sivil toplum kuruluşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz. 30 Eylül Cumartesi günü maraton fuarında, işbirliği yürütülen sivil toplum kuruluşlarımıza geç kayıt aksiyonumuz ile destek verilecek. Bu kapsamda organizasyon kayıtları kapatılacak olup yalnız fuarda yer alan sivil toplum kuruluşlarına minumum maraton 10,21 ve 42 k katılım ücreti kadar bağış yapılması halinde geç kayıt hakkı verilecek. Amacımız başta bu kurumlarımızın farkındalığını arttırmak ve faaliyetlerine katkı sağlamak. Bunun yanı sıra GTP Turizm A.Ş. olarak Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Çanakkale Şubesi ile yapılan protokol ile “Gaziler ve Şehit Ailelerimizin Çocukları İçin Koşuyoruz” sloganı ile bir kampanya başlatıldı. Bu kapsamda www.gelibolumaratonu.com sitesi üzerinden sporseverlerin bağış katkıları toplanıyor. Ayrıca elde edilen toplam kayıt gelirinin %5’i GTP Turizm A.Ş. tarafından kampanya kapsamında bağışlanacak. 30 Eylül tarihinde saat 13:00’de başlayacak IAAF Çocuk atletizmi kapsamında Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarımızdaki çocuklarımızın yoğun katılımı ile çeşitli atletizm faaliyetleri gerçekleştirilerek miniklerimize hediyeler dağıtılacak.
Düzenlenen etkinlikte çok sayıda kurum ve kuruluş ile birlikte çalışıyorsunuz. Bu konuda da bilgi verir misiniz?
 
Armağan Aydeğer : Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın ev sahipliği ve himayelerinde; Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Eceabat Kaymakamlığı, Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı, Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü, Eceabat Belediye Başkanlığı, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü,,İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü,Türkiye Atletizm Federasyonu’nun değerli destekleri, Turkcell'in isim sponsorluğu, Kale Grubu Ana Sponsorluğu, Gestaş, Garmin, Pergonotti, Hayat Su,  Avek  Otomotiv, Arbella Makarnanın destekleri ve GTP Turizm A.Ş. organizasyonunda ve çok kıymet verdiğimiz Çanakkale halkının canı gönülden desteği ile, Turkcell Gelibolu Maratonu her geçen yıl büyük bir ivme ile gelişimine devam ediyor.
 
Son olarak Çanakkalelilere ve bu etkinliğe katılacaklara mesajınız nedir?
Armağan Aydeğer / Ahmet Çelik: Son söz olarak etkinliklere tüm Çanakkale’den katılım için destek bekliyoruz. Turkcell Gelibolu Maratonu, bölgemizin ve ülkemizin hızla büyüyen çok kıymetli bir değeridir. Bölgemizin en büyük spor organizasyonuna destek olmaya başta Çanakkale halkı olmak üzere tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz.