Geçtiğimiz günlerde okul servisçilerinin haberleri ile gündeme gelen servisçilik nasıl yapılmalı halen Milli Eğitim Bakanlığı Mevzuatında yer alan 2007 yılında çıkarılan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ne göre, okul servis araçlarının kiralanmasından denetimlerinin yapılmasına ve güvenliğinin sağlanmasına kadar bütün aşamalarda okul yöneticilerine, ailelere ve ilgili bakanlıklara görev düşüyor. Bizde Velilere servis seçerken nelere dikkat ediyorlar diye sorduk.
 Gerekli denetimlerin yeterince yapılmadığını söyleyen Ahmet Türker, ''Okullarda bu servis mevzusu gündemde yer kaplamaya başladı. Bence bunun sebebi bu servis şoförleri neye göre seçiliyor. Hangi kriterlere bilemiyoruz. Her servisi olan servisçi olmamalı gördüğüm kadarıyla bu işlere kadar rant girmiş. Ama çocukların hayatı ranta teslim edilemeyecek kadar değerli. Geçtiğimiz günlerde 3 yaşında masum bir çocuk serviste öldü. Bu artık sinir bozucu bir şey, belli ki hiçbir şeyi önemsemeyen pervasız bir takım insanlar neticesinde böyle trajik olaylar yaşanıyor. Buna dikkat edilmediği sürece daha böyle olaylar yaşanır. Buna dikkat etmesi gerekli sorumlu insanlar olmalı, denetim yapılmalı. Ya bir düşünün çöplerinizi toplayan kapıcıyı işe alırken bile adama bakıyorsunuz biz hayattaki en kıymet verdiğimiz çocuklarımızı canımızı emanet ediyoruz. Elbette güvende olmalarını isteriz '' diyerek sözlerini tamamladı.
Hatice Kaplan, ''Çocukların hayatın mevzu bahis olduğunda akan sular durmalı. Eğer böyle bir yaklaşım geliştirilmez ise büyük sıkıntılar olacağını görmek mümkün ama ben en başta servisçilik işini yapanların belli bir eğitim sahibi olmasını bekliyorum. Elbette üniversite olacak değil ama ilkokul mezunu birisinin de bu işi yapmasını istemem. Bizim, velilerinde elinden gelen pek bir şey yok aslında, Okul yönetimi buna dikkat etmeli sorumlu bir hal takınmalı eğer sorumlu bir hal içinde olmazsa kendileri de ortaya çıkan kötü durumlarda sorumlu sahibi olmuş olurlar. Servisler de mutlaka bir görevli bayanda olmalı, içerde çocuklar kavga edebilirler birbirine zarar verebilirler. Yaş farkı olan öğrenciler var muhakkak servislerde dolayısıyla bunlara dikkat edilmesi lazım '' dedi.
Servisler ile akla takılan bazı konular
1- Okul servis araçları nasıl kiralanıyor?
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ne göre, öğrencileri taşıyacak servis araçlarını kiralaması için okullarda birer komisyon kuruluyor. Bu komisyonda okul aile birliği ve okul koruma derneği yönetim kurulundan birer temsilci ile birlikte çocuğu servisle taşınan dört veli bulunuyor. Veliler okul aile birliği yönetim kurulu tarafından seçiliyor. Oluşturulan komisyon servis araçlarının kiralanmasını sağlıyor. Ancak veliler isterse, çocuklarını herhangi bir okul servis aracı işleteni ile anlaşarak da taşıtabilir. 
2- Okul servisi hizmetini kimler verebilir?
Şahıslar ve şirketler birlikte taşıma hizmeti yapabilir. Ancak bunun için trafik denetleme şube veya bürolarınca verilen özel izin belgesinin olması gerekiyor. Yönetmelikte ayrıca adlarına tescilli taşıtların koltuk sayısı, taşınacak toplam öğrenci sayısının beşte birinden az olmaması şartı bulunuyor ve bu durumun kiralama aşamasında okulda korulun komisyon tarafından dikkate alınması gerekiyor.
3- Servislerle ilgili aksaklıklar nereye bildiriliyor?
Yönetmelikte okul yönetimi ve kurulan komisyonun, servis hizmetlerindeki aksaklığı taşımacının bağlı olduğu meslek odalarına bildirmesi ve bu odaların da kendi mevzuatlarına göre disiplin işlemlerini yaparak, sonucu okul yönetimine bildirmesi isteniyor. Yönetmelik şartlarına uymayanların özel izin belgesi, trafik denetleme şube veya bürolarınca iptal ediliyor.
4 - Servis şoförleri güvenlik denetiminden geçiyor mu?
Yönetmeliğe göre 20 yaşını doldurmuş, en az ilkokul mezunu, 3 yıllık E sınıfı veya 5 yıllık B sınıfı sürücü belgesi bulunan, son 5 yıl içinde olümlü trafik kazalarına karışmayan, alkollü araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgesi birden fazla kez geri alınmayan vatandaşlar servis şoförü olabiliyor. Ancak Türk Ceza Kanunu’nda yer alan uyuşturucu madde kullanma, satma, imal ve ticaretini yapma vs., çocuğa cinsel istismar, fuhuş, düzeni bozacak şekilde sarhoş olmak gibi suçlardan affa uğramış olsa bile hüküm giymemesi gerekiyor. Servis sürücülerinin ayrıca ‘Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi’ bulunması şart.
5- Denetlemeyi hangi kurumlar yapıyor?
Denetimler Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumluluğunda. Bakanlık bu görevi kendi personelinin yanı sıra, valilikler; polis, zabıta ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri ile bakanlığın yetkili kıldığı diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeli ile yerine getirebiliyor. Denetimle ilgili olarak bu kuruluşlar bakanlıkla her zaman işbirliği içinde olmak ve talimatlarını yerine getirmek zorunda. Çalışma şartları yönünden Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlar da mevzuatları çerçevesinde her türlü denetimi yapma yetkisine sahip.

Haber: İbrahim Akın Kazancı